Borsalarda Vaziyet Kötü

Borsalarda Vaziyet Kötü

Avrupa'dan gelen haberler ABD'deki olumlu verileri gölgeledi. Borsalarda satışlar yeniden hızlandı. Peki düşüş devam edecek mi?

Borsalarda zirveden başlayan sert düşüş devam ediyor. 26 Ekim’de 51 bin puandan dönen İMKB, günü 2.36 oranında düşüşle kapattı. Böylece yatırımcı haftalık bazda ortalama yüzde 10 kaybettirdi. Avrupa ve ABD borsalarında geri çekilme eğilimi devam ediyor. Bugün Avrupa’dan gelen olumsuz haberler piyasa üzerindeki baskıyı artırıyor. Dün kapanışa doğru açıklanan ABD verileriyle toparlanan ve artıda kapanan endeksler, bugün Avrupa’dan gelen olumsuz bilançolar ve İngiliz bankalara hükümetin ikinci kaynak aktarımı haberiyle yıkıldı. Dış borsalarda düşüşün devam edeceği beklentisi ve iç piyasaya özgün sıkıntılar İMKB’de sert satışlara neden oluyor. Özellikle bankacılık sektörü hisselerine gelen satışlar dikkatlerden kaçmıyor.
IMF ile beklenen anlaşmanın bir türlü hayata geçirilememesi, bugün açıklanacak ekim ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkacağı yönündeki tahminler ve yabancıların bono piyasasından çıkmaya başlaması İMKB’deki düşüşün dünya borsalarından daha hızlı olmasında etkili oluyor.
Borsalardaki sıkıntıların etkisiyle son günlerde tırmanışa geçen ve 1.45 lira seviyesinden 1.51 sınırına dayana dolar bu seviyede bekliyor.
Bono piyasasında ise yaşanan yükseliş trendi devam ediyor. 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.87 seviyesinde. Gösterge kıymet dün günü yüzde 8.74 seviyesinden kapatmıştı.

DÜŞÜŞ BU HAFTA YAVAŞLAYABİLİR

Uzmanlar piyasadaki sert geri çekilmenin uzun süre devam etmeyeceğini öngörüyor. Özellikle yarın yapılacak Fed toplantısı öncesinde ya da hemen sonrasında bir “toparlanma” gelmesi bekleniyor. Yeni bir yükseliş trendi olmasa da kayıpların bir bölümünün telafi edileceği tahmin ediliyor. Ancak analistler orta vadede düşüş trendinin devam edeceğini belirtiyor. İMKB’de ilk destek noktası olarak 44 bin 970 puan seviyesi gösteriliyor. Endeksin 50 bin puana doğru yapacağı her hareketin de kar satışı fırsatı olarak değerlendirileceği vurgulanıyor.

İNGİLİZ BANKALARA İKİNCİ DESTEK

İngiliz Royal Bank of Scotland ve Lloyds ikinci kurtarma parası olarak İngiliz hükümetinden 31.3 milyar sterlin (51 milyar dolar) alacak. Hazine RBS'e 25.5 milyar sterlin daha katarak toplam miktarı 45.5 sterline çıkaracak ve bankayı en maliyetli kurtarma haline getirecek. Lloyds yatırımcılardan 21 milyar sterlin, devletten 5.8 milyar sterlin alacak.
Geçen yıl iki bankanın aldığı 37 milyar sterlinin arkasından gelen kurtarma hükümeti RBS'in tüm sahibi yapmaya yakınlaştırdı. Devlet yardımı karşılığında bankalar varlık satacak ve ödemelere kısıtlama getirecek.

UBS 542 MİLYON ZARAR AÇIKLADI

İsviçre'deki reasürans şirketi Swiss Re ise yılın üçüncü çeyreğinde 327 milyon dolar kar elde etti.  İsviçre Bankası UBS, üçüncü çeyrekte zarar etti. Geçen yılın aynı döneminde kar eden Banka, 542 milyon dolar zarar açıkladı. Öte yandan, İsviçre'deki reasürans şirketi Swiss Re ise kar ettiğini açıkladı. Swiss Re, beklentilerin aksine, yılın üçüncü çeyreğinde 327 milyon dolar kar elde ettiğini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :