Biraz da dünyayla ilgilenelim

Biraz da dünyayla ilgilenelim

Arap basınında Biden'ın İsrail ziyareti ve Ahmedinejad'ın Afganistan ziyareti gündemdeydi. Başlamadan biten barış görüşmeleri ve İsrail'in yerleşim çalımı öne çıkan konu...

Arap basını

Şark-ul Awsat

İsrail, diplomatik bir fırtına ile karşı karşıya, Amerika'dan misli görülmemiş bir kınama.

İngiltere'de seçimler yaklaştıkça, pazarlar istikrarsız bir döneme hazırlanıyor.

İngiliz Northern Rock firması 2009'un kayıplarına devam ediyor. Ancak iyileşmeler görülmeye başlandı.

Rapor: Rafineri ve Pazarlama sektörlerinde hala küresel kriz devam ediyor.. Daha fazla birleşme ve satın alma beklentileri var.

Irak koalisyonunda Başbakanlık için Maliki'nin alternatifi olarak Cafer El-Sadr'ın adı geçiyor.

Kral Abdullah, Libya Arap Zirvesi davetiyesini Kaddafi'nin temsilcisinden teslim aldı.

Kaddafi'nin temsilcisi: "Kral Abdullah, Arap Zirvesi'nde yapılması gerekenler hakkında analitik yorum getirdi" dedi.

Ezher'in 47. İmamı Şeyh Tantâvî gitti. Cennetül Bakî'de toprağa verilecek.

Şeyh Tantâvî, verdiği savaşlarda cesurdu. Akıl ile Nas'sı özdeşleştiren içtihatlar yaptı.

Lübnan parlamentosunun Tanıtma Komitesi «ABD'nin gizli dinleme» belgeleri dosyasını teslim aldı.

Mısır Sağlık Bakanı: "Husni Mubarek yoğun bakımdan çıktı" dedi.

Ürdün Nükleer Enerji Komitesi Başkanı: "Ürdün'de ilk nükleer istasyonun 2019 yılında çalışmaya başlayacağını" açıkladı.

Uranyum zenginleştirme programı, İranlıların önünde gittikçe kolaylaşıyor.

Biden, İran Diktatörlüğü hakkında endişelerini dile getirdi.

Cezayir'de En Yüksek Dini merci, "idam cezası" ile ilgili münakaşalara son verdi.

Londra, Afganlılara, Taliban ile barışçı bir çözüme gitmeleri çağrısında bulundu.

Ürdün, Afgan polisi ve askerinin eğitimiyle ilgili Nato önerisini inceliyor.

Okaz:

Riyad Havaalanında kalp krizi geçiren Ezher Şeyhi, vasiyeti üzerine Medine'de Cennetül-Bakî'de toprağa veriliyor.

Ürdün, İsrail'e zenginleştirilmiş uranyum satışı hakkındaki haberleri yalanladı.

Brüksel, Goldstone'un Gazze ile ilgili raporunu kabul ediyor.

AB, Filistin devletinin kaçınılmazlığı için önyargılı olduğunu açıkladı.

İsrail, Filistinli baş görüşmeci Uraykat'ın görevinden alınmasını istiyor.


El-İktisadiyye:

Meksikalı işadamı Carlos Selim dünyanın en zengin adamı olurken, Microsoft kurucusu Bill Gates ikinci sıraya düştü. Dünya milyarderlerinin servetleri bu yıl %50 oranında arttı.

Yerli piyasalarda senetler satışlarında 200 riyallık rekor seviyeye ulaşıldı.

Tantâvî'nin vefatından sonra, Ezher Şeyhliği makamına kim gelecek?

Petrol fiyatları, 82 doların altına düşüyor.

Hamas: "Mısır ile sıcak ilişkilerimizi yeniden kazanmaya çalışıyoruz" dedi.

El-Watan

Riyad Havaalanının 28 nolu çıkış kapısı, Ezher Şeyhi'nin son durağı oldu.

Gazze, abluka altındaki 1000. günü 1000 mumla karşılamaya hazırlanıyor.

