Boşnak gençleri cesurca savaştı

Boşnak gençleri cesurca savaştı

Sırpların Saraybosna’yı kuşatmasının 23. yıl dönümünde Kovaçi Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi. Bakir İzzetbegoviç, 1460 günlük esareti özel polis kuvvetleri ile gençlerin cesurca savaşarak sona erdirdiğini söyledi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın 2 Mayıs 1992'de Sırp askerleri tarafından kuşatılmasının 23. yıl dönümü dolayısıyla Kovaçi Şehitliği'nde tören düzenlendi. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç ve diğer yetkililer ülkenin ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarına çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.
ŞEHİTLERE DUALAR EDİLDİ
Törene Saraybosna Kantonu yetkilileri, savaş gazileri dernekleri temsilcileri de katılırken, Bosna Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin yakınları da mezarlara çiçek bıraktı, dua etti. İzzetbegoviç, törenin ardından yaptığı açıklamada, 2 Mayıs'ın önemli bir tarih olduğuna dikkati çekerek, 23 yıl önce bugün Saraybosna savunmasının başladığını söyledi.
40 AY ŞEHRE GİREMEDİLER
İşgalcilerin neye uğradığını şaşırdığını anlatan İzzetbegoviç, şöyle devam etti: “Özel polis kuvvetlerimiz ve cesur gençlerimizin ortak operasyonuyla işgalcilere karşılık verdik, bu yüzden ondan sonraki 40 ay boyunca Saraybosna'ya bir daha adım atamadılar. O tarihte Saraybosna'da Yugoslavya Halk Ordusu'nun (JNA) çok sayıdaki askeri tutuklandı, bir kısmı da hayatını kaybetti.”
'ŞEHİR İKİYE BÖLÜNÜRDÜ'
O gün devlet başkanlığı binasının başarıyla korunduğunu anımsatan İzzetbegoviç, “Başarmasaydık, radyo TV binasına geçeceklerdi ve şehir ikiye bölünürdü. Saraybosna'da JNA'nın 20'den fazla kışlası vardı. Hepsi ayaklanırdı ve kim bilir Bosna Savaşı ondan sonra hangi yönde devam ederdi” diye konuştu.
1460 GÜNLÜK ESARET
Sırp askerler, 2 Mayıs 1992'de Saraybosna'ya giriş ve çıkışları engelledi ve şehri tamamen bloke ederek, 1460 gün sürecek kuşatmayı başlattı. Saraybosna'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa, hava saldırısını belirten sirenlerin sesi duyuldu. JNA birliklerinin saldırısı, şehir kuşatma altında kalmış olmasına rağmen, etkili olmadı.
Bilge Lider İzzetbegoviç esir alınmıştı
O sırada Portekiz'in başkenti Lizbon'daki barış görüşmelerinden dönen Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ve beraberindekilerin Saraybosna Havaalanı'nda esir alınması üzerine, Boşnak askerler ile devlet başkanlığı binasını ele geçirmek isteyen JNA birlikleri arasında 3 Mayıs'ta Dobrovolyaçka Sokağı'nda silahlı çatışmalar yaşandı.
200 SIRP İLE TAKAS EDİLDİ
Çatışmalarda 8 Boşnak, 7 Sırp hayatını kaybetti. 200 Sırp askeri de Boşnaklar tarafından esir alındı. Sırp esirler, merhum İzzetbegoviç'in serbest bırakılması karşılığında salıverildi. Saraybosna Kantonu, 2 Mayıs'ı “Saraybosna Kantonu Günü” olarak kutluyor. Bosna Hersek'in 1992 yılındaki meşru siyasi yetkilileri ve devlet kurumları korunduğu için 2 Mayıs, bağımsız Bosna Hersek'in temellerinden biri olarak anılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.