Çanakkale'de tarih yeniden canlandı

Çanakkale'de tarih yeniden canlandı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törenlerde birbirinden ilginç görüntüler vardı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale Zaferi ile bütün dünyaya, bir toprak parçasının nasıl vatana dönüştürüldüğünün gösterildiğini belirterek, ''Her türlü modern silahlardan yoksun, fakir ve yoksulluk içindeki Anadolu insanı, döneminin en donanımlı ordularına karşı birlik ve beraberlik içinde savaşmış ve milletimize gururla yad edecekleri unutulmaz şanlı bir tarih yazmışlardır. Bu savaş, yürekteki sarsılmaz imanla, inançla eldeki silahın karşı karşıya geldiği bir hesaplaşmadır'' dedi.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Arınç, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende konuşma yaptı.

Sözlerine, iki gün önce Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'ta görev yaparken helikopter kazasında hayatını kaybeden 12 şehidi anarak başlayan Arınç, ''Şehitlerimize Allah'tan rahmet acılı ailelerine, silah arkadaşlarına ve tüm milletimize baş sağlığı ve sabır diliyorum. Bugünü ülkemizin her bir köşesinde büyük coşku ile kutlarken, ölümsüz kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, saygıyla anıyor, sonsuz şükranlarımı sunuyorum'' dedi.

Çanakkale Savaşları'na ve Çanakkale Deniz Zaferi'ne işaret eden Arınç, şunları kaydetti:

''Bu önemli savaşın tarihimizde ayrı bir yeri vardır. İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un, 'Şu boğaz harbi nedir?/Var mı ki dünyada eşi?/En kesif orduların yükleniyor dördü beşi' mısralarıyla dile getirdiği Çanakkale Zaferi, milletimizin tarih sayfalarına silinmez harflerle yazdığı en parlak zaferlerden birisidir.''

''Denizlere hakim olan, dünyaya hakim olur'' düşüncesiyle hareket eden İtilaf Devletleri'nin, o dönemde yıpranmış, teknolojiyi ve savunma gücü açısından zayıf olan milletin kararlı ve dirençli duruşu karşısında perişan olduğunu vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

''Ordu ve millet olarak moral bulduğumuz Çanakkale Savaşları, her savaş gibi ardında kan, ölüm ve gözyaşı bırakmıştır.

En iyimser rakamlarla 200 bini geçen şehitlerimiz arasında binlerce okumuş aydınımız da bulunmaktadır. Bu kayıpların olumsuz etkileri savaş sırasında olduğu kadar, daha sonra da fazlasıyla hissedilmiştir.

Savaşta her iki taraftan toplan insan kaybı 400 bin kişiyi aşmıştır. Çanakkale'de verilen mücadele, yokluklar ve imkansızlıklar içerisinde bir milletin yüksek ruh ve sarsılmaz inancıyla işgale ve bir millete yapılan haksızlığa karşı vermiş olduğu kutsal bir var oluş öyküsüdür.

Çanakkale Zaferi, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını Allah yolunda feda eden şehitlerin destanıdır.

Çanakkale Zaferi, ırkları, renkleri ve dilleri değişik, çeşitli milletlerden oluşan işgalci ordularının saldırısına karşı var gücüyle karşı koyan milletimizin yazdığı kahramanlık örneğidir.''

Çanakkale Zaferi'nin, milletin, iman ve azmi ile metanet ve gücünün açık bir göstergesi olduğuna işaret eden Arınç, şu mesajları iletti:

''Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde milletimizin belirleyici bir rol oynadığı Kurtuluş Savaşımızın, ilk meşalesinin tutuşturulduğu, kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı prestij ve azmin mücadelesidir.

Ordumuzun Çanakkale'de vermiş olduğu bu büyük mücadele, sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etki ile değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, kahramanlar ve askeri dehalar, insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımlarından da dünya savaş tarihinde örneği ve bir benzeri bulunmayan bir olaydır.

Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusal bağımsızlığı söz konusu olduğunda, milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır.

