Bosna'da Erdoğan'a Sevgi Seli

Bosna'da Erdoğan'a Sevgi Seli

Bosna Hersek’te bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, ikinci gün temasları kapsamında Bosna Hersek’in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret ettiler.

Başkent Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’nde bulunan Aliya İzzetbegoviç’in mezarına çiçek bırakan ve dua eden İşler, burada yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “Rahmetli Aliya İzzetbegoviç bir mütefekkir, İslam düşünürü ve aynı zamanda büyük bir devlet adamı. Onun hayatı mücadelelerle dolu. 9 yıl hapis yatmış. Bosna savaşını yaşadı, o acı günlerini yaşadı. Savaşta halkını kurtarmak için büyük fedakarlıklar yaptı. Bir barış elçisiydi, nefrete karşı politikalar izledi.”

VİSOKO BELEDİYE BAŞKANI’NIN SÖZLERİ

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve beraberindeki heyetin katılacağı programların çetin kış koşulları sebebiyle aksamasına rağmen Bosnalıların yoğun katılımı dikkat çekti. Bosnalılar Başbakan Erdoğan ve Türkiye lehinde pankartlar açarak Türk heyetini coşkuyla karşıladılar. Aliya İzzetbegoviç’in daha önce Bosna’yı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a emanet ettiğini anımsatan Başbakan Yardımcısı İşler, “Dün de Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç hanımefendinin bize söylemiş olduğu bir söz var. Doğrusu çok duygulandık. Dedi ki, ‘Biz Aliya babamız öldüğünde çok üzüldük ama şimdi bizim ikinci bir babamız var. Recep Tayyip Erdoğan’ımız var. Onunla gurur duyuyoruz, ona dua ediyoruz. Onun başarılı olması için gece gündüz dua ediyoruz ve destekliyoruz’ dediler” ifadesini kullandı.

İŞLER, ÜSKÜP’E GEÇTİ

Dün akşam Saraybosna’dan Üsküp’e geçen İşler, sabah Makedonya Başbakanı Gruevski ile başbakanlık binasında bir araya gelecek. Görüşmenin ardından, ikilinin Makedonya devlet himayesinde olan Türk Tiyatrosu’nun yeni binasının temel atma törenine katılması bekleniyor.

İşler, daha sonra Manastır kentinde TİKA tarafından onarılan ve donatılan “Osmanlı Askeri İdadi Binası ve Atatürk Anı Odası”nın açılışını Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska-Milevska ile yapacak.
Başbakan Yardımcısı İşler, ardından Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından Doyran’daki ofisinde kabul edilecek.

Ziyaretin ikinci gününde, Kalkandelen ve Kırçova belediye başkanlarını ziyaret edecek olan İşler, Kırçova’da TİKA tarafından inşa edilen ve Türkçe eğitim veren Mirko Milevski Lisesi ek binasının açılışını yapacak.
İşler’in Makedonya temasları kapsamında, Üsküp ve Kalkandelen tarihi Osmanlı eserlerini gezmesi planlanıyor. İşler’e, TİKA Başkanı Serdar Çam, milletvekilleri ve çok sayıda bürokrat eşlik edecek.

ÖĞRENCİLER BOSNA VE TÜRK BAYRAKLARIYLA KARŞILADI

Merhum İzzetbegoviç’in kabrinin ardından Srebrenica Anma Galerisi’ni ziyaret eden İşler, daha sonra sırasıyla TİKA Saraybosna Ofisi ve Konjic Köprüsü Ziyaretlerinde bulundu. Türk heyeti TİKA tarafından restore edilen tarihi Konyits Köprüsü’nde ellerinde Türkiye ve Bosna Hersek bayrağı taşıyan öğrenciler tarafından karşılandı Sultan IV. Mehmet tarafından 1682 yılında inşa edilen ancak eski Yugoslavya döneminde tahrip edilen köprü, TİKA tarafından onarılarak 2009 yılında hizmete açılmıştı. Daha sonra Yablanitsa şehrindeki Çarşı Camisi’nde cuma namazını kılan İşler, namaz çıkışında vatandaşlarla sohbet etti. İşler ve beraberindeki heyet Cuma Namazı sonrasında tarihi Mostar Köprüsü ve Blagay Tekkesi’ni ziyaret ettiler. 

‘Tarihin Tanıklığında Bosna’ Sergisi açıldı Küçükçekmece Belediyesi tarafından İstanbul Bilim Koleji’nin katkılarıyla düzenlenen Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’i anma programı kapsamında Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi sergi ve panele ev sahipliği yaptı.

İstanbul Bilim Koleji’nde başlayan ve Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde kapanışı gerçekleştirilen program çerçevesinde, öncelikle ‘Tarihin Tanıklığında Bosna’ isimli sergi sanatseverlerle buluşturuldu. Programın devamında Eski İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu’nun moderatörüğünde  Mladi Müslümani Derneği Temsilcisi İsmet Beçar, Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç, torunları Esma Zlatar ve Nadja Berberoviç, Aliya İzzetbegoviç’in komutanlarından Şerif Petkoviç ve arkadaşı Osman Bırka’nın katılımıyla panel düzenlendi. Programa Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da katıldı.

‘BOŞNAKLAR ONA RİAYET ETTİ, KAZANDI’

Katılımcılara ilk olarak Aliya İzzetbegoviç ile ilgili olarak sinevizyon gösterisi izletildi. Panelde,  AK Parti eski İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu: ‘Aliya, İslamı kaynağından öğrenme, insanlığa nasıl hizmet ederim, düşüncesiyle gayret göstermiştir’ diyerek, İzzetbegoviç’in hayat tarzından kesitler aktardı.  Kapanış programında da söz alan Aliya İzzetbegoviç’in kızı ve torunları Bilge Kral’dan söz ederek, onun misyonunu yaşattıkları için organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

 ‘BİLGE KRAL’A DUALAR EDİLDİ

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, Bosna-Hersek’in Bilge Kralı Aliye İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret ederek dua ettiler. Aliya İzzetbegoviç’in mütefekkir ve büyük bir devlet adamı olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı İşler, İzzetbegoviç’in savaşta halkını kurtarmak için büyük fedakarlıklar yaptığına dikkat çekti.

Yener Dönmez / Akit

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.