Davutoğlu Önce Mesaj Verdi Sonra Da Uyardı

Davutoğlu Önce Mesaj Verdi Sonra Da Uyardı

Büyükelçiler Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu burada yaptığı konuşmada Türkiye'de son zamanlarda yaşananların anayasa ihtiyacından kaynaklandığını ifade etti.

Konferansa katılan büyükelçilere muhatabın hükümet olduğunu sert bir dille hatırlatan Davutoğlu, "Kararlar hükümet tarafından verilecektir" dedi.

Paralel devlet iddiaları konusunda da büyükelçileri uyaran Davutoğlu, "Görünür olmayan koalisyonlar bir ülkede etkinliği yok eder" mesajı verdi.

Davutoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

"Demokratik ülkeler politikayı siyaset belirler, hariciye o politikayı yürütür. Kararlar hükümetler tarafından verilecektir. Bürokrasi de bu çerçeve içinde çalışacaktır.

Siyasilerle bürokrasiyi karşı karşıya getirmek ülkelere büyük zarar verir. Görünür koalisyonlar olabilir ama görünmeyen koalisyonlar bir ülkede etkinliği yok eder.

HESAP VERMEKTEN KAÇINMADIK

10 yıl içinde hiçbir zaman hesap vermekten kaçınmadık, en yakınlarımızda dahil hesap verme irademiz sürecektir. Siyasetin esası adalettir. Yargı yürütmeyle arasına mesafe koyarak kendi özgür tutumunu sergileyecektir.

Güçler ayrılığı prensibi doğru tanımlanmalı. Yasam yürütme yargı arasındaki ilişkiler doğru tanımlanmak zorundadır. Dinamik ekonomi ancak yürütmede etkin olunduğunda var olur. Ekonomi büyüdüyse yürütme etkinliğinin payı büyük. Bugün eğer vesayetin sonuna gelinebilmeşse bu güçlü demokrasinin eseridir. Yürütmenin her an hesap verilebilir olması lazım, hesap vermekten kaçınmaması lazım. Kaçınırsa demokrasiye aykırı bir tutum içindedir. 10 yıldır hesap vermekten hiç kaçınmadık. Görünmez koalisyonlar ya da şu veya bu şekilde sürecek vesayet anlayışı, yürütme etkinliğini yok eder.

YAŞANANLARIN NEDENİ ANAYASA

Bu yaşananlardan sonra görüşüyoruz ki, en temel arayış Yeni Anayasa'ya olan ihtiyaçtır. . Bugünkü anayasa küreselleşmenin getirdiği evrensel değerler babında ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Son dönemdeki tartışmaların önemli bir nedeni anayasa değişikliğinin zamanında yapılamamasıdır.

HABERVAKTIM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.