BM'yi karıştıran 'Suriye' vetosu

BM'yi karıştıran 'Suriye' vetosu

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki rejimi kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi.

15 Üyeli Konsey'de yapılan oylamada daimi üyeler Rusya ve Çin kararı veto ederken, geçici üyeler Güney Afrika, Hindistan, Lübnan ve Brezilya da çekinser oy kullandı. Konsey'in 9 üyesinin ''evet'' oyu vermesi ise sonucu değiştirmedi.

Dolayısıyla Fransa'nın, İngiltere, Almanya ve Portekiz ile işbirliği halinde hazırladığı karar tasarısı Konsey'de reddedilmiş oldu.

Oylama bir saat sonrasına alınmasına ve son ana kadar karar tasarısı metni müzakere edilmesine rağmen Konsey üyeleri arasında anlaşma sağlanamadı.

Karar tasarılarının kabul edilmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, Çin, Rusya, İngiltere) tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi: ''Washington kararın kabul edilmemesinden dolayı kızgın''

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki rejimi kınayan ve rejime karşı çeşitli önlemler alınmasını isteyen karar tasarısının reddedilmesinden ABD yönetiminin kızgın olduğunu söyledi.

Suriye'ye yönelik karar tasarısının Konsey'de Rusya ve Çin tarafından veto edilmesinin ardından söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, ''Suriye'deki kriz Güvenlik Konseyi'nin önünde durmaya devam edecek ve bu Konsey bu konudaki sorumluluğunu yerine getirene kadar bu işin peşini bırakmayacağız'' dedi.

Rice konuşmasında, ABD yönetiminin Konsey'in ''bu acil ahlaki soruna ve bölgesel barışa ve güvenliğe giderek büyüyen şekilde bir tehdit oluşturmasına karşı harekete geçmemesi dolayısıyla kızgın'' olduğunu bildirdi.

Rice, Konsey'in Esad yönetimine karşı sert yaptırımlar ve silah ambargosu uygulaması konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi:''Veto bizi durduramaz''

Karar tasarısı metnini hazırlayan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da karar tasarısının veto edilmesinin kendilerini durdurmayacağını belirtti. Araud bu yapılanın ''siyasi bir seçim'' olduğunu, Rusya ve Çin tarafından verilen bu vetonun Suriye'deki rejime ''beyaz kart'' vermeyeceğini söyledi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise Suriye'ye karşı yaptırım felsefesi içerdiği için tasarıya karşı olduklarını, karar tasarısının Suriye'deki krizin barışçıl çözümüne karşı olduğunu savundu.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Bandong ise yaptırımların doğru yol olmadığını söyledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.