Bir vicdani retçinin 'suçlu değilim' firarı

Bir vicdani retçinin 'suçlu değilim' firarı

Vicdani retçi İnan Süver tutuklu bulunduğu açık cezaevinden firar etti. Süver yakınlarına 'Suçsuzum, neden hapisteyim' diyordu.

 Vicdani retçi İnan Süver, askeri birliklerinden firar ettiği için tutulduğu Manisa’daki Saruhanlı açık Cezaevi’nden de firar etti.

Süver’in, dün sabah hastane sevki sırasında firar ettiği ve kısa bir süre sonra telefonla arayarak durumdan haberdar ettiği eşine, “Ben suç işlemedim, neden cezaevindeyim” dediği öğrenildi.

Süver’in firar ettiğini doğrulayan avukatı Hülya Üçpınar, dün sabah müvekkilini ziyaret etmek için cezaevine gittiğinde olayı öğrendiğini, Süver’in hastaneye sevk edildiği sırada firar ettiğini açıkladı. Süver’in eylül ayında tahliye olmasının beklendiğini söyleyen Üçpınar, firar nedeniyle ek ceza alabileceğini ve tahliyesinin gecikebileceğini söyledi.

Eylül ayında tahliye olacağı için sabırlı davranmasını söylemek üzere cezaevine gittiğini söyleyen Üçpınar, “Ama beni beklememiş. Askeri cezaevlerinde kaldığı süre içinde kötü muamele görmüştü. Şimdi tutulduğu cezaevinde de bazı mahkûmlar hain gözüyle bakıyordu ve bu İnan’ı psikolojik olarak çok olumsuz etkiliyordu” diye konuştu.

Süver’in, yakınlarına sık sık suçsuz olduğunu ve neden hapiste tutulduğunu anlamadığını söylediği belirtildi. Kötü muamele görüyordu 2001’de başlayan askerlik ‘macerası’ boyunca, birliklerinden 3 kez firar eden ve 2009’da vicdani ret kararını açıklayan Süver, 5 Ağustos 2010’da İstanbul’daki evine yapılan baskından sonra tutuklanmış ve Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne konmuştu.

Burada açlık grevine başlayan ve 24 Ağustos’ta İzmir’e nakledilen Süver, Şirinyer Askeri Cezaevi’nde kalırken yeniden açlık grevine başlamış ve 8 Ekim’de Buca Sivil Cezaevi’ne nakledilmişti. Cezaevinden yazdığı mektuplarda kötü muamele gördüğünü, birçok kez hücre cezasına çarptırıldığını anlatan Süver’e, ocak ayında, ‘askerliğe elverişli değildir’ ve ’cezai ehliyeti yoktur’ raporu verilmişti. Bu raporlara rağmen tahliye edilmeyen Süver, 4 nisan’da açık cezaevine konmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.