Cami yerine 'sadece bir mescit'

Cami yerine 'sadece bir mescit'

Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı Anna Diamantopulu, 'Atina'ya yapılacak caminin planlanandan küçük ve sadece bir tane olacağını" söyledi.

Atina'ya cami konusunda onlarca yıldan bu yana anayasayı ihlal etmek, sözünü tutmamak ve çıkardığı yasaları uygulamamakla eleştirilen ve bu konuda direten Yunanistan, sürpriz bir karara daha imza attı. Bu defa da 2006'da çıkarılan yasada öngörülen 500 kişilik cami yerine daha küçük minaresiz bir mescit inşa edeceğini duyurdu. Cami ve inşaatından sorumlu Eğitim Bakanı Diamantopulu, camiye karşı tutumuyla bilinen Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) milletvekilinin konuya ilişkin sorusunu bugün parlamentoda cevaplandırdı. Bakan, "Atina'ya yapılacak caminin planlanandan daha küçük olacağını" söyledi.

"Atina'ya sadece bir tane mescit yapılacağını" açıklayan Bakan, yeşil bir alanda inşa edilecek küçük caminin 'ulusal çevre ve kültüre' saygı anlayışına göre yapılacağını ifade etti.

Caminin bütün işletme ve sorumluluğun bakanlığına bağlı olarak hizmet vereceğini ifade eden Diamantopulu, "Bu çok güçlü bir politika kararı. Böyle bir ibadet mekanının başka bir merkez ya da ülkenin sorumluluğunda olmasını istemiyoruz."

ANAYASA UYGULANMIYOR

"Ekonomik kriz yaşadığımız bir dönemde cami için onlarca milyon euro ve imam parası niçin ödeyelim? Ülkeye kaçak gelmişler, ne vergi ödüyorlar ne de başka bir şey" ve "117 parça olan Müslümanların aynı camide birlikte oturmayacaklarını" iddialarında bulunan LAOS milletvekili Kiryakos Velopulos, "İnsan hakları çerçevesinde burkaya, zina yapanların taşlanmasına ve cami dışında hayvan kesilmesine (Kurban Bayramı'nda) göz yumacak mısınız?" şeklindeki sorusuna üzerine de Dimantopulu, şöyle cevap verdi: "Söylediğiniz şekilde ortaya çok sayıda rahatsız edici zorluklar, hoş olmayan iğrenç uygulamalar çıkarıyor. Ancak dünyanın en büyük dinlerinden birini reddedemeyiz. Hepsinde iyi şeyler var. Bunu düzenli birlikte yaşamayı oluşturabilmenin üzerine inşa edebiliriz" dedi.

"Hükümetin kararının, Müslüman toplum için de ibadet mekanı oluşturmaya ilişkin anayasadaki dinler arası hoşgörü maddesi ile uluslararası anlaşmalara dayanan ibadet mekanı oluşturma zorunluluğu çerçevesinde alındığını" belirtti. Bakan, "Bu hükümetin anayasadan kaynaklanan çok önemli bir kararı hayata geçirmeye mecbur olduğunu" kaydetti. Diamantopulu, "Bu insanların dini görevlerini nerede yapacaklarına dair bir öneri getirmeden dini ve siyasi nefret konuşmaları yapmanın fayda getirmeyeceğini" de vurguladı.

Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı Anna Diamantopulu, ülkenin ikinci büyük kenti Selaniğe ise cami yapılmasının sözkonusu olmadığını söyledi. Daha önce PASOK destekli yeni Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Selaniğe cami yapılması için adım atacağını söylemişti.

ATİNA CAMİ KONUSUNDA GÖNÜLSÜZ

Yunan hükümeti, geçen yıl "2006 yılında kabul cami kararını" uygulayacağını duyurmuştu. Bu karara göre Atina'ya yapılacak cami 500 kişilik olacaktı. Cami için şehir merkezine yakın Votanikos semtindeki Deniz Kuvvetleri arazisinden yaklaşık 17 dönümlük yer tahsis edilmişti. Müslümanlar, ilk planda yer alan 500 kişilik caminin yetersiz olduğunu, ya daha büyük ya da en az 2 tane yapılmasını dile getirmişlerdi. Çok daha küçük ve sadece bir mescit yapılacak kararıyla şok yaşayan Atinalı Müslümanlar, Yunan devletinden şehrin dört bir yanında açtıkları 100 civarındaki mescidin "resmen tanınmasını" talep ediyorlar. CİHAN

Etiketler :