Küresel piyasalar tahvil piyasasında artan volatilite ile tedirgin

Küresel piyasalar tahvil piyasasında artan volatilite ile tedirgin

ABD başkanlık seçimi sonrası tahvil piyasasında artan volatilite yatırımcılarda tedirginliğe neden olurken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın konuşması takip edilecek.

İSTANBUL (AA) - ABD başkanlık seçimi sonrası tahvil piyasasında artan volatilite yatırımcılarda tedirginliğe neden olurken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın konuşması takip edilecek.

ABD başkanlık seçimini Donald Trump'ın kazanmasının ardından gelişmiş ülke tahvil faizlerinin hızlı bir şekilde yükselişe geçmesi ve oynaklığın artması, yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarına da ilgisini azaltıyor.

Dün ABD'de pay piyasalarındaki dalgalı seyir devam ederken, dolar endeksi de 99,1 ile şubat ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi test etti. Özellikle banka pay piyasalarındaki yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan Dow Jones endeksi günü yüzde 1,17 artışla tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,20 yükseldi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,81 geriledi.

Analistler, Trump'ın zaferinin ardından, ekonomiye ilişkin vaatlerinin sorgulanmaya ve olası sonuçların piyasalarda fiyatlanmaya çalışıldığını, bunun da volatiliteyi artırdığını ifade ediyor. Trump'ın uygulaması muhtemel politikalar ile daha fazla bütçe açığı ve daha fazla enflasyona neden olabileceği beklentilerinin tahvil faizlerinin yükselmesine neden olduğunu dile getiren analistler, altyapı harcamalarının artmasının da banka hisselerinin hızlı yükselmesini sağladığını kaydetti.

Analistler, faizlerdeki yükselişten en fazla etkilenmesi beklenen gelişmekte olan ülke para birimlerinin ise dolar karşısında en çok değer kaybeden varlıklar arasında öne çıktığını söyledi.

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi düşüşünü üst üste dördüncü güne taşıyarak günü yüzde 0,23 azalışla 1.0887'den tamamlarken, bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,28 geriledi.

Bugün Asya'da altının ons fiyatı ve petrol fiyatlarının yatay bir seyir izlediği görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,21, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,80 değer kazandı.

Yurt içinde ise dolar/TL'deki yükseliş eğiliminin uluslararası piyasada doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle devam etmesi, pay piyasalarının yükseliş isteğini sınırladı.

Dün gün içinde 77.000 puanın üzerini test eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,2 artışla 76.360 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde cari işlemler açığı verisinin, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak tüketici güven endeksi ve Fed Başkan Yardımcısı Fischer'ın konuşmasının takip edileceğini belirterek, bugün bankalararası piyasada 3,25'in üzerini test eden dolar/TL'de 3,2650'nin önemli direnç, BIST 100 endeksinde ise 75.200 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu ifade etti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre ekonomistlerin eylül ayı cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 1,9 milyar dolar oldu. Ekonomistlerin 2016 yılı sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 34,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Ağustosta cari işlemler açığı 1 milyar 776 milyon dolar, on iki aylık cari işlemler açığı ise 31 milyar 19 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı cari işlemler dengesi

10.00 Almanya, ekim ayı TÜFE

18.00 ABD, Michigan Üniversitesi kasım ayı tüketici güven endeksi

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.