Bizim eksenimiz Anadolu'dur

Bizim eksenimiz Anadolu'dur

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bizim eksenimiz Anadolu'dur, Anadolu kültürüdür.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya'nın Akşehir ilçesinde ziyaret ettiği Nasreddin Hoca türbesinin önünde bulunan 'Dünyanın Merkezi Burasıdır' tabelasına çıkarak, 'Bizim eksenimiz Anadolu'dur, Anadolu kültürüdür." dedi.

Bir dizi ziyaret için geldiği Konya'nın Akşehir ilçesinde, ilk olarak Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu'nu ziyaret eden Bakan Davutoğlu, burada Akşehir hakkında bilgi aldı.

Daha sonra belediyeden çıkan Bakan Davutoğlu, yürüyerek tarihi Ulu Camii'ne gelerek Cuma namazı kıldı. Namaz sonrası tarihi Arasta Çarşısı'nı ziyaret eden Bakan Davutoğlu, burada esnafları tek tek ziyaret ederek sohbet etti. Vatandaşların, il olma isteği karşısında şaşıran Bakan Davutoğlu, kendisine ikram edilen etli ekmek ve helva yedi.

Bakan Davutoğlu, ardından Nasreddin Hoca'nın türbesine gelerek dua etti. Türbe önünde bulunan 'Dünyanın Merkezi Burasıdır' tabelası üzerine çıkan Bakan Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Nasrettin Hoca, kendi yüz yılı ve sonrasının en büyük şahsiyetlerinden birisidir Ayrıca, 13. yüzyılda 'Dünyanın Merkezi Burasıdır' diyerek bize ışık tutmuştur. Hani şimdilerde bir eksen tartışması yapıyorlar ya. Biz de dış politikada diyoruz ki "Dünyanın merkezi Türkiye, Türkiye'nin merkezi de şu an bulunduğumuz Akşehir'dir. Bizim eksenimiz Anadolu'nun kültürü, Anadolu'nun ruhudur. Nasrettin Hoca'nın büyüklüğü, o mizahi derinliği irfani derinliği ve buradan yükselen o engin kültürüdür. Eksenimiz bu ve biz bu eksenden tüm dünyaya ışık tutmaya devam edeceğiz. Allah, ona rahmet eylesin, onun irfanından ders almamızı da bize nasip eylesin. Akşehir ne kadar iftihar etse azdır. Akşehir, Nasrettin Hoca'sıyla anılacak. Nasrettin Hoca ise tüm Türk milletinin en zirve şahsiyetlerinden biri olarak tüm dünyada anılmaya devam edecek."

Nasrettin Hoca'nın insanlık mayasının her yerde tutacağını dile getiren Bakan Davutoğlu, "Onun mayasında Akşehir gibi ak'lık var. O mayanın tutmaması mümkün değil. Nasrettin Hoca'nın ait olduğu bu millet dünyaya her zaman barış getirmek için çabalamıştır. Biz bunun için çalışmaya devam edeceğiz. Birileri bundan rahatsız olsa da dünya barışı için çaba sarfetmeye devam edeceğiz. Bizim eksenimiz Anadolu'dur. Anadolu'nun ekseni de Nasrettin Hoca'nın dediği gibi dünyanın merkezi olan burasıdır. Mekan olarak değil, felsefi olarak burasıdır. Herkesin bizden öğreneceği bir şey var, bizim de öğreneceğimiz mesaj var. Bu mesaj, göle çalınan barış mayasıdır. Bu barış mayası tutacaktır." şeklinde konuştu.

Akşehir'den ayrılan Bakan Davutoğlu, Konya'nın Ilgın ilçesinde de ziyaretlerde bulundu.

CİHAN

Etiketler :