Binler operasyon bölgesine yürüyor

Binler operasyon bölgesine yürüyor

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 12 PKK militanının öldürülmesi üzerine Kürt halkı sokaklara döküldü. Binlerce kişi, 8 cenazenin bekletildiği operasyon bölgesine yürüyor. 3 günlük yas ilan edilen Kürt illerinde hayat durdu.

Şırnak Uludere'de yaşamını yitiren PKK militanlarının cenazesini almak için binlerce kişi Kuzey Irak'ın sıfır noktasındaki Yemişli'ye geldi. Askerler, 8 militanın cenazesinin bulunduğu bölgeye 2 kilometre kala kitleyi durdurdu. Diyarbakır ve birçok ilden binlerce kişi Uludere'ye doğru yola çıkarken, bütün Kürt illerinde esnaf kepenk açmadı, seçim çalışmaları durduruldu.

Şırnak'ın Uludere İlçesi kırsalında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yürüttüğü operasyon sonucu çıkan çatışmada, 12 PKK militanı yaşamını yitirmişti. Öldürülen gerillalardan 4'ünün cenazesi dün Şırnak Devlet Hastanesi'ne götürülürken, 8'inin operasyon bölgesinde bekletildiği haberi geldi. 3 cenazenin Yemişli, 5 cenazenin ise Ortaköy'de bekletildiği belirtiliyor.

Ölüm haberini alan halk, dün gece Şırnak Devlet Hastanesi önünde nöbet tuttu. Cenazelerin gizlice defnedilmek istendiği iddialarına karşı sabaha kadar hastane önünde beklenmesi üzerine, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı "Cenazeler kimlik tespiti için Çarşamba gününe kadar bekletilecek" açıklamasında bulundu. Bu arada, gece boyu mahalle aralarında polislerle gençler arasında çatışmalar yaşandı. Olaylarda bir polisin yaralandığı, iki aracın ateşe verildiği belirtildi.

CENAZELERİ ALMAK İÇİN OPERASYON BÖLGESİNE GİDİYORLAR

Öte yandan, 8 gerillanın cenazelerinin hala operasyon bölgesinde olduğu haberi alan binlerce kişi, önce BDP Silopi İlçe binası önünde toplandı, ardından operasyon bölgesine yürüdü.

Sabah saatlerinde BDP Silopi İlçe binası önünde toplanan halk, bir süre oturma eylemi yaptı. Ardından araçlarla, çatışmaların yaşandığı alana doğru hareket edildi. Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adayı Hasip Kaplan, il ve ilçe belediye başkanları ile BDP İl Başkanı Abit İke'nin bulunduğu heyet de Uludere'ye geldi.

Silopi'nin yanı sıra, Uludere, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır'dan yola çıkan binlerce kişi çatışmanın yaşandığı Bilican tepesine tırmanıyor. Yürüyüş sürerken, askerler operasyon bölgesine 2 kilometre kala kitlenin önünü kesti.

Yürüyüşün en önünde bulunan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayları Hasip Kaplan ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu heyet, askerlerle görüşüyor.

Konuya ilişkin bilgi veren BDP İl Başkanı İke, olay yerine gitmek için Şırnak Valisi ile görüşme yapacaklarını söyledi. İke, "Bizler bu cenazeleri alana kadar tüm girişimlerimizi yapacağız. Eğer valilikten olay yerine gitme kararı çıkmazsa, kendi inisiyatifimizi kullanarak çatışma bölgesine gidip cenazeleri almaya çalışacağız. Zaten şimdi Qılaban'dan ve çevre köylerden çok sayıda kişi olay yerine gitmeye çalışıyor. Eğer orada cenazeleri almaya giden halkımıza karşı kötü bir durum gelişirse, bunun sorumlusu vali olacaktır" dedi.

KÜRT İLLERİ YASTA

3 günlük yas ilan edilen pek çok il ve ilçede hayat durdu. BDP il ve ilçe binalarına siyah bezler asılırken, eczane ve fırınlar dışında esnaf kepenk açmadı. Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu da seçim çalışmalarını iptal etti.

Beytüşebap ve Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kepekler açılmazken, araçlar kontak kapattı. Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde taziye çadırları kuruldu. İlçelerde bugün kitlesel yürüyüşler yapılacak.

Midyat'ta ise binlerce kişi sokaklara çıkarak yürüyüş düzenledi. Gençler AKP'nin tabela ve bayraklarının olduğu binaları taş yağmuruna tuttu. Midyatlılar, askeri operasyonları ve 12 gerillanın yaşamını yitirdiği operasyonu protesto etmek için Newroz alanında bir araya geldi. Buradan seçim bürosu önüne yapılan yürüyüşe Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, BDP Mardin İl Başkanı Sedat Dağ da katıldı. Yürüyüşten sonra yaklaşık bir saat oturma eylemi yapıldı.

Oturma eyleminden sonra başta çarşı merkezindeki AKP seçim bürosu olmak üzere ilçede AKP tabela ve bayraklarının bulunduğu bütün binalar taş yağmuruna tutuldu. İlçede gerginlik sürüyor.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında Emniyet Müdürlüğü ve Yenişehir Mahallesi'nde bulunan jandarma karakolu taşlandı. Polis ve askerler ise panzerlerle gençlerin üzerine yürüdü.

Ağrı'nın Patnos ilçesinde seçim bürolarına ve Demokratik Çözüm Çadırı'na yası sembolize eden siyah bezler asıldı. İlçede seçim çalışmaları dahil tüm etkinlikler iptal edildi. Çadırda önünde açıklama yapan İl Genel Meclisi Üyesi Abdullah İçli, 3 günlük yas ilan ettiklerini, yarın da Hükümet Konağı'na protesto yürüyüşü düzenleyeceklerini belirtti.

Muş'un Varto İlçesi'nde halk Demokratik Çözüm Çadırı önünde toplanmaya başladı. Muş'un Malazgirt İlçesi'nde ise Demokratik Çözüm Çadırı'na siyah bez asıldı, 12 gül bırakıldı.

Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de halk Demokratik Çözüm Çadırı önünde toplandı. BDP İl Başkanvekili Orhan Koparan, yıllardır Kürtlerin acı çektiklerini ve bugün de bu büyük açılardan bir başkasını yaşadıklarını belirtti. Koparan, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi sistem, Kürtlerin üzerine yeniden bütün güçleri ile gelmektedir. Yine askeri ve siyasi operasyonlar yapılıyor. Kürtlere bu şekilde yaklaşan zihniyeti kınıyor ve lanetliyoruz. 30 yıldır Kürt halkı dili kültürü ve insani hakları için mücadele veriyor" dedi.

Van'dan Hakkari'ye gelen YÖDER üyesi 150 öğrenci adına bir açıklama yapan Feyzi Ak, başlattıkları bahar şenliklerini iptal ettiklerini belirtti. Ak, "Bizler yoz yaşama alternatif amaçlı bahar şenlikleri kapsamında Hakkari'ye bu geziyi düzenlemiştik. Ama bu acı haber üzerine gezimizi iptal edip Van'a geri döneceğiz" dedi.

Çanakkale'de, Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencilerinin organize ettiği ve Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Avcı'nın da katılacağı şölen iptal edildi.

BDP: BU BİR KATLİAM

BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, 12 HPG'linin yaşamını yitirmesine neden olan operasyona tepki göstererek, "Bu bir katliamdır, savaş suçudur. Öfkemizi sokağa taşıracağız" dedi. Koçali, Şırnak'ta heyet göndereceklerini belirtti.

BDP'li milletvekilleri, belediye başkanları ile Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız milletvekilleri adaylarının, Şırnak'ta operasyon sonucu 12 HPG'linin yaşamını yitirmesine ilişkin Diyarbakır Valiliği önünde yapmak istedikleri basın açıklaması polis engeline takıldı. Valilik önünde açıklama olacağı bilgisini alan emniyet, valiliğe giden caddeye zırhlı polis araçları ve çevik kuvvet polisleri ile trafiğe kapatarak, olağan üstü önlem aldı. Valilik önünde açıklamayı yapmak için gelen BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, DTK Sözcüsü Cemal Coşkun, Demokrasi Bloğu adayları Leyla Zana, Şerafettin Elçi, Emine Ayna ve Altan Tan, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile ilçe belediye başkanları polis barikatına takıldı. Valilik önünde açıklama yapılmasına izin vermeyen emniyet güçleri ile BDP'li seçilmişler ve blok adayları arasında kısa süreli gerginlik çıktı. Polisin izin vermemesine tepki gösteren blok adaylarından Altan Tan, barikatı geçtikten sonra polisler tarafından durduruldu.

