Simav'da büyük bir deprem mi bekleniyor?

Simav'da büyük bir deprem mi bekleniyor?

Simav'da, 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, büyük deprem olacağı söylentileri vatandaşları tedirgin etti

25 bin 700 kişinin yaşadığı Simav'da, yaklaşık 10 bin kişi çadır kentlerde, 15 bin kişi ise mahalle aralarına kurulan çadırlarda yaşıyor.

Olası büyük bir depremde bu kez hem konutlarını hem de canlarını kaybedeceklerine inandıkları için karşılaştıkları her yerde eş, dost ve yakınlarıyla helalleşen depremzedeler, büyük bir deprem olacağı söylentilerinin gündemden düşmemesinden rahatsız olduklarını bildirdi.

Psikolojilerinin bozulduğunu belirten vatandaşlar, orta ve az hasarlı konutlarını tamir ettirecek güçlerinin olmadığını söyledi.

Depremzedeler, bilim adamlarının çelişkili açıklamaları nedeniyle ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ederek, büyük deprem olacağı söylentisinin gelecek planlarını alt üst ettiğini anlattı.

Söylentiyi yemek alırken duyduğunu dile getiren Sevgi Baysan (41), ''Saat olarak söylemiyorlar. (Büyük bir deprem bekleniyor) diyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık'' dedi.

Elmas Canpas (35) ise 7, 9 veya 10 büyüklüğünde deprem olacağı yönünde söylentiler yayıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''10 büyüklüğünde deprem demek, kıyametin kopması demek. Tabi ki huzursuz oluyoruz. Sürekli sallanıyor gibiyiz. O depremin korkusunu atlatamadık. Çocuklarımı okula göndermek istemiyorum. Sabah saat 07.00'de kalktım, 07.30'da gönderecektim ama 07.05'te deprem oldu. Göndermekten vazgeçtim.

Çadırda rahatız ama ne kadar da olsa deprem psikolojisi, deprem korkusu var. Yani 5 büyüklüğündeki bir deprem artçı bir deprem bile olsa bizi korkutuyor. Bu söylentiler bütün çadır kentte yayıldı. Şiddetli bir deprem beklentisi varmış. Bulutlar olmadığı zaman olacakmış. (Bugün karıncalar kaçışıyor. Bak göreceksiniz sallanacağız) diyorlar. Bütün gece ha şimdi olacak, ha birazdan olacak, en ufak bir 3,0 büyüklüğünde bir depremde dahi fırlayıp çıkıyoruz dışarıya. Bu artçı depremlerin uzun süre olacağını söylüyorlar.

300 gün, 500 gün... Uzun süre olacaksa, hadi yazın buralarda durulur ama kışın o karda kışta durulmaz. Tabi bir hale yola konulur ama ben ilçeyi terk ederim o zaman.'' İsmail Elitok, bu psikolojide arkadaşlarla şakalaşmaların bile kavgalara dönüşebildiğini anlatarak, ''Gerçek neyse bize o söylensin. Biz hakikatleri istiyoruz. Millet zaten huzursuz. Sinirler gergin. Herkes yanındaki çadırdakilerle kavgalı. Çadır kentte 300-400 çadır varsa, kavga etmeyen insan yoktur. Sinirler öylesine gergin ki, en ufak ateşten alev alıyor ortalık. Bir yetkilinin çıkıp açıklama yapmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

ÖĞLEDEN SONRA 3,0'DAN BÜYÜK İKİ ARTÇI SARSINTI OLDU Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, Simav'da saat 16.26'da 3,5 ve 16.44'te 3,2 büyüklüğünde iki sarsıntı kaydedildi.

5 kilometre derinlikte oluştuğu belirlenen depremler, özellikle sağlam binalara girmeye başlayan ve çadır kentlerde yaşayan vatandaşları tedirgin etti.

Bazı vatandaşlar bir süre dışarıda bekledi ve daha sonra evleriyle çadırlarına döndü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.