Bu sözler bir hakime ait

Bu sözler bir hakime ait

'Ergenekon'un Çöküşü' isimli kitabı nedeniyle yazar Zihni Çakır'a mahkumiyet kararı veren eski Şişli Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi H.Y.'nin ilginç konuşması

'Ergenekon'un Çöküşü' isimli kitabı nedeniyle gazeteci-yazar Zihni Çakır'a mahkumiyet kararı veren eski Şişli Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi H.Y. hakkında Adalet Bakanlığı'nın yaptığı soruşturmada ilginç bilgiler ortaya çıktı. 
 
Bakanlığın hazırladığı soruşturma raporunda, H.Y.nin bir telefon görüşmesine yer verildi. H.Y'nin , mahkeme kararıyla elde edilen telefon konuşmasında, karşısındaki Z.K. isimli şahsa, Çakır'a verdiği 1 yıl 6 aylık hapis cezasının gerekçesini şöyle açıklıyor: "Ulan Türk milleti, Türk tarihi senin gibi şerefsizlerin ağzına düşmez, dedim; verdim cezayı."

Raporla ortaya çıkan bir başka dikkat çekici husus ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) çifte standardı. Şişli hâkiminin, temsil ettiği makama ve hukuka aykırı eylemlerinden dolayı HSYK'ya şikayet edilmesine karşın 2 yıldan bu yana hiçbir işlem yapılmamış.

Bakanlığın söz konusu soruşturması, Zihni Çakır'ın başvurusuyla başlamıştı. Sebebi Şişli Hakimi H.Y'nin 2008 yılında verdiği ve halen Yargıtay'da temyiz için bekleyen mahkumiyet kararının gerekçesiydi.

Adeta bir Ergenekon manifestosuna imza atan ve örgütü aklayan hâkim, Ergenekon için övgü dolu ifadeler kullanmıştı. Buradan hareketle hâkimin tarafsız olamayacağını düşünen yazar da Adalet Bakanlığı'na müracaat etmişti.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü soruşturmayı tamamlayarak geçtiğimiz günlerde Ergenekon Davası'nın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Raporda, hâkimin cezaya hükmederken hukuki veriler yerine kendi ideolojisine dayalı sübjektif verilere dayandığı belirtildi. Ayrıca, H.Y'nin benzer 7 ayrı davada beraat kararı verirken Çakır'ı hapse mahkum ettiğinin de altı çizildi. Yazarın 'Ergenekon' sözcüğünü kullanmasını bile suç sayıp ceza verdiğine dikkat çekildi. 'Böylece kişisel duygulara kapılarak hüküm tesis ettiği' yönünde görüş belirtildi. Zihni Çakır ise soruşturma raporunu, "Yargının nasıl bir ideolojik batağa saplandığı ortaya konulmuştur." şeklinde yorumladı. Yalçınkaya hakkında kendisine yönelik ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda da bulunacağını bildiren Çakır, "Böylesine hukuk dışı ve örgütsel bağ refleksiyle hüküm tesis eder hale geldiği anlaşılan bir hâkimle ilgili HSYK'nın iki yıldan bu yana hiçbir işlem yapmamış olması da manidardır." diye konuştu. H.Y., Ergenekon sanıklarından Kemal Kerinçsiz'e telefonda, "Bir emriniz var mı?" diye soruyor, Kerinçsiz de kendisine "H....'cığım" diye hitap ediyordu.

Etiketler :