VALİLİK ENGELLİNE TEPKİ

Açıklamaya izin verilmemesine tepki gösteren Tan, "Basın açıklaması yapmama izin vermiyor. Valiyi de bakanı da kınıyorum. Adaylarını da kınıyorum. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nde Vali, AKP seçim toplantısının yapılmasına, bütün seçim komitesinin toplantısının yapılmasına izin veriyor ve bakan bunu yapıyor. Valiliğin bilgisinde yapılıyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün bilgisi dahilinde yapıyor" dedi. Yapılacak genel seçimlere dikkat çeken Tan, "25 gün sonra valinin makamında bu açıklamaları yapacağız elinde geliyorsa engellesin" dedi. "Buyurun biz gidip yapacağız, siz de bizi gözaltına alın" diyen Tan, barikatı açmaya çalıştı. Polis tarafından engellenen Tan, "Eğer AKP bu sorunu çözmese yarın 100 bin kişi vilayetin içerisinde oturacak. Ve buna hazırlıklı olsunlar. Başbakan kabadayılık yapacağına bunları hesaplasın" dedi. Emniyet amirleri ile konuşan BDP Mardin Milletvekili ve bloğun Diyarbakır adayı Emine Ayna, "Valilik Diyarbakır'da devletin en üst kurumudur ve biz burada sesimizi duyurmaya çalışacağız. Burası sanki başbakanlıktan daha büyük bir kurummuş gibi davranıyorsunuz. Halk gidip Babakanlığın önünde basın açıklaması yapıyor, biz burada yapamıyoruz olacak şey mi?" dedi.

BDP: ÖFKEMİZİ SOKAĞA TAŞIRACAĞIZ

Polisin valilik önünde açıklama yapmasına izin vermemesi üzerine BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, polisin tutumuna sert tepki gösterdi. "Bu tanık olduğunuz şey bu günün işi değil, son zamanlarda tırmandırılan gerginliğin bir parçasıdır" diyen Koaçli, "Biz acımızı, yasımızı paylaşmaya görüşlerimizi paylaşmaya geldik. Bunu da devletin en üst kurumu valilik önünde yapmayı planlamıştık. Önemli olan bizim sözümüzün içeriğidir. Kürt halkı 12 evladını yitirdi. Çınar mevkiinde 2 kişi daha hayatını kaybetti. Bu bir katliamdır, bu bir savaş suçudur, bu bir insanlık suçudur. Eylemsizlik halindeki güçlere yapılan saldırının başka bir adı yoktur. Son 2 ayda bu 40 üzerinde ölüm haberidir" dedi. "Bu aynı zamanda ikiyüzlülüktür ya da provokasyondur" diyerek konuşmasını sürdüren Koçali, "Çünkü İmralı'da yapılan görüşmeler var. Çözüm için atılması gereken adımlar var ama bu katliamı yapanlar biliyorlar ki değil çözüm, çözümü konuşmak için bile askeri ve siyasi operasyonların son bulması lazım. Uzunca bir süredir eylemsizlik halinde olan KCK güçleri çok açık bir şekilde savaşa çekilmek isteniyor. Akan kanın sorumlusu AKP'dir" dedi.

ŞIRNAK’A HEYET GÖNDERİLECEK

12 HPG'linin yaşamını yitirmesi nedeniyle seçim gezilerini iptal ettiklerini ve bir heyet oluşturarak Şırnak'a gideceklerini belirten Koçali, "Elbette bunun hesabı sorulacaktır. AKP hükümetine bir demokratik çözüme giden yolu kapatmanın, savaşı tırmandırmanın hesabını siyasette soracağız" dedi. "Öfkemizi sokaklara taşıracağız" diyen Koçali, yarın Diyarbakır'da 12 HPG'li için düzenlenecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Ardından konuşan blok adaylarından Şerafettin Elçi, "Acımız büyüktür. Biz dileriz ki bu acıyı herkes yüreğinde hissetsin" dedi.


ETHA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.