Bir ve Doğan Arasında Soğuk Savaş

Bir ve Doğan Arasında Soğuk Savaş

28 Şubat darbe davasının 7. duruşması dün görüldü. Bir numaralı sanık emekli Org. İ. Hakkı Karadayı, sağlık sorunlarını bahane ederek duruşmaya yine gelmedi.

Yargılama sürecini başından beri takip eden müştekiler, mağdurları davaya sahip çıkmaya çağırdı. Dünkü duruşmada sanıklar Çevik Bir ile Çetin Doğan’ın birbirleriyle selamlaşmamaları dikkat çekti.

Refahyol iktidarını yıkmakla suçlanan 103 sanık hakkında açılan 28 Şubat davasının 7. duruşması, dün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İ. Hakkı Karadayı, dünkü duruşmaya da sağlık sorunları gerekçesiyle katılmadı. Müştekilerden Ahmet Rasim Erenler, Cüneyt Alphan ve Mehmet Ali Işık’ın takip ettiği duruşmada, müşteki avukatı olarak ise İsmail Aydos ve Yılmaz Bölükbaşı hazır bulundu. Daha önceki duruşmaları yan salondan takip eden müşteki, sanık yakınları ve izleyicilerin, mahkeme heyeti ile sanıkların bulunduğu ana salona alındığı görüldü. Raporlu olması nedeniyle önceki duruşmalara katılmayan, dünkü celsede hazır bulunan sanık emekli Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü’nün kimlik tespiti yapıldı. Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi Müdürlüğü, tutuklu sanık emekli Albay Oğuz Kalelioğlu’nun önceki duruşmada hastaneye gönderilmesiyle ilgili muayene raporlarını mahkemeye gönderdi. Duruşmada, bin 309 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi. 

MÜŞTEKİLERDEN 28 ŞUBAT MAĞDURLARINA SİTEM

Yargılama sürecini başından beri takip eden müştekiler Ahmet Rasim Erenler ile Cüneyt Alphan, Akit’e yaptıkları değerlendirmede, davaya ilgi göstermeyen 28 Şubat darbesi mağdurlarına sitem etti. Herkesin davaya sahip çıkması gerektiğini belirten 28 Şubat mağduru Cüneyt Alphan, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, özellikle 2002’den itibaren haram bağırsaklarını temizlemeye başlamıştır. Devlet, üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü egemen kılmak, toplumsal barışı  bir toplumsal adaletle sağlamak için kendi geçmişiyle cesurca hesaplaşıyor. Türkiye’nin demokrasi tarihine, hukukuna, ahlakına yakışır şekilde, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması adına bir adım atıyor. 28 Şubat mağdurları, mağdur olmayanlar, kendine demokratım, aydınım, bu ülkenin toplumsal barışını, kardeşliğini, inanç birliğini savunuyorum diyen her bireyin bu davaya sahip çıkması gerekiyor. Aksi halde geleceğimize, çocuklarımıza ve yarınlarımıza onurlu ve haysiyetli bir miras bırakamayız. Bu dava bir haysiyet davasıdır” dedi. 

“SANIK AVUKATLARI DERİN BİR GÜÇ ARIYORLARSA…” 

“Bin yılın davası” olarak nitelendirilen 28 Şubat davasını merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını astıran Yassıada mahkemelerine benzeten, zalim ile mazlumu aynı kefeye koyan sanık avukatlarına tepki gösteren Alphan, şunları kaydetti: “Sanık avukatları, bu davayı Yassıada mahkemesine benzeterek, şu anki mahkemeyi, AK Parti hükümetini, bütün Türk milletinin kazanımlarını yok saymış, tarihin ahlakına uymamıştır. Darbecilerin, zalimlerin, emperyalist güçlerin bu halk üzerindeki oyununa davetiye çıkarmıştır. Unutmayalım ki CIA’nın Türkiye Şefi, 12 Eylül darbesi için ABD Başkanı Jimmy Carter’a ‘Bizim çocuklar başardı’ demişti. Bunu sanık avukatlarına hatırlatmak isterim. Eğer 28 Şubat sanıklarının avukatları, derin bir güç arıyorlarsa ABD Başkanı Carter’a baksın, Filistin kasabı Ariel Şaron’a baksın, Winston Churchill’e baksın. 28 Şubat’ın özü mazlumları ezmek, üzerlerinden silindir gibi geçmek için uluslararası güçlerin de desteğiyle yapılan küresel bir operasyondur.” 

“BU SALONDA SADECE 3 MÜŞTEKİ OLMAMALI” 

28 Şubat döneminde astsubay rütbesindeyken TSK’dan ihraç edilen müşteki Ahmet Rasim Erenler ise darbenin tüm Türkiye’ye zarar verdiğine dikkat çekerek, “Herkes davasına sahip çıksın. Bana o dönem haksızlık yapıldı. Ben davama sahip çıkıyorum. Diğer mağdurlar da haklarını arasınlar. 28 Şubat darbesi bütün Türkiye’yi mağdur etti. Demokrasiye karşı yapılan bir eylemdi. Sadece 3-5 kişi mağdur edilmedi. Bu salonda sadece 3 müşteki ve 3 müşteki avukatı olmamalı” ifadelerini kullandı. 

ORG. BİR İLE DOĞAN ARASINDA SOĞUK SAVAŞ!

28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar Köksal Karabay ve Orhan Yöney’in avukatı Çağrı Ayhan Şenel’in,  müvekkillerinin tutukluluğunun devamına ilişkin ara karara yaptığı itirazı yerinde görmeyerek reddetti. Bin 300 sayfalık iddianamenin 519. sayfaya kadar okunduğu duruşmaya, bugün saat 10.00’da devam edilecek. Bu arada duruşmanın bitimine tutuklu sanıklar dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan arasındaki soğukluk damgasını vurdu. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal’ın ara kararları açıklamasının ardından yerinden kalkan Çevik Bir, sanık avukatlarıyla kısa bir süre sohbet etti. Bir süre sonra Doğan, Org. Bir ile sanık avukatlarının yanına geldi. Doğan da sanık avukatlarıyla sohbet ederken, yan yana gelen ikilinin selamlaşmaması dikkat çekti. Daha sonra Çevik Bir, avukatlarla vedalaşırken, yine Çetin Doğan’la vedalaşmadan salondan ayrıldı.

YENİAKİT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.