Birleşmiş Milletler'de Amerikalı ve Rus temsilcilerin Halep atışması

Birleşmiş Milletler'de Amerikalı ve Rus temsilcilerin Halep atışması

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ile ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Halept konusunda birbirlerini eleştirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle acil toplandı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Churkin, "Muhalifler ayrılmaya başladı. Askeri operasyonlar durdu ve Halep'in doğusundaki savaş bitti. Suriye hükümeti Halep'in doğusunda yeniden kontrol sağladı." dedi.

RUS TEMSİLCİYİ KIZDIRAN SORU

Churkin, bir gazetecinin "Halep'te sivillerin evlerine dönebileceğini söylediniz ama videoları görmediniz mi? Dönecek evleri kalmadı" sorusuna, "Gördüm, korkunç bir durum." diye cevap verdi.

Muhaliflerin İdlib'e gideceğini belirten Churkin, "İdlib'i de bombalayacak mısınız?" sorusunu ise, "Lütfen daha nazik olun." şeklinde geçiştirdi.

Birleşmiş Milletler'de Amerikalı ve Rus temsilcilerin Halep atışması VİDEO

SURİYE TEMSİLCİSİ MİSTURA

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Halep'te muhalifler ve rejim güçleri arasında varılan ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halep'in doğusunda 50 bin sivil, bin 500'e yakın da muhalif savaşçının olduğunu ve bunun yüzde 30'nun El-Nusra savaşçıları olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen de Mistura şunları söyledi:

"Muhaliflerin hafif silahlarını almalarına izin verilip verilmeyeceği henüz net değil, bu tartışılan konulardan birisiydi. Muhalifler İdlib'e gidecek. Muhaliflerle gitmek isteyen sivillerin ayrılmasına da izin verilmesi konusunda ısrar ediyoruz."

"Muhaliflerin İdlib'e çekileceği söylendi, peki İdlib'in de rejimin bir sonraki hedefi olmasından endişe duyuyor musunuz?" sorusuna de Mistura "Evet, endişeliyim." yanıtı verdi.

De Mistura, rejim güçlerine ve Rusya'ya BM'nin Halep'e erişimine izin vermesi çağrısında bulundu.

RYCROFT: HALEP İÇİN EN KARANLIK GÜN

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Konsey'de yaptığı açıklamada, bugünün Halep için son beş yıl içindeki en karanlık gün olduğunu söyledi.

Halep'in artık ölümle anılacağını anlatan Rycroft, "Önümüzdeki günlerde yüzlerce ya da binlerce kişi öldürülecek ya da akıbetleri belirsiz bir şekilde kaybolacak." dedi.

Halep'te kadınların tecavüze uğramamak için intihar ettiği, insanların diri diri yakıldığı yönünde bilgiler geldiğini anlatan Rycroft, "Daha önce benzer katliamlar yaşandığında 'bir daha asla' demiştik ancak bugün aynıları tekrar yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Halep'in düşmesinin Esed için bir zafer olmayacağını söyleyen Rycroft, Esed'in ciddi biçimde yıktığı ve böldüğü bir ülkeyi yönetemeyeceğini ifade etti.

"Halep'in düşmesiyle savaş sona ermeyecek." diye konuşan Rycroft, "Esed, özgürlükleri için ortaya çıkan insanların kalplerini ve zihinlerini asla kontrol edemeyecek. Esed, ülkesini yıkmasına yardım eden dış güçlere her zaman borçlu kalacak." dedi.

POWER İLE CHURKİN ARASINDA "RAHİBE THERESA" ATIŞMASI

Toplantıda söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Halep'te yaşanan katliamları anlatarak bu suçlara destek veren Rusya ve İran'ı suçladı.

Halep'in tarihi katliamlar arasına eklenebileceğini kaydeden Power, "Halep, Ruanda, Srebrenitsa ve Halepçe gibi tarihi bilincimizde onlarca yıl geçse de bir leke olacak."dedi.

İşlenen savaş suçlarından dolayı Esed ve müttefiklerinin "hiç utanç duymamalarını" da eleştiren Power, "Gerçekten sizin hiç utanmanız yok mu?" diye sordu.

Bu konuşmaya tepki gösteren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin de, "Power'ın konuşmasını gerçekten ilginç buluyorum. Sanki kendisi Rahibe Teresa." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.