Bomba uzmanından Afyonlulara uyarı

Bomba uzmanından Afyonlulara uyarı

Bomba uzmanı Afyon'lu vatandaşlarımızı uyardı.

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 17 yıl bomba uzmanı olarak görev yapan Kamuran Tan el bombasının piminin çekilmeden patlama ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu söylerken, bölgede 2 kilometrelik alanın riskli olduğunu bölgede oturanların bulacakları yabancı cisimlere dokunmamaları uyarısında bulundu.

Emekli bomba uzmanı Kamuran Tan, Afyon Karahisar’daki patlama sonrasında Adapazarı’nda gazeteciler açıklama yaptı. Tan patlayıcı maddelerin taşınması imhasının belli başlı kurallar çevçeresinde yapıldığını belirterek şunları söyledi: ‘’Patlayıcı madde depoları hassas bölgelerdir. Ülkemizde ve Dünya'da ne kadar önlem alınırsa alınsın böyle facialar yaşanıyor. Afyon'da ki mühimmat deposundaki olaya bakıldığında hassas ve sağır diye adlandırılan patlayıcılarla hazırlanmış fabrikasyon bombalar bulunuyor. El bombası, anti personel, antitank mayınları gibi. Bunların taşınması bulundurulması, depolandırılması ve nakilleri belirli kurallar çercevesinde yapılıyor. Patlayıcı madde depolarına herkes giremez. bu depolara az sayıda uzman, o işten anlayan görevliler girer. bu görevliler dahil konunun hassasiyetine hakim oldukları için ilk hatalarının son hataları olduklarını bildikleri ve hatanın telafisi olmayacağı için depoya girmeden önce vücuttaki statik elektriği topraklama yoluyla boşaltıp öyle girmek gerek. Bu bize içerideki patlayıcıların çok hasssas olduğunu, vücuddaki elektrile bile patlayabileceğini gösterir." İstanbul Emniyet Müdürlüğünde 1983 ve 1998 yılları arasında bomba uzmanı olarak görev yapan Tan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’

Bu atlanmış olabilir veya taşıma, depolama esnasında bombaya ait ana patlayıcı bir bölümü yere düşmüş olabilir. hassas patlayıcı dediğimiz zaman darbelere,ısıya ve basınca dayanıksız patlayıcı algılamamız gerekiyor. Yere düştüğünde, üstüne basıldığında, sürtüldüğünde patlar. Bu ufak atlama beraberinde büyük patlamaları tetikler. Fabrikasyon bombaları, örneğin el bombasının ateşleme makinizmasıyla birlikte bulundurulması kesinlikle yasaktır. Ateşleme makinizmaları başka yerde patlayıcı dolu gövdeler başka yerde bulunmalı. Bunların taşınması sırasında özellikle ateşleme makinizmları çok hassastır koruyucu kılıfları olsa dahi yere düşürülmemeli. Dip tablası yere değdiğinde patlama riskiyüzde 60-70tir. bu şekilde bir patlama meydana gelip akabinde ikinci patlamayı meydana getirmiş olabilir. bu tür olaylar ülkemizde de oluyor dünya'da da oluyor. bizim ülkemizde insan hayatının kıymeti bilinmiyor. düne kadar uluslararası kara yolunda patlayıcı depoları var. Bakarsanız daha düne Geyve ilçesinde karayolunun 50-60 metre ötesinde mühimmat depolanıyor. Nato Petrol Boru hatta aynı zamanda bombadır. Yanında bomba patlatılıyor. Şunu demeye getiriyorum kitle imha silahı tehtidine haline getirilmemeli ülkemiz. Bu konularda ülkemizin çok eksikleri var."

EL BOMBASI PİM ÇEKİLMEDEN

Emekli bomba uzmanı Tan "el bombası pimi çekilmeden patlama ihtimali var mıdır?" Yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi: ‘’Patlaması sıfır denecek kadar azdır. Çünkü depolarda ateşleme mekanizması gövdeye takılı vaziyette bir tane bulma ihtimaliniz yok. Yalnız taşıma esnasında ateşleme makinizması yere düşüp ve patlama gerçekleşmiş olabilir. Şunu söyleyeyim tekrar bu elem olayı yaşadık, bundan sonrası çok önemli. Altını çizerek söylüyorum olay yerinden 2 kilometre etrafında ikamet eden insanlar, 15-20 gün çocuklarını bahçeye oyun oynamaya bile çıkarmasınlar. Evlerinin içlerini kontrol etsinler patlama esnasında bacadan veya cam basınç etkisinden kırılmadıysa içeriye patlamamış bomba girmiş olabilir. Orada yaşayan vatandaşlarımızı uyarıyorum .Tanımlayamadıkları hiç bir cisme dokunmadan yetkililere haber versinler. Ben buradan içişleri bakanımıza ve emniyet genel müdürlüğümüze sesleniyorum şuan o bölge riski 2 kilometrelik bir alan taranması gerekiyor. Eğer emekli bomba uzmanına ihtiyaç varsa gönüllü olarak ben ve arkadaşlarım görev almaya hazırız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.