BM: Suriye'de kimyasal tesisler yıkılmalı

BM: Suriye'de kimyasal tesisler yıkılmalı

BM Güvenlik Konseyi üyesi İngiltere ve Fransa, Suriye'deki kimyasal silah üretim tesislerinin yıkılmasını ve rejimin kimyasal stoklarına ilişkin beyanının doğruluğunun araştırılmasını istedi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve BM Suriye Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag, Kıbrıs'tan telekonferans yöntemiyle bağlanarak, BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin brifing verdi. Kapalı toplantının ardından açıklama yapan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Suriye'nin kimyasal silah sorununun henüz tamamen çözülmediğini belirterek, rejimin tüm kimyasal silah üretim merkezlerini BM gözetiminde yıkması ve rejimin beyanı ile gerçekler arasındaki olası çelişkilerin incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Araud, Suriye rejiminin çatışmalarda klorin gazı kullandığını da vurgulayarak, Esed rejiminin kimyasal silah kullanma tehdidinin sona ermediğini dile getirdi.

‘Klorin gazı kullanılıyor’

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kaag'ın son bilgileri BMGK ile paylaştığını belirterek, Suriye'deki kimyasal silah tesislerinin yıkımının ve rejimin kimyasal stoklarına ilişkin beyanının doğrulanması konularının önemini halen koruduğunu vurguladı.

Litvanya'nın BM Daimi Temsilcisi Raimonda Murmokaite ise Suriye'de klorin saldırılarının sistematik hale geldiğini KSYÖ'nün de teyit ettiğini belirterek, bu saldırıların faillerinden hesap sorulması gerekliliğini dile getirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da daha önce yaptığı açıklamada, tesislerin yıkılmasını ve rejimin beyanının doğruluğunun teyit edilmesini istemişti.

‘Sarin gazına rastlandı’

Geçen yıl ağustos ayında muhaliflerin kontrolündeki bölgede Suriye ordusu tarafından bulunduğu öne sürülen mühimmat parçalarında sarin gazına rastlandığı kaydedildi. Konuya ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BMGK'ya sunduğu raporda, BM ve KSYÖ ortak misyonu tarafından incelenen parçalarda sarin gazı bulunduğunun teyit edildiğini belirtti. Raporda, Suriye güvenlik güçlerinin mühimmat parçalarını nasıl ve nerede bulduklarına ve ortak misyona ne zaman ulaştırdıklarına ilişkin ayrıntılı bilgi yer almadı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, 23 Haziran'da yaptığı açıklamada, Suriye’nin yurt dışında imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının tamamının ülke dışına çıkarıldığını bildirmişti. Kimyasal silahların imhasında Suriye rejiminin beyanı esas alındığı için özellikle Batılı ülkeler KSYÖ ekiplerinin herhangi bir tutarsızlığa karşın ülkede inceleme yapmasını istiyor.

Kimyasal silahların imhasına başlandı

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasına Akdeniz’de uluslararası sularda başlandığını açıkladı.
Pentagon’da basın toplantısı düzenleyen ABD’li komutan Steve Warren, ABD askeri kargo gemisi Cape Ray’e aktarılan Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasına, Akdeniz’de uluslararası sularda başlandığı bilgisini verdi.

Warren, birinci derecede öncelikli 600 ton kimyasal harp materyalinin imhasının yaklaşık 60 gün içinde tamamlanacağını kaydetti. Warren, gemideki ekibin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün esaslarına uygun olarak kimyasal silahları nötralize edeceğini söyledi.

Suriye’nin kimyasal silahlarından birinci derece öncelikli cephanenin bulunduğu 78 konteyner, Gioia Tauro Limanı'nda, 12 saati aşan sürede ABD askeri kargo gemisi Cape Ray’e aktarılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.