Camiler şimdi özgür

Camiler şimdi özgür

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Ayasofya'nın Kurban Bayramı'nda ibadete açılmasının ardından müze olarak kullanılan Trabzon Ayasofya da camiye çevriliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü; Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon'u fethinden sonra camiye çevrilen ancak 1961 yılında şaibeli olarak müzeye dönüştürülen Trabzon Ayasofya'yı önümüzdeki günlerde ibadete açacağı bildirildi.
Trabzon'da Merkez ilçesinde bulunan, cami olmasına rağmen müze olarak kullanılan Ayasofya aslına döndürülüyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün; Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon'u fethinden sonra camiye çevrilen ancak 1961 yılında ancak şaibeli olarak müzeye dönüştürülen Trabzon Ayasofya'yı önümüzdeki günlerde cami olarak ibadete açacağı bildirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ise; Ayasofya Camii'ne imam atamasının önümüzdeki günlerde gerçekleşeceği öğrenildi.

TAPU SENEDİNDE CAMİ

Ayasofya Camii; Trabzon Merkez ilçesi Ayasofya Mahallesi'nde yer alıyor ve tapusu Fatih Sultan Mehmed Vakfı'na ait... Tapu senedinde, söz konusu alanın niteliği, “Çeşmesi olan Bahçeli Kargir Cami” olarak gösteriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı; Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait ve tapusunda cami olarak tanımlanan alanı müzeye çevirdiği gerekçesiyle işgalci durumunda bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem'in, Trabzon Ayasofya'nın aslına dönüştürülmesi için yoğun çalışmalar yürüttüğü öğrenildi.
Trabzon Ayasofya Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon'u fethinden sonra camiye çevrilmiş, 1916 Rus işgaline kadar cami olarak kullanılmış, 1916-1918 Rus işgalinde cami olmaktan çıkarılmış. Ayasofya 1918-1944 yılları arasında tekrar cami olarak kullanılmış.

BAKANLIKLAR İŞGÂL ETMİŞ

Ayasofya Camii; Vakıflar İdaresi'nin onayı olmaksızın önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ardından Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak kullanılmaya başlanmış, 24 Ocak 1986 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Ankara Bölge Kurulu, Ayasofya'nın müze olarak kullanımına karar vermiş.
1996 yılında Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü Ayasofya'nın yeniden cami olarak kullanılması için Trabzon 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açmış, 1997 yılında dava red olunmuş. Yargıtay, yerel mahkemenin kararının 1998 yılında onanmasına karar vermiş. Aynı yıl Bölge Müdürlüğü'nün karar düzeltme talebi reddedilmiş, mahkeme kararına istinaden Kültür Bakanlığı halen camiyi işgalci sıfatı ile müze olarak kullanmakta...
2010 yılında işgal sebebiyle Kültür Bakanlığı aleyhine işgal tazminatı alacağı ecrimisil davası açılmış. Dava devam ediyor.

Yeni Akit

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.