Bürokratların Yükselme 'DİYAR'ı

Bürokratların Yükselme 'DİYAR'ı

Diyarbakır artık sürgün değil, yükselecek bürokratların test edildiği diyar oldu. Testi geçenler birkaç basamak birden yükselerek önemli görevlere geliyorlar.

Uzun süredir kamuoyunda konuşulan valiler kararnamesi sonunda çıktı. Bu kararnameye göre hükümet az ama önemli değişiklikler yaptı. En dikkat çeken ise Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun İstanbul’a atanması oldu. Oysa Diyarbakır yakın bir zamana kadar hem iktidarlar hem de oraya tayini çıkan bürokratlar tarafından sürgün yeri olarak görülüyordu. Bu özelliğin artık değiştiği rahatlıkla söylenebilir. Zira öyle anlaşılıyor ki, Diyarbakır artık üst düzey bürokratların önemli görevlere getirilmeleri için bir test mekânı. Buradaki görevi boyunca bu testi iyi geçen valiler birkaç basamak birden yükseliyor. Hatta adeta ödüllendiriliyorlar. İşte bunun son örneği Hüseyin Avni Mutlu’nun İstanbul Valisi yapılmasıyla yaşandı. Bu yargıya varılmasında örnek sadece Mutlu değil.

EN ALA ÖRNEK!
Geçmişte de bu kente valilik yapan pek çok kişinin önemli görevlere getirildiği biliniyor. Bu örneklerin en somutlarından biri Efkan Ala. Diyarbakır’da görev yaparken halk tarafından çok sevilen Ala, buradaki görevinin ardından Ankara’ya atandı. Ala, şu anda Türkiye’nin bir numaralı bürokratı. Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapan Ala, Diyarbakır’da üç yıl görev yapmıştı.

VEKİL, BAKAN OLDULAR
Güneydoğu’daki görevinden sonra önemli mevkiye gelen valilerden bir diğeri Muzaffer Ecemiş. Buradaki görevinden sonra Manisa Valisi olan Ecemiş, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı oldu. Ardından da, 3 Kasım 2002 tarihinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Diyarbakır tecrübesi yaşayanlardan bir başkası Necati Çetinkaya oldu. Olağanüstü Hal Bölge Valiliği yapan Çetinkaya, buradaki görevinden sonra yükseldi, Adalet ve Kalkınma Partisi kurucuları arasında yer aldı. Siyasete atıldı. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İstanbul milletvekili olarak görev yapıyor.

Bir diğer Olağanüstü Hal Bölge Valisi Ünal Erkan da önemli görevlere getirilenlerden. Bölgedeki görevinin ardından Doğru Yol Partisi’nde siyaset yapan Erkan, Çiller’in Başbakanlık yaptığı 53. Hükümet döneminde Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Diyarbakır Valiliğinden sonra İstanbul’a atanan isimlerden biri de Hayri Kozakçıoğlu. Ocak 1987 tarihinde Diyarbakır Valisi olan Kozakçıoğlu daha sonra Temmuz 1987’de Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’ne atandı. Buradaki görevinin ardından Ağustos 1991 tarihinde İstanbul Valiliği’ne atandı. Daha sonra siyaseti tercih eden Kozakçıoğlu, iki dönem üst üste İstanbul milletvekilliği yaptı.

EMNİYETTE DE DİYARBAKIR TECRÜBESİ
Diyarbakır’da emniyet müdürlüğü yapmak da sonraki görevler için çok önemli. Mesela 1988 – 89 arasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yapan Necdet Menzir, daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne, ardından da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atandı. 1990 – 93 arasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yapan Ramazan Er, Adana, Ankara ve İstanbul il emniyet müdürlüklerinden sonra Emniyet Genel Müdür Yardımcısı oldu.

TECRÜBE ÖNEMLİ
Bu listeler daha da uzatılabilir. Aksi örnekler de var tabii. Testi geçemedikleri için merkeze alınan valiler de söz konusu. Ancak örneklerde de görüleceği gibi Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerde görev yapan bürokratlar testi geçtikten sonra süratle yükseliyorlar. Tabii bu durum, iktidarların söz konusu isimleri kendilerine yakın görüp görmedikleriyle de ilgili. Batıdaki illere göre daha çok olayın yaşandığı bu kentlerdeki tecrübe çok önemli.

Bağcılar Kaymakamlığı’ndan bölgeye gönderilen Mutlu, Diyarbakır tecrübesinin ardından İstanbul’u yönetecek. Son kararnameyle Çorum Valiliği’nden Diyarbakır Valiliği’ne atanan Mustafa Toprak’ın bundan sonraki durağı ise tezimizin doğru olup olmadığını bir kez daha gösterecek.

Kaynak: Newsweek

Etiketler :