Brexit ile bir günde 900 milyar dolar buharlaştı

Brexit ile bir günde 900 milyar dolar buharlaştı

High Frequency Economics'in Başekonomisti O'Sullivan, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararının, ABD borsalarında bir günde yaklaşık 900 milyar dolarlık kayba neden olduğunu açıkladı.

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan ve UBS'in ABD Başekonomisti Maury Harris,  İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı'nın (Brexit) ABD ekonomisi ve para politikasını nasıl etkileyeceğini AA muhabirine değerlendirdi.

O'Sullivan, küresel piyasaların hala Brexit kararını sindirmeye çalıştığını ve yaşanan dalgalanmanın ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Özellikle New York borsası ve dolardaki sert hareketlerin büyümeye zarar verebileceğini belirten O'Sullivan, "Şu an en önemli soru bu dalgalanmanın daha büyük bir reaksiyonun başlangıcı olup olmayacağı. Risksiz varlıklara yöneliş borsalarda tam bir çöküşe mi yol açacak yoksa piyasalar sakinleşecek mi? Buna verilerin yerine yatırımcıların hisleri karar verecek." diye konuştu.

O'Sullivan, ABD borsalarının toplam piyasa değerinin 23 trilyon dolar civarında olduğu bilgisini verirken, "Yüzde 1'lik kayıp 230 milyar dolara takabül ediyor. Cuma günü New York borsasında kayıplar yüzde 3,5 - 4,0 civarındaydı. Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyar doların kaybedildiği anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı. 

"FED'İN BEKLEMEDE KALMASI İÇİN YENİ NEDEN"

O'Sullivan, diğer taraftan,Brexit nedeniyle sıkılaşacak küresel finansal şartların, Fed'in faiz artışını beklemeye alması için yeni bir neden oluşturacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Brexit'ten kaynaklanan gelişmelerin ABD iş gücü piyasasındaki iyileşmeyi durduracağını sanmıyorum. İşsizlik oranı düşmeye, ücretler ve enflasyon artmaya devam edecek. Fed, sıkılaştırmayı eylülde yeniden değerlendirecek ancak şimdilik ekonomik görünüm netlik kazanana kadar beklemede kalacak."

"BORSADA YENİ ZİRVELER GÖREBİLİRİZ"

İsviçre'nin uluslararası bankası UBS'in ABD Başekonomisti Maury Harris de Fed'in faiz artışını Brexit ile başlayan finansal türbülansı değerlendirmek için öteleyeceğini belirtti.. 

"Brexit'e rağmen bu yılın ikinci yarısında borsada yeni zirveler görebiliriz. Ancak, şu andaki dönemde boğa piyasasının son aşamasında olduğumuza inanıyorum" diyen Harris, sözlerini Fed'in bu yıl aralıkta olmak üzere bir kez faiz artışı yapacağı öngörüsüyle tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.