El-Hayat:

ABD Başkan Yardıncısı Biden, İsrail'in yeni yerleşim yerleri inşa etmeye devam etmek için aldığı karar karşısında hem zor durumda, hem öfkeli...

Ezher'in reformcu ve münakaşalara yol açan Şeyhi Hak'kın rahmetine kavuştu.

Amerika Savunma Bakanı Gates Afganistan'dan ayrılırken, Ahmedinejad geldi. Afganistan'daki nüfuz yarışı şiddetleniyor.

El-Riyad:

Ezher Şeyhi, Allah'ın rahmetine kavuştu. Vasiyeti üzerine bugün Medine'de Cennet-ül Bakî kabristanına defnedilecek.

Yabancı işçiler, ihtiyaçları halinde "Aileler" için özel şoförlere dönüşürülüyor.

Rüya tabirlerinde mübalağalar öylesine aldı yürüdü ki, bazılarının "karar alma" seviyesine ulaştı..

Obama, Haiti'de ikinci bir felaketten Haiti'lileri uyarıyor.

Aynı anda Afganistan ziyaretlerinde bulunan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile ABD Savunma Bakanı Gates, karşılıklı söz düellosunda bulundular.

Ezher Şeyhi'nin cenaze namazı bugün Medine'de kılınacak.

Eski ABD Büyükelçisi Chas Freeman: "Kral Abdullah Suudi ilişkilerini ve dünyadaki rölünü yeni bir kalıba çevirdi" dedi.

Hollandalı aşırı ırkçı parlamenter Wilders, İslam'a saldırılarını sürdürmek için "Fitne-2" yı çıkarmaya hazırlanıyor.

Newyork'ta hocasını öldüren Suutlu öğrencinin duruşması ay sonunda başlıyor.

 

Amerikan basını

Christian Science Monitor Kral Faysal ödülünün başbakan Erdoğan’a verilmesini, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik ilişkilerin derinleşmesi olarak yorumluyor. Haberde şu ifadeler yer alıyor:

Ödülün Erdoğan’a verilmesi, Türkiye’nin Ortadoğu barış sürecinde daha etkin bir rol üstlenerek Arap dünyası ile ilişkilerini güçlendirme çabasına Suudi Arabistan’ın verdiği desteği gösteriyor. Bu tercih ayrıca, İsrail’in 2008 Aralık ayında Gazze’ye karşı başlattığı ve haftalarca süren saldırı sonrasında Türkiye’nin İsrail’e yönelik daha eleştirel bir tutum takınmasının Suudi Arabistan tarafından takdirle karşılandığını da gösteriyor. İsrail’in saldırısı, Türkiye’nin arabuluculuğu ile yapılan İsrail-Suriye görüşmelerinin kesilmesine neden olmuş ve Ankara bu sürpriz saldırı karşısında kendisini aldatılmış hissetmişti.

New York Times İsrail’in Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimi inşa etme kararını Amerika’nın yüzüne atılan bir tokat olarak yorumluyor. Ancak gazete, Obama yönetiminin bu süreçteki tavrını da yanlış buluyor:

Obama, geçen yıl İsrail’in bütün yeni yerleşim birimlerini tamamen dondurması konusunda ısrar ederek büyük bir hata yaptı. Amerikan başkanlarının elde edeceklerinden emin olmadıkları bir konuda kamuoyu önünde ısrarcı olmamaları diplomasinin temel kurallarından biridir. Obama yönetimi Filistin lideri Abbas’ı görüşmelerin yeniden başlaması konusunda ikna ederken, yerleşimlere karşı tavır almıştı. Şimdi İsrail’in bu kararından sonra Arap liderlerin, görüşmelerin yeniden başlaması konusunda aynı ölçüde istekli olacağı çok şüpheli… Üstelik İsrail’in bundan sonra yerleşimler konusunda gerçekten bir taviz vermesi için, Arap ülkelerinin de buna denk düşecek adımlar atması gerekecek.

Boston Globe İsrail ile Filistin arasındaki dolaylı görüşmelerin başarıya ulaşması için Obama yönetimine büyük bir sorumluluk düştüğünü yazıyor. Gazete, barış için İsrail’in yeni yerleşimlerden vazgeçmesi gerektiğini de vurguluyor:

Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’in başarılı olabilmesi için Obama’nın sert bir tavır alması gerekiyor. Her iki taraf da, teorik olarak iki devletli çözümü kabul ettiğini söylüyor. Obama’nın da taraflara bir barış anlaşması imzalanmadan sürecin bitirilemeyeceğini anlatması gerekiyor. Mitchell, dolaylı görüşmelerin dört ay süreceğini açıkladı. Daha sonra başlaması öngörülen doğrudan görüşmeler için de bir zaman sınırı konmalıdır. Görüşülecek temel sorunların hangi sırayla ele alınacağını, Amerikalı arabulucu belirlemelidir. Bu sorunların çözümü sadece İsrail’in ve Filistin’in değil, Amerika’nın ve bütün Batı’nın da güvenliğine katkı sağlayacaktır.

Washington Post Eylül ayında yürürlüğe giren yeni gıda mevzuatının tam olarak gıda güvenliğini sağlamadığını savunuyor. Gazete, Senato’yu gıda güvenliği yasasını onaylamaya çağırıyor:

Eylül ayında yürürlüğe giren gıda mevzuatı sayesinde salmonella bulaşmış bir tatlandırıcı piyasadan geri çekildi. Dolayısıyla oluşturulan sistemin çalıştığı söylenebilir. Ancak sistem daha da iyi bir hale getirilebilir. Temmuz ayında Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve o günden bu yana Senato’da bekleyen Gıda Güvenliği Yasası, şirketlere yazılı güvenlik kuralları oluşturma ve bu kuralları uygulama zorunluluğu getiriyor. Yasa, Gıda ve İlaç Dairesi’ne gıdaları geri çağırma yetkisi de tanıyor. Senato’nun gündeminde birçok yasa tasarısının bulunduğunu biliyoruz. Ancak Senato, bu yasayı bir an önce onaylamalıdır.
 

İngiliz basını

Guardian yazarı Simon Tisdall, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu barış görüşmelerini yeniden başlatmaya çalıştığı bir ortamda ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ülkeyi ziyareti sırasında Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimciler için 1600 konut inşa edileceğini açıklayan İsrail'in bu kez çok ileri gittiğini, Barack Obama'nın artık tavrını sertleştirmesi gerektiğini yazıyor.

"Belki farkında değil ama İsrail dostlarına karşı bu tür nezakatsiz tavrını daha fazla sürdüremez. Gazze'de olduğu gibi sivillerin can güvenliğine ilişkin uluslararası kuralları açık bir şekilde hiçe sayan, Türkiye örneğinde olduğu gibi önceden planlayarak komşularına aşağılayıcı muamelede bulunan, Dubai örneğinde olduğu gibi, düşmanlarını kanunsuz bir şekilde ortadan kaldırmak için dost ülkelerin vatandaşlarının kimlik bilgilerini ve pasaportlarını çalan İsrail çok ileri gitti. Başbakan Netanyahu şimdi de ülkesinin en iyi ve en güçlü dostunu kızdırdı. Netanyahu sınırlarını zorlamamalı."

'Türkiye dış şoklara daha açık'

Financial Times, IMF'nin, ekonomik şartlarının iyileştiğini belirterek, Türkiye ile olası bir kredi için yapılmakta olan stand-by görüşmelerinin artık devam etmediğini açıklamasıyla ilgili haberinde Bakan Ali Babacan'ın görüşmelerin yeniden başlaması olasılığını dışlamadığını vurguluyor.

Gazeteye göre bazı uzmanlar, acil dış fonlara ihtiyacı kalmayan AKP hükümetinin 2011 seçimleri öncesinde kendisini IMF gözetiminden kurtardığını belirtiyor. Bir uzman, Türkiye'nin dış şoklara daha açık hale geleceğini belirterek IMF çıpasından vazgeçilmesinden sonra "Yatırımcılar hükümetin, yeni bütçe kurallları gibi yapısal reformları gerçekleştirme konusunda ne kadar istekli olduğuna odaklanacak" diyor.

