Büyük dalgada tüm gelişmeler

Büyük dalgada tüm gelişmeler

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir'de bugün başlayan operasyonların ayrıntıları:

''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve eski 1. Ordu Komutanı Emekli Org. Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 40'ı aşkın kişi gözaltına alındı.

ERDOĞAN: 40'I AŞKIN GÖZALTI VAR

Madrid'te temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gözaltılarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gerçekleşen gözaltılara ilgili olarak, ''Şu ana kadar 40'ı aşkın bir gözaltı söz konusu. Yargıya intikal etmiş bir olay. Yürütme burada sadece yargının talimatıyla, bu talimatı yerine getirme hususunda görevini ifa ediyor. Şu anda bunun akıbeti nedir ne değildir onu bilemiyorum. Ancak güvenlik güçleri bu teslimi yaptıktan sonra yargı değerlendirmesini yapacaktır'' dedi.

ANKARA'DAKİ OPERASYONLAR

Soruşturma kapsamında Ankara Terörle Mücadele ekiplerince İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin sabah erken saatlerde Adli Tıp'ta sağlık kontrolünden geçirildiği öğrenildi. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından emekli Orgeneral Fırtına ile 6 kişi, iki ayrı araçla Esenboğa Havalimanına götürüldü. Bu kişiler daha sonra saat 13.40'daki tarifeli uçakla İstanbul'a gönderildi.

İZMİR VE BURSA'DA GÖZALTILAR

Öte yandan, soruşturma kapsamında, İzmir'de, bir tuğgeneralin gözaltına alındığı, emekli bir subayın da arandığı bildirildi.

Bursa'da da emekli albay olduğu belirtilen A.M.D, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince evinde gözaltına alındı. İzmir'de de emekli albay olduğu belirtilen Ü.O. ise gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a gönderildi.

BAKAN ATALAY: TAKİP EDİYORUM

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İspanya'nın başkenti Madrid'te, gazetecilerin konuya ilişkin ısrarlı soruları üzerine, ''Takip ediyorum, bilgi veriyorlar'' dedi.

İSTANBUL'DAKİ OPERASYONLAR


Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ile emekli Albay Kubilay Aktaş da İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda İstanbul polisinin yaptığı aramalar çerçevesinde gözaltına alınan emekli Oramiral Örnek, emekli Orgeneral Saygun ile 2 kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Eski Birinci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan da gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, 4. Levent'teki lojmanında arama yapılan emekli Orgeneral Doğan, gözaltına alınarak emniyete götürülüyor.

Operasyonlarda, Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de gözaltına alınarak, Fatih Adliyesindeki Adli Tabiplik'te sağlık kontrolünden geçirildiği bildirildi.

Yine sağlık kontrolünden geçirilerek emniyete getirilenler arasında Ali İhsan Çuhadaroğlu, Suat Aydın, Bülent Tuncay, Özer Karabulut ve Emin Küçükkılıç'ın da bulunduğu öğrenildi.

Bu arada, ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar'ın da İzmir'de gözaltına alındığı öğrenildi.

Eski Güney Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Lütfi Sancar'ın, İzmir Emniyet müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne geldiği bildirildi.

ARAMALAR


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla aralarında 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin evlerinde arama başlatıldı. Emekli Orgeneral Doğan'ın Bodrum'un Yeniköy Mahallesi'ndeki evinde de Bodrum Emniyet Müdürlüğü ekiplerince arama yapıldı.

Mehmetçik Vakfı'nın İstanbul Temsilciliğinde de soruşturma kapsamında arama yapıldı. Vakfın İstanbul Temsilciliğinin Caddebostan Plaj Yolu Sokak Tan Apartmanı giriş katında bulunan temsilciliğine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile gelen polis ekipleri, sabah erken saatlerde arama başlattı. Yaklaşık 6 saat süren aramaların ardından, buradaki bazı belgeler incelenmek üzere emniyete götürüldü.

Bu arada, eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli'nin Göztepe Cemil Topuzlu Caddesi üzerindeki evinde yine sabah saatlerinde başlatılan arama ise sürüyor.


BEŞİKTAŞ'TAKİ İSTANBUL ADLİYESİ ÇEVRESİNDE ARAMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimler, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinin çevresindeki iş yerleri ve evlerde arama yaptı.''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin aramaların yapılması talimatını veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Beşiktaş'taki yerleşkesinin çevresinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan bazı iş yerleri ve evlerde, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ile Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı ''Yunus'' timleri tarafından arama yapıldı.

Arama çerçevesinde, iş yerleri ve evlerde bulunan bazı şüphelilerin de kimlik bilgileri kontrol edildi.
Ayrıca polis ekipleri, cadde üzerinden geçen bazı şüpheli araçları da durdurarak, içerisinde arama yaptı. Araç içerisindeki bazı kişilerin de kimlik bilgilerine başvuruldu.

Adliye binasının ana giriş kapısının karşısındaki ve yakınındaki yerlerde yapılan aramaların ardından, emniyet güçlerinin bu alandaki geniş güvenlik önlemleri sürüyor.


EMEKLİ ORGENERAL ERGİN SAYGUN KİMDİR?


