Bir Jitem raporu daha

Bir Jitem raporu daha

Jandarmanın yok dediği JİTEM teşkilatında, JİTEM 2. BRL-K adına Jandarma Genel Komutanlığı’na sunulan Binbaşı Cem Ersever imzalı yeni bir rapor ortaya çıktı.

Jandarmanın yok dediği JİTEM teşkilatında, JİTEM 2. BRL-K  adına Jandarma Genel Komutanlığı’na sunulan Binbaşı Cem Ersever imzalı yeni bir rapor ortaya çıktı. JİTEM’in varlığını bir kez daha gözler önüne seren rapor, JİTEM’in faliyetlerine tepkisi nedeniyle faili meçhul cinayete kurban gittiği iddia edilen ve PKK’yla mücadeleyle görevli Binbaşı Cem Ersever’in PKK ve Kürt sorununa ilişkin çarpıcı ifadelerini de ortaya çıkardı.

YAPTIĞIM ELEŞTİRİLERİN FARKINDAYIM

Yaptığı eleştirilerin farkında olduğunu belirten Ersever, raporunu “Bir istihbaratçının kalemiyle kitlenin ‘devlet babaya’ gerektiğinde belgeler ile teşvik edilebilecek seslenişi” sözleriyle bitiriyor. 17 Mart 1993’te “Güneydoğu’da yetkili organlar içerisinde oluşturulan bir çete, cereyan eden hadiselerin gerçek boyutlarının görülmesini engellemektedir” yazan mektupla istifa eden, 24 Ekim 1993’te kaybolan 4 Kasım 1993’te Ankara Elmadağ’da cesedi bulunan Ersever’in 5 Nisan 1990 tarihli raporda, şu ifadeler dikkat çekiyor:

ASKERİ TEDBİRLER YETERLİ OLMUYOR

Örgüt mensuplarıyla mücadelenin ihalesi TSK’Ya bırakıldığı içindir ki kırsal alanda büyük çabalarla sağlanan kısmi kontrol tedbirleri arzu edilen huzur ve kamu düzeninin kurulmasına yeterli olmamaktadır. Toplum milli demokratik devrim aşamasına PKK tarafından getirilmiştir.

BÖLGE HALKININ SERZENİŞLERİ

Bölgede asayiş ve huzurun sağlanması için sadece askeri tedbirler ön planda tutulmuştur. Rapor halkın arasında yaşamanın gururunun ürünü olarak bölge halkının serzenişlerini dile getirmek maksadıyla hazırlanmıştır. Anlatım tarzı onların arzuları olup, değerlendirmede klasik üsbuba uyulmamış ve konuların detaylarına girilmemiştir. Yazılması komutanlığın emirlerine maruz olan harekat ve istihbaratla ilgili düşünceler metinde yer almamamıştır. Değerlendirmede belki yoğun eleştiri söz konusu olmakla birlikte yazılanlar bir istihbaracının kalemiyle kitlenin ‘devlet babaya’ gerektiğinde belgeler ile teşvik edilebilecek seslenişidir.

1 KOMUTAN 15 HESAP 41 SANDIK

‘JİTEM’i geçici emirle’ kurduğunu açıklayan emekli Albay Arif Doğan’ın Ankara 11’nci Ceza  Hakimi Süleyman İnce’ye verdiği ifadede, “Ben Jandarma istihbarat Grup Komutanlığı ve JİTEM Grup Komutanlığı görevlerinde bulundum. JİTEM üst düzey daha doğrusu yetkili komutanların bilgisi ve kararları doğrultusunda denenmek üzere kurulmuş bir yapılanmadır. Ben de bunun kurucusuyum. Faaliyet alanı Olağanüstü Hal Bölgesidir. Dışına taşınması söz konusu değildir ve kadrolu elemanı yoktur. Belgelerin bir kısmını  muhafaza ettim, yukarıda da kısmen  ifade ettiğim gibi benim değişik beyanlarımda  olduğu, ancak evde kullanmadığım 41 sandığım vardı” demişti. Doğan’ın 15 ayrı banka hesabının olması da dikkat çekti. (Star)

Etiketler :