Boston’da Türk Konsolosluğu görkemli bir tören ile açıldı.

Boston’da Türk Konsolosluğu görkemli bir tören ile açıldı.

Eğitim, bilim, teknoloji alanında dünya çapında en iyi üniversitelere, firmalara ev sahipliği yapan ve New England bölgesinin de merkezi kabul edilen Boston’da Türk Konsolosluğu görkemli bir tören ile açıldı.

Eğitim, bilim, teknoloji alanında dünya çapında en iyi üniversitelere, firmalara ev sahipliği yapan ve New England bölgesinin de merkezi kabul edilen Boston’da Türk Konsolosluğu görkemli bir tören ile açıldı.

Boston’un merkezi olan Downtown Saint James Caddesi üzerinde hizmet veren Konsolosluğun açılış törenine, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, çeşitli ülkelerin Büyükelçileri, Türk Amerikan Dernek Başkanları, Boston Eski Fahri Başkonsolosu Erkut Gömülü, MIT Üniversitesi’nden Daron Acemoğlu, Boston Üniversitesi’nden Selim Ünlü, Harvard Üniversitesi’nden Gökhan Hotamışlıgil ve çok sayıda misafir katıldı.

Konsolosluğun açılış töreninde konuşma yapan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Amerika’nın ideallerin ülkesi olduğunu ve Avrupa’nın temsil ettiği batı ile Amerika’nın temsil batının farklı olduğunu belirterek, “Avrupanın temsil ettiği batı bizim de mensup olduğumuz batıdır. Avrupa’nın Türk’lere. Türkler’in de Avrupalılar’a çok ciddi önyargıları vardır. Bu bizim küçük düşünmemize sebep olur. Daha doğrusu büyük düşünme yeteneğimizin gelişmemesine neden olur. Ama Amerika, çeşitliliğiyle gelişmiş bir ülke olması nedeniyle önyargıların olmadığı bir ülkedir. Aslında biz de farklılığı yüksek bir ülkeyiz ama bunun farkında değiliz. Bunun ne kadar büyük bir güç olduğunun farkında değiliz. Amerika, bunu tam anlamıyla yaşayan ve fırsata dönüştüren bir ülkedir. Bu anlamda bize örnek olması gereken bir ülkedir.”dedi.

Amerika’daki imkânların herkese açık olduğunun altını çizen Tan, “Bizim oralarda bir söz vardır: ‘icat çıkarma, hayal kurma’ derler. İşte bu ülke tam aksine icat çıkarılacak bir ülkedir. Bu ülke icat çıkarmadığınız takdirde sıradan bir hayat yaşayacağınız bir ülke. Bu ülke, hayal kuracağınız ve hayallerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir ülkedir.”şeklinde konuştu.

Türkiye’nin de kendine özgü ciddi hasletlerinin olduğuna değinen Tan, açılışa katılanlara hitaben, “bu hasletleri, sizler vasıtasıyla bu topluma anlatmaya gayret ediyoruz. Sizler toplumumuzun en güzide temsilcilerisiniz. Bilimin kalbi olan Boston’da, bizden çok sizleri görüyor Amerikalılar. Aranızdaki isimlere baktığımda ülkemizin ne kadar müstesna insanlar yetiştirebildiğini görüyorum. Öyleleriniz var ki sadece bu eyalet çapında değil. Dünya çapında insanlar. Bunun nasıl bir mutluluk olduğunu, sizlere anlatmam mümkün değil.”dedi.

 

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde Derneklerden sorumlu diplomat olarak çalışan daha sonra Boston’a Başkonsolos olarak tayini çıkan Burak Karartı’yı katılımcılara tanıtan Tan, amaçlarının sadece Amerika’da yaşayan Türkler’e hizmet etmek olduğunu başka bir amaçlarının olmadığını vurgulayarak, ilk başlarda bazı eksikliklerin olabileceğini, bu bölgede yaşayan vatandaşların, eksiklikleri yapıcı önerilerle giderme konusunda konsolosluk çalışanlarına yardımcı olmaları gerektiğini belirtti.

33 yıl önce Türkiye’nin dışa ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu, günümüzde ise 152,5 milyar dolara yükseldiğini, bunun önemli bir rakam olduğunu ifade eden Büyükelçi Tan, bu başarının dünyanın her ülkesinde yaşayan Türk halkına ait olduğunu, herkesin bu başarıyla gurur duyması gerektiğini kaydetti ve Türkiye’nin artık ileriye güvenle baktığını sözlerine ekledi.

Daha Sonra kurdelenin kesilmesiyle katılımcılar, Büyükelçi Namık Tan’ın eşliğinde Boston Başkonsolosluğunu gezdiler ve bilgi alışverişinde bulundular.

 

Boston Başkonsolosu Burak Karartı ise, açılışını yaptıkları yeni hizmet mahalli ile Massachusetts, Rhode Island, New Hampshire, Maine, Connecticut ve Vermont bölgelerinde yaşayan bütün vatandaşlara daha iyi hizmet sunabileceklerini ifade ederek, Boston ve yakın çevresinde yaklaşık 8 bin Türk vatandaşı bulunduğunu, görev bölgelerinde ise 15 bin Türk vatandaşının yaşadığının tahmin edildiğini, yaklaşık bin beş yüz Türk gencinin Boston’daki üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldığını söyledi.

Boston’da bulunan, Harvard, MIT gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde bulunan Türk akademisyenlere de ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Başkonsolos Karartı, şuan için tek eksikliklerinin öğrencilerin askerlik işlemleri konusunda olduğunu, en kısa zamanda Eğitim Müşaviri’nin gelmesiyle bu eksiğin de tamamlanacağını ifade etti.

 

 

 

 

 

turkishny

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.