Boykot eylemi için TÜSİAD ve TUSKON'dan ses çıkmıyor

Boykot eylemi için TÜSİAD ve TUSKON'dan ses çıkmıyor

16 gündür İsrail Gazze'de 500'den fazla masum sivili katletti. Türkiye'den her gün "katliama dur" sesleri yükseliyor. Vatandaşlar boykot eylemi yapıyor. Bir tek TÜSİAD ve TUSKON'dan ses çıkmıyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı terör saldırıları 16'ncı gününe girdi. Saldırılara Türkiye'den iş dünyası, sivil toplum örgütleri, tüketici dernekleri, belediyeler ve kamuoyundan büyük tepki var. Tek sesi çıkmayan cemaate yakınlığıyla bilinen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Patronlar Kulübü Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD). TUSKON ve TÜSİAD'ın alt dernekleri de sessizliğini koruyor. MARİFED, ANFED, ESİDEF, ANSİFED, GÜNSİAF, DASİDEF, KASİF ve TÜRKONFED'den de katliamla ilgili açıklama yok. Ekonomi dışında siyaset ve dış politikayla ilgili hemen hemen her konuda yorumda bulunan iki derneğin 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Gazze saldırılarıyla ilgili neden ses çıkarmadığı merak ediliyor.

DUYGUSAL MI?
Bu sessizlik, "İki derneğe üye şirketlerin İsrail ile ticari ilişkilerinden mi kaynaklanıyor?" sorusunu akla getiriyor. TÜSİAD daha geçen yıl muadil kuruluşu İsrail İmalatçılar Birliği (MAI) ile bir araya gelmiş "ikili ilişkilerin" ileri gitmesi için alt komiteler kurmuştu. Hatta işçilerinin sendikalı olmasını engellemek için fabrikasına 'tezek' döken eski başkan Muharrem Yılmaz Romanya'da en büyük İsrail yatırımı olan Tnuva'yı almıştı. Aynı şekilde TUSKON içinde de İsrail ile ilişkileri öne çıkmış birçok isim bulunuyor. Bunlardan birisi de Tuskon üyesi Naksan Holding. Plastikten ipliğe, halıdan enerjiye, teknolojiden lojistiğe kadar birçok sektörde çalışmalar yapan Naksan Holding yılda 20 milyon dolardan fazla İsrail'e ihracat yapıyor. Hatta şirketin sahiplerinden Taner Nakıboğlu 2010'daki Mavi Marmara saldırısının ardından tarafını belli etmiş, İsrail'le bozulan ticari ilişkiler üzerine rahatsızlığını dile getirmişti. Nakıboğlu "Hafia Limanı ile Mersin arası gemiyle sadece 16 saat sürüyor. İsrail bölge için önemli bir ticari partner. İsrail'e yılda 20 milyon dolar değerinde mal ihraç ediyoruz. Biz İsrail ile olan ilişkilerin bir an önce normale dönmesini arzu ediyoruz. Bu durumdan memnun değiliz" şeklinde açıklama yapmıştı.

Kaynak: Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum