Bir Beyaz Türk'ün özeleştirisi: Çok cahiliz

Bir Beyaz Türk'ün özeleştirisi: Çok cahiliz

İş Sanat'ın yeni sezonunda Borusan Filarmoni Orkestrasında solist olarak yer alacak olan Hüseyin Sermet, kendisinin de dahil olduğu Beyaz Türkleri eleştirdi.

İstanbul'un kültür hayatında önemli bir yeri olan İş Sanat, yeni sezona 1 Kasım'da Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi piyanistlerden Hüseyin Sermet'in solist olacağı Borusan Filarmoni konseriyle giriyor.

Radikal'in sorularını yanıtlayan Sermet, kendisinin de dahil olduğunu söylediği Beyaz Türkleri çok cahil olmakla eleştirdi.

BEYAZ TÜRKLERE AĞIR ELEŞTİRİ

Uzun yıllardır Paris'te yaşayan Sermet, "Paris’ten bakınca Türkiye’deki sosyo-kültürel yapıyı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna verdiği yanıtta, "Türkiye’nin en büyük sorunu kendini “entelektüel”, ”aydın”, ”ilerici” vs. diye tanımlayan ve maalesef kendimin de mensup olduğum nâm-ı diğer “Beyaz Türk” adlı zümrenin dünya gerçeklerinden tamamen kopmuş, hüdayı nabit bir şekilde yaşaması ve olayları taktıkları, taşıdıkları at gözlüğünden dolayı istikrarlı şekilde yanlış okumaları. Acı olan şey, hem kendilerini bilgili, kültürlü zannetmeleri, hem de bilinçaltı cehaletlerini hissetmeleri!" ifadesini kullandı.

VAR OLDUKLARINI İSPAT ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Sermet, Beyaz Türklerin saldırgan tavırlarını da bu yanlış alğıya bağlıyor; "Bu korkunç karışım onları devamlı yanlış yönlendiriyor ve devamlı olarak her olaya karşı çıkarak var olduklarını ilk kendilerine ispat etmeye çalışıyorlar. Bunun ezikliğiyle de sağa sola sataşıp agresif tavırlar içine giriyorlar. "

TÜRKİYE'DE BOŞ EGOYA DAYALI BİR SEN-BEN KAVGASI VAR

Türkiye'de egolar üzerinden yaşanan bir kavga olduğunu ve bu kavganın da sanatın önüne set çektiğini söyleyen Sermet şöyle konuştu; "Olayları doğru okuduğunuz zaman Türkiye’de devamlı ve boş egoya dayalı bir sen-ben kavgasının hüküm sürdüğünü müşahede edersiniz. Dolayısıyla başarılar devamlılık arz etmediği gibi ne devlet veya özel üniversiteler arası ciddi uyum, ne de tanımlanmış bir sanat politikası yoktur. Ama ister istemez, Türkiye Allah’a şükürler olsun ki ciddi olarak kalkınmakta olan bir ülke olduğundan dolayı, Borusan gibi çeşitli kurumların değerli katkıları sayesinde eski devirlerle kıyaslanamayacak kadar ilerlemiştir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.