Merkez bankası başkanları Frankfurt’ta bir araya geldi

Merkez bankası başkanları Frankfurt’ta bir araya geldi

ECB Başkanı Draghi, Fed Başkanı Yellen, BoE Başkanı Carney ve BoJ Başkanı Kuroda, Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen bir panelde sözlü yönlendirmenin önemini ele aldı

FRANKFURT (AA) - Dünyanın önde gelen merkez bankası başkanlarından dördü, sözle yönlendirme olarak da ifade edilen gelecekteki politika hamleleri konusunda yatırımcılara rehberlik etmenin önemini tartıştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, ECB tarafından Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen “Politikanın merkezinde: Merkez bankası iletişiminin zorlukları ve fırsatları” konulu panelde bir araya geldi.

Panelde ilk söz hakkını kullanan Draghi, sözle yönlendirmenin herkesin düşündüğünün aksine başarılı olduğunu söyledi.

Sözle yönlendirmenin önemine değinen Draghi, “İleriye yönelik rehberlik tam teşekküllü bir para politikası aracı haline geldi.” dedi.

Faizlerin tekrar eski seviyelere döneceği dönemde sözle yönlendirme kullanmaya devam etmeyi planladıklarına işaret eden Draghi, “Neden etkili olduğunu ispatlayan bir para politikası aracını devreden çıkaralım?” diye konuştu.

“Şeffaflık, hesap verebilirliğin bir bileşenidir ve aynı zamanda para politikasının iletilmesini de önemli ölçüde geliştirir.” diyen Draghi, ayrıca sözle yönlendirmenin özellikle faizlerin alt sınırlarda olduğu dönemlerde daha da önem kazandığını vurguladı.

 

-"Sözle yönlendirme şarta bağlı ve ekonomi görünümüyle ilişkili olmalı"
 

Fed Başkanı Yellen da sözle yönlendirmenin önemini savundu.

Piyasaların para politikasına ilişkin gelişmelerle yakından ilgili olduğunu belirten Yellen, vatandaşların da bankanın neyi amaçladığını bilmek istediğini dile getirdi.

Bankanın piyasalara yönelik sözle yönlendirmesinin faydalı olduğunu dile getiren Yellen, “Bizim için tüm rehberlik (sözle yönlendirme) şarta bağlı ve ekonomi görünümüyle ilişkili olmalıdır.” ifadesini kullandı.

Yellen, Fed'in çok sağlıklı politika tartışmaları yaptığına işaret ederek, çeşitliliğin, ana komitenin bir gücü olduğunu kaydetti.

Merkez bankası kararlarına ilişkin zaman zaman daha öncesinde yaşanan sızmalara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Yellen, “Halka açık konuşmalar yoluyla piyasaları hazırlamaya çalışıyoruz, sızıntıları tolere etmiyoruz.” ifadesini kullandı.
 

BoE Başkanı Carney ise özellikle sosyal medya yoluyla yatırımcıların yanı sıra kamuoyunun geniş kesimleriyle ilişki kurmanın önemine değindi.

Carney, Brexit’e ilişkin de “Brexit'in ekonominin arz yönü üzerinde etkisi olacaktır. En büyük ticaret ortağınız ile daha az ticaret yapacaksanız, bunun yerini doldurmak zaman alacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

BoJ Başkanı Kuroda ise yanlış anlaşılmaları önlemenin en iyi yolunun mesajı basit tutmak ve en anlaşılır şekilde aktarmak olduğunu söyledi.

Kuroda, iletişimin kendi başına bir politika meselesi olduğunu ve merkez bankalarının politikalarını açık bir şekilde kamuoyuna açıklaması gerektiğini dile getirdi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.