2011 yılı uyuşturucu raporunu yayınlandı

2011 yılı uyuşturucu raporunu yayınlandı

2010'a ait verilerin derlendiği raporda terör örgütü ile uyuşturucu bağlantısından, risk altındaki gruplara kadar çok çarpıcı bilgiler yer alıyor.

İşte, uyuşturucu raporunun dikkat çeken detayları...

Çökertilen çete veya ele geçirilen uyuşturucu miktarlarından daha çok rapor, bilimsel verilere dayanıyor. 2011 yılı için hazırlanan rapor 2010 ve öncesi bilgileri içeriyor. Rapora göre, sadece İstanbul ve Ankara'da, 30 bin uyuşturucu kullanıcısı var. Kullanıcıların yüzde 70'i, 15-29 yaş aralığında. Başka bir ifadeyle, gençler risk altında.

MERAK VE ARKADAŞ, BAŞLAMA NEDENİ
Madde kullanmaya iten nedenler ağırlıklı olarak, 'merak 've 'arkadaş etkisi '. Maddeyi temin etmek için başvurulan yine yakın arkadaşlar. Türkiye'de 2010 yılında meydana gelen uyuşturucu olaylarının, yüzde 89'u uyuşturucu madde kullanma ve bulundurmadan, yüzde 11'i ise satma, kaçakçılık ve imal suçlarından oluşuyor. Cezaevinde bulunanların, işlemiş oldukları suç türlerine bakıldığında, uyuşturucu en başta.

5 YILDA YÜZDE 504 ARTIŞ

Bunun en önemli sebebi tabii ki emniyetin yaptığı etkili operasyonlar. 2005 yılında, uyuşturucudan ceza alan kişi sayısı 4 bin 125 iken, 2010 yılında bu sayı yüzde 504 artışla 25 bine ulaşmış. Türkiye'ye ulaşan afyon, baz morfin ve eroinin temel kaynağı, Afganistan. Uyuşturucu, çoğunlukla hava yolundan kuryelerle geliyor. 2009 yılında 88 kilo eroin yakalanırken, bu rakam bir yıl sonra tam 302 kiloya çıkıyor. Terör örgütünün, uyuşturucu kaçakçılığı ile bağı, raporda açık şekilde gözler önüne seriliyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ = UYUŞTURUCU

1984 yılından, 2011 yılı Nisan ayına kadar yürütülen 363 operasyonda, terör örgütü mensubu 839 şahıs yakalanmış. Operasyonlarda, hücre evleri ve sığınaklarda yüksek miktarda uyuşturucu ele geçirilmiş.

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ KURTULMAK İSTİYOR

Tedavi gören her iki kişiden biri daha önce de bu illetten kurtulmayı denemiş. Bağımlılık tedavisi görenlerin yüzde 58'i işsiz, yüzde 3'ü ise öğrenci. 2010 yılında yatarak tedavi gören hastaların yaş ortalaması, 28. En küçük kişinin yaşı 12, en büyük kişinin yaşı ise 65. Uyuşturucuya bağlı ölümlere gelince... Kaçakçılık rotasındaki iller, aynı zamanda ölüm oranlarının en yüksek olduğu yerler. Türkiye'de en fazla eroin yakalanan il, 3576 kilo ile Van. Onu sırasıyla İstanbul, Mersin ve Bitlis takip ediyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.