Hür türlü modern silahlardan yoksun, fakir ve yoksulluk içindeki Anadolu insanı, döneminin en donanımlı ordularına karşı birlik beraberlik içinde savaşmış ve milletimize gururla yad edecekleri unutulmaz şanlı bir tarih yazmışlardır. Bu savaş, yürekteki sarsılmaz imanla, inançla eldeki silahın karşı karşıya geldiği bir hesaplaşmadır.''

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ''Bu topraklar, insan gücünün ileri teknoloji ile birleştirilerek oluşturduğu devasa güce karşı kısıtlı imkanlarla topyekun Türk, Kürt, Arap, Çerkez demeden tek vücut olarak nasıl bir başarı sağlanacağının, bütün dünyaya bir tokat gibi vurulduğu yerdir'' dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, 18 Mart Stadı'nda düzenlenen tören, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, altın madalyayı, Türk bayrağına takmasıyla başladı. Törende, saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Tuna, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin ''baştan başa bir destan'' olduğunu söyledi. Üzerinde bulunulan toprakların Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal'in, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa'nın, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ile Teğmen Libyalı Mevsuf Bey'in, Dardanos Tabya Kumandanı Hasan Bey'in, Ciddeli Mehmet Çavuş'un, Balıkesir Havranlı Koca Seyid'in, Konyalı Mustafa Çavuş ile ismi saymakla bitiremeyecek binlerce Mehmetçiğin arslanlaştığı, aynı zamanda şefkat kahramanı kesildiği, yokluğun varlığa galebe çaldığı, iman zaferinin bayraklaştığı, toptan bir milletin istikbalini ortaya koyarak ölüm kalım mücadelesi verdiği yer olduğunu bildirdi.

Çanakkale'nin, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu, Kurtuluş Savaşı'nı ve Milli Mücade'leyi yürütecek kadroların ilk defa tanındığı, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı yer olduğuna işaret eden Tuna, ''Bu topraklar, insan gücünün ileri teknolojiyle birleştirilerek oluşturduğu devasa güce karşı kısıtlı imkanlarla topyekun Türk, Kürt, Arap, Çerkez demeden tek vücut olarak nasıl bir başarı sağlanacağının, bütün dünyaya bir tokat gibi vurulduğu yerdir. Çanakkale bir milletin en zor anında nasıl bir bütün olduğunun dünyaya resmedildiği yerdir'' diye konuştu.

Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''O günlerde bir araya gelerek bu cennet vatanı savunan, birlik, beraberlik ve kardeşlik sembolü bir destan yazan ecdadın torunlarının arasına bugün ayrılık tohumu ekmeye çalışanların başarılı olamayacakları daha 1915'lerde tescil edilmiştir. Birlikte yatan şehitlerimiz, mezar taşlarıyla ve Çanakkale'nin toprağıyla harman olmuş kimlikleriyle milli birliğimizin teminatı olmaya devam etmektedirler. Aziz şehitlerimize olan vefamız, Çanakkale mirasına sahip çıkmaktır. Çanakkale mirasına sahip çıkmak, Türkiye'yi ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel yönden en ileri seviyeye çıkarmaktır. Çanakkale mirasına sahip çıkmak, ülkemizin ekonomik olarak ilk 10 ülke arasına girmesini sağlamaktır. Çanakkale mirasına sahip çıkmak, milli gelir seviyesini 25 bin dolar seviyesine çıkarmaktır. Kendi savunma sanayisini kurmaktır.''

Çanakkale'nin, aynı zamanda dünyaya insanlık dersinin verilerek düşmana bile nasıl merhamet edileceğinin gösterildiği bir mekan olduğunu dile getiren Vali Tuna, ''Mehmetçiğimizin, ateş çemberi içinde mürüvvet sergilemesi, şefkat ve merhamet kanatlarını sonuna kadar yerlere sermesi, aciz ve muhtaçların imdadına koşması, eşine az rastlanılır bir düzeydedir. Aslında bu, bugün bizleri soykırımla suçlayanlara verilmiş en güzel insanlık dersidir. Civanmertlikleri sayesinde düşmanları tarafından bile takdir gören askerimizin sahip olduğu bu ruha şimdilerde bütün insanlığın ne kadar ihtiyacı olduğunu hissetmekteyiz'' şeklinde konuştu.

''Değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğu, milletlerarası huzurun zorlaştığı günümüz dünyasında biz de kendimizi yenilemeli, kin ve intikam duygularına yer vermeden affetmesini bilmeli, savaşarak değil, birbirimizi anlayarak, konuşarak değişebilmeyi bilmeliyiz'' ifadesini kullanan Tuna, ''Milletlerin çatışmak amacıyla bir araya geldiği bu topraklar, sevgi, merhamet ve birbirini anlama platformuna çevrilebilecek bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bu şekilde hem içeride sağlayacağımız birlik ve beraberlik hem de dışarıda oluşacak barış ve huzur, 'Yurtta barış, dünyada barış' idealimizin gerçek anlamda tesis edilmesine katkıda bulunacaktır'' görüşünü iletti.

-Belediye Başkanı Gökhan-

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise her ulusun tarihinde göğüs kabartan savaşlar, tüm zorluklara olanaksızlıklara rağmen düşmana karşı verilmiş amansız mücadeleler, kazanılmış zaferler ve kahramanlık öyküleri bulunduğunu söyledi.

Bu ortak geçmişin, insanlara ulus olma bilincini aşılayan, toplumsal birliği güçlendiren bütünleştirici bir süreç olduğunu dile getiren Gökhan, ''Ancak tarihte yaşanmış öyle savaşlar ve sonunda kazanılmış öyle zaferler vardır ki cephede yaşananları yalnızca askeri başarıyla, kahramanlık öyküleriyle ifade etmeye çalışmak çok yetersiz kalır. İşte 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, sonrasında kara savaşlarıyla gelen başarılar ve ardından kazanılmış büyük zafer, dünyada alışılageldik çerçevenin dışına çıkan yegane örneklerdir'' dedi.

Gökhan, Çanakkale Savaşları'nda kazanan ve kaybeden ayrımını yapmanın güç olduğunu belirterek, ''Kaybeden tarafta olan pek çok halk, ulus olma bilinci, bağımsız olma ruhuyla tanışmış olarak geri dönmüştür bu topraklardan. Belki cephede kaybeden taraf olmuşlardır, ama uzak ülkelerine, gelecek kuşaklarına bağımsızlık gibi, özgürlük gibi değeri, başka hiçbir şeyle ölçülemeyecek büyük bir anlayış miras bırakmışlardır. Kazanan tarafta ise bizler, belki sayıca büyük kayıplar verdik, gepegenç bir insan kaynağını kaybettik, ama bağımsız bir ülke ve başı dik bir gelecek kazandık'' diye konuştu.

Çanakkale'de taraflar arasında süren çarpışmaların yanında, bir savaş sahnesinin çok dışında, ama çok da insani olan yaşanmışlıklar bulunduğunu dile getiren Gökhan, şunları kaydetti:

''Savaşmak, öldürmek üzere karşı karşıya gelmiş askerlerin cephede geçen ibret verici öyküleri, geride bıraktıkları sevdiklerine olan özlemleri tüm tarafların ortak değerleri olmuş, bu savaşın tarihte 'Centilmenler Savaşı' olarak, saygıyla anılıyor olmasını sağlamıştır. Tarihte başka hiçbir savaş yoktur ki geleceğe bu denli öz eleştiri ve tarafları arasında bu denli güçlü dostluk bağları bıraksın. Düşünün başka hangi savaşta ezeli düşman olarak karşı karşıya gelenler, savaşın ardından ebedi dostluklar bırakmışlardır. Bugün Boğaz'dan geçenleri Kilitbahir sırtlarına yaslanmış 'Dur Yolcu' diyerek karşılayan asker, işte o acı, o zor, o hiç bitmeyecekmiş gibi karanlık günlerin bir sembolüdür. Havanın kurşun gibi ağır olduğu o günleri, vatan uğruna, geleceğe bağımsız bir ülke bırakmak uğruna verilmiş, kimi Türk kimi Fransız, türkülere söz olan, 'kimisi nişanlı kimisi evli' binlerce canı, çekilmiş acıları unutmamak, unutturmamak için 'Dur Yolcu' der o asker. Dur ve düşün ki bilmeden, tanımadan, anlamadan geçme bu toprakları. Yüzyıllarca karın tokluğuna ulus değil ümmet olarak, ancak kendisine verilenle yetinmiş halklar, Çanakkale'den alevlenen çoban ateşinin tüm ülkeye yayılmasıyla, karanlıklardan gün ışığına giden yolu bulmuş, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de bu zorlu ama sonu aydınlık yolun mihmandarı olmuştur. İnsanımıza aydınlık, özgür, laik bir yaşamın kapılarını ardına kadar açan Atamız ve ona, kurtuluşa, bağımsızlığa inanıp, ölüme hiç düşünmeden giden şehitlerimiz olmasaydı, her şey bugünden çok ama çok farklı olurdu. İşte bakın Ortadoğu'ya cadı kazanı gibi kaynıyor, Kuzey Afrika'da hala sorunlar bitmedi. Bugün dikta rejimlerinin halk tarafından bir bir devrilmeye çalışıldığı, insanların yıllarca biat ettikleri liderleri tarafından katledildiği, mezhep ve etnik grup çatışmalarının, hukuksuzluğun, insan hakları ihlallerinin kol gezdiği Ortadoğu'dan neden bu denli farklı olduğumuzun cevabı işte burada, bu topraklarda, Çanakkale'de yatmaktadır.''

