Ortadoğu ve Balkanların en büyük kubbeli camisi

Ortadoğu ve Balkanların en büyük kubbeli camisi

Adana'da bulunan ve tarihi özelliği olmamasına rağmen Ortadoğu ve Balkanların en büyüğü olma özelliği taşıyan Sabancı Merkez Camisi, Türkiye'nin en büyük kubbeli camisi özelliğini taşıyor.

Adana'da bulunan ve tarihi özelliği olmamasına rağmen Ortadoğu ve Balkanların en büyüğü olma özelliği taşıyan Sabancı Merkez Camisi, Türk sanayisinin önde gelen ailelerinden Sabancıların kente bıraktığı en büyük miras olarak ihtişamı ile göz kamaştırıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sabancı ailesi, bir dönem onlarca fabrikalarının bulunduğu Adana'da yatırımlarını çekmelerine rağmen, geride ilköğretim okulundan kültür sitesine kadar onlarca eser bıraktı. Bunlardan en önemlisini ise Sabancı Merkez Camisi oluşturuyor.

Temeli 1988 yılında atılmasına rağmen yapımı 1996'da ödenek sıkıntısı nedeniyle bir süre bekleyen camiye, Sabancı Vakfı kanalıyla 1 milyon 140 bin lira bağışta bulunuldu. Bu nedenle başlangıçta adı Merkez Cami olarak düşünülen camiye ''Sabancı Merkez Camisi'' adı verilerek, 18 Aralık 1998 günü devlet töreni ile ibadete açıldı.

Kent merkezinde, Seyhan nehri kıyısında yer alan cami, 32 metre çaplı ana kubbesi ile Türkiye'nin en büyük kubbeye sahip camisi olma özelliğini de taşıyor. 20 bin kişilik cami, son cemaat mahalliyle birlikte 6600 metrekarelik alanı kaplıyor.

Klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılan cami, genel görünüm olarak Sultanahmet Camisi'ne, plan ve iç mekan olarak Selimiye Camisi'ne benziyor. Bu nedenle Sabancı Merkez Camisi için ''Selimiye'nin eşi, Sultanahmet'in kardeşi, Kocatepe'nin çağdaşı'' deniyor.

Caminin, 4 yarım kubbe, 5 kubbe, 6 minaresi bulunuyor. Bunlar 4 kitap, 4 halife ve 4 mezhebe, İslam'ın 5 şartına, imanın 6 şartını sembolize ediyor. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran'da adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed'in peygamber olduğu yaşa ve 40 rekat namaza, 99 metrelik 4 minare Allah'ın 99 güzel ismine karşılık geliyor.

Adana Müftüsü İsmail Canbolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camide bulunan hat eserlerinin tamamının Hathat Hüseyin Kutlu'ya ait olduğunu, ana kubbede 9 metre çapında Ayet-el Kürsü, güney cephede bulunan 32 metre boyundaki kuşak yazısı ise Nur suresinin 35-36-37 ve 38. ayetlerinin bulunduğunu bildirdi.

Canbolat, Sabancı Merkez Camisi'nin Ramazan öncesinde binlerce cemaate ev sahipliği yapmaya hazır hale getirildiğini bildirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.