Üsküdarlı Meşhurlara Vefa Programı

Üsküdarlı Meşhurlara Vefa Programı

Tarih ve kültürüyle tanınan Üsküdar sanatın unutulmaz isimlerine ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Bu değerleri ölümsüzleştirmek amacıyla Üsküdar Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi, bu şehrin meşhurlarını bizlere anlata

Yrd. Doç. Dr. Alim Kahraman’ın editörlüğünde yazılan bu eserde bugüne dek Üsküdar’da yaşamış dört yüzden fazla ünlünün yaşamlarına dair kesitler yer alıyor. Aziz Mahmut Hüdayi’den Necip Fazıl’a, Mimar Kemalettin’den Adile Naşit’e, Krikor Balyan’dan Cemil Meriç’e, birçok ismin geçtiği eserde bizlere gökkubbenin altında birlikte yaşadığımız meşhur komşularımız hatırlatılıyor.

 

Alanında İlk…

 

Bu çalışma bugüne dek bu alanda yapılmış en kapsamlı çalışma unvanına sahip. Konusunda uzman akademisyenlerin geniş çaptaki araştırmalarından faydalanılarak bir yılı aşkın bir sürede hazırlanan ansiklopedi hem bilimsel, hem de kültürel bir kaynak olma özelliği taşıyor. Bu kitabı diğer ansiklopedilerden ayıran nokta ise Üsküdar’ın anlatılan şahsiyetlerin yaşamlarında önemli bir yere sahip olması.

Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi aynı zamanda bir ahde vefa çalışması özelliği gösterirken, tarihi şahsiyetleri yad etme, Üsküdar’ın daimi sakinlerini hatırlama ve hatırlatma projesi olarak da dikkat çekiyor.

Üsküdarlı olmanın; Üsküdar’da doğmak, bu şehirle beraber anılmak; sonradan Üsküdar’a gelip yerleşmek, belli bir süre burada yaşamak, Üsküdar hakkında önemli bir eser bırakmak ve Üsküdar’da medfun olmak anlamına geldiğinin belirtildiği kitap, bizleri bu tarihi şehrin meşhurlarıyla buluşmaya davet ediyor.

Ansiklopedi, adeta Üsküdar’ın tarihi sokakları niteliğinde. Eserde, tasavvuf ehlinden, sanat ve bilim dünyasına, edebiyattan mimariye mümtaz şahsiyetler yer alıyor. Bunların yanı sıra daha birçok alanda tarihe iz bırakmış zevatın da hiçbir ötekileştirme yapılmadan, dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin hayat hikayelerinin anlatıldığı bu kitapta, şehrin kültürel harmonisi bir kez daha gün yüzüne çıkarılıyor.

 

Üsküdarlı Meşhurlara Vefa Programı

 

Üsküdar Belediyesi, kültürel çalışmalarının bir meyvesi olan ve şehrin meşhurlarını okuyucularına sunan Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopesi’nin tanıtımını da yapmaya hazırlanıyor. ‘Üsküdarlı Meşhurlara Vefa’ ismiyle tertip edicek program 4 Mayıs 2012 Cuma günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 18:00’de başlayacak. Açılış kokteyli ve Üsküdar’da yaşamış, bu şehre hizmet etmiş meşhurların resimlerinin yer aldığı serginin yer alacağı etkinlikler, Sadrettin Özçimi’nin ‘Üsküdarlı Musikişinaslar’ konseriyle devam edecek.

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın açılış konuşmasını yapacağı panel ise saat 19:30’da başlayacak. Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi editörü Yard. Doç. Dr. Alim Kahraman’ın da yer alacağı panelde Prof. Dr. Abdülkadir Özcan, Üsküdarın manevi meşhurlarını; Prof. Dr. İlber Ortaylı ise, bu tarihi şehrin meşhur devlet adamlarını anlatacak. Beşir Ayvazoğlu ise “Üsküdar’ın Meşhur Kültür Tarihçileri”ni anlatacak.

Meşhur edebiyatçılarının da Prof. Dr. Abdullah Uçman tarafından ele alınacağı panel, Alparslan Babaoğlu’nın Üsküdar’ın meşhur sanatkarlarını anlatmasıyla son bulacak.

Programda ayrıca gelen misafirlere Üsküdarlı Meşhurlar Ansiklopedisi de hediye edilecek.

uskudar_meshurlari[1].jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.