-Tuğamiral Doğan'ın konuşması-

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ise Çanakkale Deniz Zaferi'nin Türk milletine İstiklal Savaşı'nın başkomutanı, büyük önderliğiyle tarihin kaderini değiştiren Mustafa Kemal'i kazandırdığını, yok edilmek istenen bir milletin dünya milletler aleminde kendine yeni bir yer bulmasına giden yolu açtığını söyledi.

Bugün kutlanılan zaferin, özgürlüğü ve bağımsızlığı en önde gelen değerleri arasında tutan Türk milletinin, bir yüzyıl kadar önce karşısına dikilen muazzam güce rağmen varlığını sürdürme yönündeki kararının, Mehmetçiğin vatan, millet ve bayrak sevgisi ve fedakarlığıyla Çanakkale'de çelikten bir kaleye dönüştüğüne işaret eden Doğan, ''Şanlı tarihimizde silinmez yerini almış olan Çanakkale Zaferimiz yurt sevgisini, bağımsızlığını ve onurunu en üstün değerleri arasında tutan Türk milletinin, varlığı ve hayatiyeti tehlikeye düştüğünde, en kötü şartlar altında dahi olsa neler yapmaya muktedir olduğunun en önemli ifadesidir'' dedi.

Doğan, başarının kazanılmasının bir neslin de feda edilmesini gerektirdiğini ifade ederek, ''O dönemde düşmanı ileride karşılayabilecek güçlü bir donanmaya sahip olunsaydı, emin olmalıyız ki hasım Türkün varlığına kasteden böyle cüretkar bir seferi başlatma cesaretini kendinde bulamazdı. Bugün ülkemizi ve ulusal çıkarlarımızı her zaman ve her yerde koruyabilecek güçlü bir silahlı kuvvetlerin var oluşunda, denizden gelebilecek her türlü tehdidi ileride karşılayabilecek ve bertaraf edebilecek bir deniz kuvvetinin mevcut oluşunda, zaferle biten Çanakkale Savaşları'ndan çıkardığımız derslerin büyük payı vardır'' diye konuştu.

-Törenden Notlar-

18 Mart Stadı'ndaki törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanı sıra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Avustralya Askeri Ateşesi Albay David Stevens ile bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yaklaşık 200 yerli ve yabancı basın mensubunun akredite olduğu, Bosna Hersek ile Azerbaycan'dan konukların da yer aldığı törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği kutlama mesajları okundu.

Konuşmalar sırasında tribünlerde bulunanlar zaman zaman ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'' şeklinde tezahürat yaptı.

Harbiye Askeri Müzesi Mehteran Bölüğü'nün de gösteri sunduğu törende 50 dansçıyla 10 yörenin koreografisi sunuldu.

Tören, öğrencilerin, askerlerin ve gazilerin resmigeçidiyle sona erdi.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.