Bulgaristanlı Müslümanlardan hükümete çağrı

Bulgaristanlı Müslümanlardan hükümete çağrı

Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, “İslamofobi” kavramına resmi bir tanım yapılması ve tanım çerçevesindeki eylemlerin yetkili bir organ tarafından sürekli gözetim ve takip altına alınmasını istedi-

SOFYA (AA) – Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü, “İslamofobi” kavramına resmi bir tanım yapılması ve tanım çerçevesindeki eylemlerin yetkili bir organ tarafından sürekli gözetim ve takip altına alınmasını talep etti.

Başmüftülük, başbakanlığa gönderdiği mektupta 18 Ekim'de Bakanlar Kurulunun antisemitizm için bir tanım yaptığını ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgi Gorgiev’i “ulusal koordinatör” sıfatıyla tanım çerçevesindeki her türlü eylemin takibiyle görevlendirdiğini anımsattı.

Antisemitizm ile ilgili hükümet kararının son derece doğru olduğuna işaret edilen mektupta, farklı azınlık gruplara karşı ayrımcılığın engellenmesi "takdire değer bir adım" olarak nitelendi.

Başmüftülük, Bulgaristan’da son yıllarda Müslümanları hedef alan kötü muamele ve saldırıların arttığına dikkati çekerek bu tür eylemler ve toplumda nefret dili kullanılmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Bulgaristan Müslümanları Büşmüftülüğü Yüksek Dini Şura Başkanı Vedat Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada “Devletin İslamofobiye karşı geçici değil, sürekli bir sorumluluk almasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ahmed, şöyle devam etti:

“Biz, Müslümanlar açısından da insan hakları meselesine daha ciddi bir yaklaşım bekliyoruz. Antisemitizm ile ilgili yapılanları takdir ederken bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Toplumun tüm gruplarına ilgi gösterilmesi gerekiyor. Müslümanlara karşı nefret dilinin kullanılmasından başlayıp bizim kutsal yerlerimize, insanlarımıza karşı her türlü saldırı eylemlerine kadar hiçbir şey takipsiz sonuçsuz bırakılmamalıdır. Biz tek hamlede alınan bir önlem değil, sürekli bir tavır istiyoruz.”

Önce İslamofobinin tanımlanmasını sonra da İslamofobiye karşı sürekli bir mücadele verilmesini istediklerini belirten Ahmed, hükümetin sadece Müslümanlar için değil, tüm toplum için önemli olan bu konuda sorumlu davranmasını beklediklerini ifade etti.

Son dönemde Bulgaristan’daki İslamofobi hareketlerinde bir artış gözlemlendiğine işaret eden Ahmed, Bulgaristan’ın 2018'de üstleneceği Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı sırasında konunun daha da önemli olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.