Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan

Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan

Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan bir başka güzel.

 Diyarbakır ve Siirt'te ramazanın ilk gününde vatandaşlar namaz ve iftar saatini camilerde ya da camilerin avlusunda ibadet edip, dinlenerek bekliyor.

Camileri dolduran bazı vatandaşlar mukabele ile Kuran-ı Kerim okurken bazıları da namaz kılıp dua ediyor. Cemaat, namaz ve iftar saatini camide dinlenerek bekliyor. Bazı camilerin avlusuna vatandaşları serinletmek için fıskiyeli sistemler kurulduğu görüldü.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Nebi Camisi imam hatibi Ömer İleri, AA muhabirine, ramazanın rahmetini ilk günden hissetmeye başladıklarını söyledi.

Bölgede yaşanan terör olaylarının son bulması için dua eden İleri, "Ramazan ayı bu ateşe de bir rahmettir inşallah. Yani bu konuda da her birimizin tekrar kafamızı ellerimizin arasına alıp derin bir tefekküre dalmalıyız. Rabbim bir daha o günleri göstermesin" dedi.

Ramazanın ilk teravih namazında camide gördüğü yoğunluk karşısında duygulandığını anlatan İleri, şöyle konuştu:

"Dün buradaki manzarayı teravihte gördüğümde epeyce duygulandık, gözlerimiz yaşandı. Biz öyle günler gördük ki cuma namazında bile birkaç vatandaşımız, Müslüman kardeşimiz vardı. Rahmet, barış, mağfiret, af ayındayız. Bizlerin de herkesin kendini gözden geçirmesi gerekiyor. Rabbimiz asırlar öncesinden bizi kardeş olarak yaratmış, 'müminler ancak kardeştirler'.... Kürtlük, Türklük, Araplık, Acemlik, birbirimize üstünlük taslamak için değil, birbirimizle kaynaşmamız içindir. Birbirimizi daha güzel tanımamız içindir."

Diyarbakır'ın sıcak bir kent olduğuna işaret eden İleri, Allah'ın evinin kimseyi rahatsız etmeden ibadet etmek ya da dinlenmek isteyenlere açık olduğunu vurguladı.

- Terör saldırıları cami cemaatini mağdur etti

Aynı ilçedeki tarihi Ulucami'de ikindi namazını ibadet ederek bekleyen Abbas Vuranel de eski ramazanları aradıklarını söyledi.

Ramazanın Allah'ın verdiği nimetlerin kıymetini bilmek için önemli bir ay olduğunu dile getiren Vuranel, "Ramazan'da kimse kimseyi incitmesin" dedi.

Terör saldırılarının kendilerini mağdur ettiğini ve bu nedenle camiye gelemediklerini ifade eden Vuranel, "öz yönetim" çağrısına da tepki gösterdi.

Terör saldırılarını kınayan Vuranel, şöyle dedi:

"Gelip senin arabanı yakayım, senin dükkanını indireyim aşağıya, sonra 'efendim bana karışma'. Bu olacak şey midir? 'Öz yönetim' diyorlar, sen kimsin? Ben burada doğdum, burada büyüdüm. Bu yaşa geldim, ben daha suçlu olarak karakoldan içeri girmedim. Suç işle sonra de ki 'bana karışma', olur mu? Her devletin kanunu vardır. Kanunsuz iş yapayım, bana karışmayın, olmaz böyle şey. Dışarıdan da bunları kışkırtıyorlar. Bugün ben de Kürt'üm ama Kürtçü değilim. Irkçılık iyi bir şey değil, ırkçılığın sonu yoktur. Çocuklar kandırılıyor. Benim çocuğumun ne işi var dağda?"

- Siirt

Siirt Yeni Mahalle'deki Valide Cami'sinde da bazı vatandaşlar mukabele ile Kuran-ı Kerim okurken bazıları da namaz kılıp dua ediyor.

Camii imam hatibi Orhan Güvercin, yaptığı açıklamada, ramazanın ilk gününde vatandaşların mukabeleye yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Camilerinde öğle namazından sonra mukabele okunduğunu aktaran Güvercin, "Mukabelenin ilk gününde camimiz dolup taştı. Bu da bizleri mutlu etti. Yüce Rabbimiz bizleri Kuran-ı Kerim'in feyzinden, nurundan ayırmasın. Yüce Rabbimiz okunan Kuran-ı Kerim'in feyzinden, bereketinden cümlemizi nasiptar eylesin" diye konuştu.

Vatandaşlardan Ahmet İlbaş da ramazanı en güzel şekilde idrak etmeye çalıştıklarını belirtti.

İlbaş, "Cami'de mukabele ile Kuran okuyup ibadet ettiklerini aktaran İlbaş, "Peygamber Efendimizin öğrettiği şekilde bu mübarek ayı değerlendirmeye çalışıyoruz. İftar saatini camilerde bekliyoruz. Müslüman kardeşlerimizle bir arada olmak ve bu mübarek ayı ibadetlerle geçirmek bizlere huzur veriyor" şeklinde konuştu.

Camideki yoğun ilgiden Kuran-ı Kerim bulamayan 13 yaşlarındaki bir çocuğun cep telefonunundan Kuran-ı Kerim okuduğu görüldü.

Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan

Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan

Diyarbakır ve Siirt'te Ramazan

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.