BM ABD ve İsrail'i sevindirdi

BM ABD ve İsrail'i sevindirdi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına ilişkin kararı, ABD ve İsrail'de memnuniyetle karşılandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına ilişkin kararı, İsrail'de ve ABD'de de memnuniyetle karşılandı. İsrail Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Silvan Şalom, kararı "Doğru bir adım" diye nitelendirdi. ABD Başkanı Barack Obama ise, BM Güvenlik Konseyinin yeni yaptırımları kabulünü "İran'a açık bir mesaj" olarak nitelendirdi.

    

Şalom, BM'nin kararından sonra yaptığı açıklamada, "Bu doğru yönde atılmış bir adımdır" dedi, İran'ın nükleer zenginleştirme faaliyetlerini durduramaması halinde ilave yeni önlemlerin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

    

Halen ABD'de bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dani Ayalon da karardan duyduğu memnuniyeti, "Bu tarihi bir an" sözleriyle dile getirdi; "Kendi dar menfaatleri doğrultusunda oy kullananlarla barış ve istikrar doğrultusunda oy kullanan ülkeler hakkında tarihin hüküm vereceğini" söyledi.

 

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayalon, İsrail'in bu ülkedeki temsilcileri ve Yahudi toplumu liderleriyle görüşmeler için Amerika'ya gitmişti.

 

Obama, yaptığı açıklamada, İran ile müzakere kapısının hala açık olduğunu belirtti.

Güvenlik Konseyinin kabul ettiği son kararla İran'a nükleer programıyla ilgili "açık bir mesaj" verildiğini belirten Obama, "İran'ın haklarını tanıyoruz, ancak bu haklar sorumluluklar da getiriyor" dedi.

Obama, bu kez İran'ın karşılaştığı en geniş yaptırımların söz konusu olduğunu ifade etti.

Karar tasarısıyla ilgili oylamada 12 ülke "Evet", 2 ülke "Hayır" ve bir ülke çekimser oy kullanmıştı. Türkiye ve Brezilya yaptırımlara ‘Hayır’ derken Lübnan ise çekimser kalmıştı.

Etiketler :