Bolat Nurgaliev Türkiye'de

Bolat Nurgaliev Türkiye'de

Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Bolat Nurgaliev, IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi'ne katılmak üzere Türkiye'ye geldi.

Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Bolat Nurgaliev TASAM’ın misafiri olarak Türkiye’ye geldi…

“Asya’da Bölgesel Kuruluşlar, Kurumsallaşma ve İşbirliği” konulu IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi, TASAM tarafından 27-29 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Uzman ve akademisyenler hariç tutularak hazırlanan katılımcı listesinde de görüleceği üzere ülke olarak gözlemci üyelik başvurusu yaptığımız Şanghay İşbirliği Örgütü kurulduğundan bugüne ilk defa Genel Sekreter düzeyinde Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiriyor.

İlgili kurumların katkı ve işbirlikleri ile icra edilecek kongreye çok sayıda önemli ülkenin oluşturduğu örgütlerin üst düzey yöneticileri ile, Asya’lı uzman ve akademisyenler katılacak.

ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü), Genel Sekreter
İKÖ (İslam Konferansı Örgütü), Genel Sekreter
CICA (Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı), İcra Direktörü
D-8, Genel Sekreter
KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü), Genel Sekreter
ECO (Ekonomik İşbirliği Örgütü), Genel Sekreter Yardımcısı
Arap Birliği, Genel Sekreter Yardımcısı
CSTO (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü), Siyasi İşbirliği Departmanı Başkan Yardımcısı
AET (Avrasya Ekonomik Topluluğu), Entegre Departmanı Başkan Yardımcısı
ADB (Asya Kalkınma Bankası), Bölgesel Ekonomik Entegre Ofisi Direktörü
IDB (İslam Kalkınma Bankası), Stratejik Planlama Grubu Ofisi Direktörü ve heyeti
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı
Irak Cumhuriyeti Başbakan Özel Temsilcisi
Bangladeş Başbakanı Özel Temsilcisi
Suriye Başbakanını temsilen Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı
Irak Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Temsilcileri
ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası, Direktör Yardımcısı




Shanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Bolat NURGALİEV
IV. Uluslararası Türk-Asya Kongresi ile ilgili açıklamalarda bulunan TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY “19. ve 20. yüzyıllarda Asya hammadde ve kaynak merkezi olarak algılanmış ve kullanılmıştır. Ancak, son yıllarda yaşanan hızlı ekonomik ve sosyolojik değişim, Asya’yı dünyada yeni dengelerin kurulabileceği bir stratejik alan haline getirmiştir. Çin başta olmak üzere çok sayıda ülke, dünya ekonomik dengelerini etkileyecek boyutta ilerleme kaydetmiştir. Nüfus, doğal kaynaklar, teknolojik gelişme gibi stratejik derinlik katan yüksek kazanımlar Asya’yı yeni yüzyılın yıldızı olarak baş döndürücü bir hızla yükseltmektedir.

Dünyadaki ekonomik güç denge merkezinin son 20 yıl içinde Batı’dan Doğu’ya doğru kaymaya başlaması, Asya’daki gelişmelere olan ilgiyi de doğal olarak artırmaktadır. Son dönemlerde Asya kıtası dünyada yükselen ekonomisinin yanı sıra siyasi alanda da ağırlığını hissettirmektedir. Dünyada hızla devam eden küreselleşme süreciyle birlikte bölgeselleşme süreci de gün geçtikçe yayılmaktadır. Çeşitli ülkeler başta ekonomik alanda olmak üzere farklı alanlarda birbirleriyle birlik kurma eğilimleri içerisine girmişlerdir” dedi.




İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İHSANOĞLU
TASAM Başkanı ŞENSOY sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye bu bölgeselleşme hareketlerinin tam ortasında bulunmaktadır. Batıda Avrupa ekonomik, kültürel ve siyasal anlamda bir bütünleşmeye giderken doğuda daha farklı içerikli bütünleşmelerden söz edilmeye başlanmıştır. Avrasya bölgesi enerji kaynakları, büyük pazar yapısı ve Türkiye’nin bölgedeki Türk Cumhuriyetleriyle arasındaki tarihi bağlar nedeniyle büyük önem arz etmektedir. Köklü medeniyetlerin beşiği ve zengin kültürel mirasa sahip olan Asya kıtasının da bir parçası olan Türkiye; Kafkaslar, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere bölgedeki ülkelerle yoğun ilişkileri sonucu Asya’daki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Çok boyutlu dış politika anlayışı içerisinde önceliklerini doğru sıralayan bir ülke’nin düşünce kuruluşu olarak Asya’ya olan ilgimiz ve bu alanda aldığımız insiyatifi güçlendirme çabamız artarak sürecektir.”



Geçen yıl 21-23 Mayıs 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Asya’da Güvenlik ve Stratejik İş Birliği: Çin - Hindistan - Rusya” konulu III. Uluslararası Türk - Asya Kongresi, Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda nitelikli akademisyeni bir araya getirmiştir.

Yurt içi ve dışından akademisyenlerin de yoğun katılımıyla İstanbul Cevahir Kongre Merkezi’nde yapılacak olan IV. Uluslararası Türk – Asya Kongresi üç gün sürecek.

Etiketler :