BM'den Türkiye'ye: Başörtü ayrımcılığına son ver

BM'den Türkiye'ye: Başörtü ayrımcılığına son ver

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Türkiye'den başörtüsü ayrımcılığına son vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Türkiye'den başörtüsü ayrımcılığına son vermesini istedi. CEDAW, geçtiğimiz ay BM Genel Merkezi'nde yapılan Türkiye oturumunun sonuçlarını açıkladı. CEDAW raporunda, başörtüsü yasağının kadına karşı ayrımcılık olarak değerlendirilmesi dikkat çekti.

12-30 Temmuz tarihlerinde yapılan CEDAW toplantıları için Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da New York'a gelmiş ve Türkiye'nin resmi raporunu bu kuruma sunmuştu. BM'deki toplantıda Kavaf'a Türkiye'de kadın haklarının ihlali konusunda en çok soru başörtüsü yasağına dair gelmiş ve toplantıya katılan üyelerin üçte birinden fazlası bu konuda bakandan açıklama istemişti.

Kadın hakları konusunda dünyanın en önemli kurumu olan CEDAW raporunda, Türkiye'nin bir önceki dönem (2005'teki toplantısı) alınan tavsiye kararlarına uymadığı, halen başörtüsü yasağını ülkede devam ettiğine dikkat çekti. CEDAW'ın Türkiye'den başörtüsü yasağı ile eğitim, çalışma, sağlık, politika ve kamu yaşamına katılım üzerindeki olumsuz etkilerin değerlendirdiği detaylı çalışma yapmasını da talep etti. Kurum ayrıca bir sonra ki döneme (2014 yılı) kadar istenilen çalışmanın sonuçlarının hazır edilmesini ve başörtüsü yasağının ayrımcı sonuçlarının ortadan kaldırılmasına ilişkin alınan önlemlerin açıklanmasını da talep etti.

CEDAW'ın BM'deki Türkiye oturumuna resmi raporun yanı sıra 6 adet de gölge raporu verilmişti. Türkiye'deki başörtüsü yasağına dikkatleri çekebilmek için 71 sivil toplum örgütünü temsilen 'Sivil Toplum Kuruluşları' adına Avukat Fatma Benli başörtüsü yasağı konusunda CEDAW'a gölge rapor vermiş ve Türkiye'deki bu haksız uygulamanın devam ettiğini dile getirmişti.

CEDAW'ın Türkiye sonuç bildirisinde başörtülü kadınların eğitim, çalışma, sağlık, politik ve kamu yaşamına katılımını engelleyen "tüm ayrımcı uygulamaları sona erdirmeli" dedi. Kurum ayrıca, başörtüsü yasağını uygulamaya çalışanlar hakkında da yasal işlemler başlatılmasını, çözümün artık bir başka döneme de ertelenmemesini istedi.

CEDAW'ın Türkiye raporunda başörtüsü yasağının ortadan kaldırılması talebinin dışında kadına karşı ayrımcılık içeren yasaların tamamen kaldırılması da istendi. CEDAW, kadına karşı şiddet, eğitim, çalışma ve politik katılımın artması, sağlık ile kırsal kesim kadınlarıyla dezavantajlı grupların sorunlarının giderilmesini de Türkiye'den istedi.

Türkiye, CEDAW'a 1985 yılında üye olmuş ve sözleşme gereği kadınlara karşı sadece hukuki değil fiili ayrımcılığın da sona erdirilmesi yükümlülüğünü benimsemişti. Her 4 sene de bir alınan ülke sonuç raporlarında alınan kararlara üye ülkelerin uyma zorunluluğu bulunuyor.

CEDAW'ın almış olduğu sonuç raporu, Türkiye'deki başörtüsü yasağının yalnızca iç hukukunun bir gereği değil, uluslararası yükümlülüklerin de göz önüne alınarak değerlendirmesi gereken bir durum haline geldi.

Cihan

Etiketler :