Memurlar bu müjdeyi bekliyor

Memurlar bu müjdeyi bekliyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in toplu sözleşme tarihini açıklamasıyla birlikte 2,5 milyon memrun gözü-kulağı Ankara'ya çevrildi.

2.5 milyon memurla 1.8 milyon emeklinin gözü toplu sözleşme masasına çevrildi. Çalışma Bakanı Çelik, görüşmelerin 30 Nisan'da başlayacağını belirterek, "Memurlar herhangi bir hak kaybı yaşamayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün toplu sözleşme yasasını onaylamasının ardından memurların aylardır beklediği 2012 zammı için süreç başladı. Yeni zamlı maaş için memur konfederasyonları ile hükümet ilk kez toplu sözleşme masasına oturuyor. Yasa 30 günlük takvimi içeriyor. Ayrıca ilk kez kurulan Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, memurların maaşında son sözü söylemeye yetkili kurul oldu.

30 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Zamlı maaşların 15 Mayıs'a yetiştirilmesi hedefleniyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, görüşmelerin en geç 30 Nisan'da başlayacağını ve mayıs ayında tamamlanacağını açıkladı. Çelik, toplu sözleşme sisteminin uygulanmasını düzenlemek için hazırlanan yönetmelik taslağının konfederasyon ve kurumların görüşüne sunulduğunu belirtti. Yönetmeliğin önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çelik, "Sendikalar 15 gün içinde heyetlerini bildirecek. Çalışmaları en kısa sürede bitireceğiz" dedi. Bakan Çelik, "Ocak ayından itibaren yapılması gereken maaş artışları henüz gerçekleşmediği için kamu görevlilerinin herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacak" diye konuştu.

Zam farkı alınacak

Memurlar, mayıs ayında zamlı maaşla birlikte 5.5 aylık zam farkı da alacaklar. Yasa ile memura ilk kez verilen toplu sözleşmenin aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti harcırah, diğer malî ve sosyal hakları kapsaması öngörülüyor. Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki malî yıl için geçerli olacak.

Oranlar belli değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe imkanlarının sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Çalışanlarımız bizim için çok önemli ama öte yandan da bizim için önemli olan diğer bir boyut var. Ülkenin geleceğine, altyapısına, eğitimine, Ar-Ge'sine kaynak ayırmaya devam etmemiz lazım" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da "Bizim herhangi bir yüzde söylememiz, herhangi bir rakam ifade etmemiz olayın tabiatı gereği mümkün değil" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.