Bir Avrupa ülkesi daha bölünmenin eşiğinde! 2 bölgeden de 'evet' çıktı

Bir Avrupa ülkesi daha bölünmenin eşiğinde! 2 bölgeden de 'evet' çıktı

İtalya'nın ekonomik açıdan zengin bölgelerinden Lombardiya ve Veneto'da merkezi yönetimden daha geniş haklar almayı danışmak üzere yapılan referandum sona erdi.

İtalya'nın, ülkede gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan Lombardiya ve Veneto bölgelerinde, vergi yönetimi başta olmak üzere öz kaynakların kullanımında etkin söz sahibi olmayı öngören özerkliğin, merkezi hükümetten talep edilip edilmemesiyle ilgili düzenlenen istişare referandumu sona erdi.

Lombardiya bölgesinde 7.9 milyon, Veneto'da ise 4 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ve yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayan referandumda, oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 00.00) tamamlandı.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, referandumun geçerli sayılabilmesi için yüzde 50+1'lik katılım oranı şartı aranan Veneto bölgesinde yüzde 59.7 olduğu belirtildi.

MARONİ: RESMİ OLMAYAN İLK SONUÇLARA GÖRE EVET YÜZDE 95

Oylamada herhangi bir katılım oranı şartının aranmadığı Lombardiya'da ise Bölgesel Yönetim Başkanı Roberto Maroni, katılım oranının yüzde 40'ın üzerinde olduğunu açıkladı.

Maroni, referandumun ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, ellerine geçen resmi olmayan ilk sonuçlara göre, geniş kapsamlı özerkliğe 'Evet' diyenlerin oranının yüzde 95, 'Hayır' diyenlerin oranının yüzde 3 olduğunu bildirdi.

ZAIA: REFERANDUM VENETOLULARIN ÖZERKLİKTEN YANA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre oy kullananların yüzde 98'inin 'Evet' oyu verdiği Veneto Bölgesi'nin Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia da "Bu referandumun, Venetoluların özerklikten yana olduğunu gösterdiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Zaia, merkezi yönetimle müzakere etmek istedikleri 23 konu olduğunu ve vergilerin 10'da 9'unun bölgelerinde kalmasını istediklerini söyledi.

HÜKÜMETTEN 'MÜZAKERELERE HAZIRIZ' MESAJI

Referanduma yönelik hükümetten ilk yorum ise Bölgesel İşler Bakanlığı Müsteşarı Gian Claudio Bressa'dan geldi. Bressa, hükümetin söz konusu bölgelerle, geniş özerkliğin tanımını yapacak müzakereler için hazır olduğunu açıkladı.

Hukuki bağlayıcılığı bulunmayan ve danışma amacıyla yapılan referandumda çıkacak sonucun, Lombardiya ve Veneto'nun, Roma'daki merkezi yönetimle daha geniş özerklik müzakerelerini başlatacak süreci hızlandıracağı ifade edildi.

ÖZERKLİK İÇİN PARLAMENTO ONAYI GEREKİYOR

İtalyan anayasasının öngördüğü esaslara göre yapılan istişare referandumunu hükümetle yapılacak müzakereler izleyecek. Müzakerelerin sonucunda söz konusu bölgelere geniş haklar içeren özerkliğin tanımlandığı yasa tasarısı hazırlanması ve bunun parlamentodan geçmesi gerekiyor. Anayasanın 116. maddesine göre, herhangi bir bölgeye özerklik verilmesinde parlamentonun onayını şart koşuyor.

Ülkenin halihazırda 20 idari bölgesinden 5'inin (Friuli Venezia Giulia, Sardinya, Sicilya, Trentino-Alto Adige ve Valle d'Aosta) geniş özerklik yetkileri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.