Başka bir uzman ise Türkiye'nin hata marjının düştüğünü belirterek , son zamanlarda mali performansta kaydedilen ivmenin korunması gerektiğine dikkat çekiyor. Üçüncü bir uzman da Türk hükümetinin şartlar gerektirse bile, piyasalara artık olası IMF programını hatırlatamayacağını söylüyor.

İngiltere maaşları donduruyor

Financial Times, İngiltere hükümetinin bütçe açığını kapamaya yönelik önlemler kapsamında kamuda görevli 120 bin üst düzey yöneticinin maaşlarının 2010-2011 mali yılı içinde dondurulacağını aktarıyor. Financial Times'a göre, kıdemli bürokratlar, yargıçlar, doktorlar, diş hekimleri ve üst düzey subayları kapsayan uygulama Nisan'da başlayacak.

Hükümet maaşlarla ilgili tavsiyelerde bulunan kurul, küresel krizde özel sektörde çalışan birçok kişi işini kaybederken ya da daha düşük maaşla çalışmaya razı olurken altı milyon kişinin istihdam edildiği kamu sektörünün iş ve kazanç güvenliği cenneti haline geldiğini belirtmişti.

Bir milletvekiline daha polis soruşturması

Times gazetesi ise, hükümetin kamu çalışanlarının maaşlarını dondururken, milletvekillerinin maaşlarının yüzde bir-buçuk oranında artırdığını yazıyor.

Daily Telegraph gazetesi, devletten talep ettiği harcamalarında usülsüzlük yaptığı iddiaları üzerine beşinci bir iktidar partisi milletvekili hakkında polisin soruşturma başlattığını aktarıyor. Gazete, Harry Cohen adlı İşçi Partisi milletvekilinin evini kiraya vermesine karşın, 70 bin sterlin, yaklaşık 105 bin dolar konut yardımı aldığının tespit edildiğini belirtiyor. Devletten talep ettikleri harcamalar nedeniyle Hırsızlık Yasası kampsamında haklarında dava açılan üç milletvekilinin bugün ilk kez mahkemeye çıkması beklenirken, ödemediği belediye vergisi için para istediği öne sürülen başka bir milletvekili hakkındaki soruşturma ise sürüyor.

Financial Times, Forbes dergisinin bu yılki milyarderler listesinde 16 yıldır ilk kez Amerikalı olmayan bir işadamının bir numaraya yerleştiğini aktarıyor. Gazete, 53,5 milyar dolarlık servetiyle Meksikalı işadamı Carlos Slim'in yazılım devi Microsoft'un patronu Bill Gates'i geçtiğini aktarıyor.

Independent ise, aynı konuyla ilgili haberinde "Ne mali krizi? Milyarder sayısında rekor" diyor. Dünyadaki milyarder sayısının 1011'e ulaştığını belirten gazete, listenin Asya'nın büyüyen gücünü yansıttığına işaret ediyor. Listedeki milyarderlerin üçte ikisinin Asya'dan.

Tecavüz kurbanlarına özür

Guardian manşetinde, İngiltere'nin Sheffield kentinde, sosyal hizmet kurumlarının, 35 yıl boyunca kendilerine tecavüz eden babalarından 18 kez hamile kalan ve dokuz çocuk doğuran iki kardeşten resmen özür dilediklerini aktarıyor.

Yasalar gereği adı açıklanmayan baba, Kasım 2008'de 25 ayrı tecavüz suçlamasını kabul ettikten sonra, 25 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Guardian, çocuklardan sorumlu olan Sheffield ve Lincolnshire sosyal hizmet görevlilerinin, bir basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladıklarını ve "Onca işarete rağmen, sizi koruyamadık" dediklerini belirtiyor. Bu yetkiliere göre, aile 35 yıl içinde, 28 farklı kurum, aralarında polis, doktor, hemşire ve sosyal yardım yetkililerinin de bulunduğu 100 kadar görevliyle temas etmesine karşın babaları durdurulamadı. Aile üyelerinin yedi cinsel taciz şikayeti de dikkate alınmadı.

Etiketler :