Ergin Saygun, 1946 yılında İstanbul'da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında Topçu ve Füze Okulu'ndan mezun oldu. 1978 yılında Kara Harp Akademisi'ni de bitiren Saygun, kurmay subay olarak Genelkurmay Strateji ve Plan Dairesinde Proje Subaylığı görevi yürütürken, İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Kolejini de bitirdi. Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Brüksel'de Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı'nda Kara Plan Subaylığı, Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 6'ncı Piyade Tümeni'nde Piyade Tabur Komutanlığı, 3. Kolordu Harekat ve Eğitim Şubesi ve 1'inci Ordu Plan Harekat Şubesi Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği ve Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı görevlerini yürüten Saygun, 1993 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbede Belçika'da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'nda Lojistik ve İntikaller Daire Başkanlığı ile 14'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu, 1997 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Genelkurmay Strateji Daire Başkanlığı, 4'üncü Kolordu Komutan Yardımcılığı ve 1'inci Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini yürüten Saygun, 2001 yılında korgeneralliğe terfi etti. Saygun, 3'üncü Kolordu Komutanlığı ile Belçika'da Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu, 2005 yılında orgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay 2'nci Başkanlığı görevlerinin ardından 2008 yılı atamalarında 1'inci Ordu Komutanlığı'na atandı. Orgeneral Saygun, 30 Ağustos 2009'da emekliye ayrıldı. Saygun, 5 Kasım 2007'de ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik etmişti.


EMEKLİ ORGENERAL İBRAHİM FIRTINA KİMDİR?

Halil İbrahim Fırtına, 1941 yılında Ordu'da doğdu. 1962'de Hava Harp Okulu'ndan, 1964'te Uçuş Okulu'ndan mezun olan Fırtına, Hava Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde 1970 yılına kadar filo kol uçuculuğu yaptı. 1972'de Hava Harp Akademisi'ni bitiren Fırtına, kurmay subay olarak 9. Ana Jet Üs Komutanlığı 192. Filo Kol Uçuculuğu ve Eğitim Subaylığı, Hava Harp Akademisi öğretim üyeliği, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı 184. Filo Komutan Vekilliği, Bonn Hava Ataşeliği, Hava Kuvvetleri Personel Eğitim Dairesi Meslek Geliştirme Kurslar Şube Müdürlüğü, 4. Ana Jet Üs Harekat Komutanlığı görevlerini yürüttü. 1989 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek, 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulunan Fırtına, 1993'te tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesiyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı ve 1. Taktik Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı görevlerini yürüttü, 1997 yılında korgeneralliğe yükseldi. Korgeneral rütbesiyle Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı ve Hava Harp Akademisi Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi (CAOC) Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 2001 tarihinde orgeneralliğe yükseldi ve Harp Akademileri Komutanlığı'na getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 30 Ağustos 2003'te atanan Orgeneral Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrıldı. 5 Aralık 2009'da Ergenekon savcılarına "şüpheli" sıfatıyla ifade veren Fırtına, "Bir darbe suçlaması kapsamı içerisinde bana soru yöneltilmesini üzüntü ile karşılıyorum ve reddediyorum. Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli planlama faaliyetlerini ise emekli olduktan sonra basından öğrenmiş bulunmaktayım. Görev yaptığım dönem içerisinde böyle bir çalışma grubundan ve planlama faaliyetlerinden bilgim yoktur" demişti.

EMEKLİ ORAMİRAL ÖZDEN ÖRNEK KİMDİR?

1943 yılında İzmit'te doğan Özden Örnek, 1964 yılında Deniz Harp Okulu'ndan mezun olarak donanmaya katıldı. 1967-1969 yılları arasında ABD'de Iisansüstü öğrenimini yapan Örnek, 1975 yılında Deniz Harp Akademisi'nden, 1982 yılında da ABD Deniz Komuta Koleji'nden mezun oldu. 1982-1984 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nda Harekat Şube Müdürlüğü, 1984-1986 yılları arasında da Washington Deniz Ataşeliği görevlerinde bulunan Örnek, 30 Ağustos 1988'de tuğamiralliğe yükseldi. 1988-1989 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Teşkilat Daire Başkanlığı ve 1989-1990 yıllarında Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüten Örnek, 1990-1992 yılları arasında da NAVSOUTH/Napoli'de görev yaptı. 1992 yılında Tümamiralliğe terfi eden Örnek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 1994-1995 yıllarında Hücumbot Filosu Komutanlığı, 1995-1996 yılları arasında da Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulunan Örnek, 30 Ağustos 1996'da koramiralliğe terfi etti. Örnek, 1996-1997 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, 1997 -1999 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüttü, 1999-2001 arası Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevini yaptı. Örnek, 30 Ağustos 2001'de Oramiralliğe terfi ederek Donanma Komutanlığı'na atandı, 30 Ağustos 2003 ile 20 Ağustos 2005 tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yaptı. 2007 yılında Nokta dergisinin açıkladığı "darbe günlükleri'yle gündeme gelen emekli Oramiral Özden Örnek, günlüklerin kendisine ait olduğu iddiasını yalanlamıştı. Örnek, Ergenekon savcılarına 5 Aralık 2009'da emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile birlikte "şüpheli" sıfatıyla ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.

EMEKLİ ORGENERAL ÇETİN DOĞAN KİMDİR?

Çetin Doğan, 1940 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu. 1960 yılında Kara Harp Okulunu tamamlayan Çetin Doğan, 1961'de Topçu Okulunu bitirdi. Doğan 1987 yılında tuğgeneral rütbesine yükseldi. Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanlığı, 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Plan Harekat Daire Başkanlığı, 4. Kolordu Komutan Yardımcılığı, 1. Mekanize Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Harekat Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerini yürüten Doğan, 1999'da orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanı oldu. 2004 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu. Emekli Orgeneral Doğan'ın 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı sırasında Balyoz Darbe Planı'nı hazırladığı iddia edilmiş, Doğan bu iddiaları yalanlamıştı.

 

Etiketler :