Çavuşoğlu Fransız gazeteciyi öyle bir bozdu ki!

Çavuşoğlu Fransız gazeteciyi öyle bir bozdu ki!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, France 24 kanalında bir mülakat verdi. Bakan Çavuşoğlu kendisine yöneltilen 'Rakka'ya saldıracak mısını' sorusuna ise kapak gibi bir cevap verdi.

Fransız uluslararası haber kanalı France 24'e konuşan Bakan Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesinden, Fırat Kalkanı Operasyonu'na ve Suriye'de sona eren ateşkese kadar pek çok konuda kanalın sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, "Suriye'de ne kadar derine inmeye hazırlanıyorsunuz?" sorusuna, "İlk olarak en az 45 kilometre aşağıya inebiliriz, inmek zorundayız, Münbiç bölümünü kapatmak için. Bundan sonra bu bölge de facto bir güvenli bölge olabilir. 5 bin kilometrekare civarında" dedi.

"TÜRKİYE RAKKA'YA MI SALDIRACAK MI?"

Çavuşoğlu, "O noktadan daha ileriye gitmek istemiyor musunuz?" sorusuna ise, "Askeri yetkililer, DAEŞ'e karşı Rakka'da bir operasyon yapılması konusunu görüşüyorlar" dedi.

Çavuşoğlu, operasyon tarihinin henüz belli olmadığını, hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

France 24'ün "Türkiye, Rakka'ya mı saldıracak?" sorusuna ise Bakan Çavuşoğlu şu yanıtı verdi:

"Saldırı derken neyi kastediyorsunuz? Rakka'ya saldırmıyoruz, DAEŞ'e saldırıyoruz. Suriye halkıyla hiçbir sorunumuz yok. Biz DAEŞ'e karşı savaşan ılımlı güçleri destekliyoruz.

Şimdi yerel güçler kendilerine güvenlerini yeniden kazandı. Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı muhalefet güçlerine gittikçe daha fazla asker katılıyor. Onlara yardımcı ve destek olabiliriz. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve bazı başka ülkelerin özel kuvvetleri onlara alanda destek olurlar ancak yerel kuvvetlerin Cerablus'ta, Çobanbey'de olduğu gibi kendi şehirlerini ele geçirmeleri daha iyi. Yerel güçlerin o bölgeyi ele geçirmeleri önemli. Burası güvenli bölge olduktan sonra, bölgenin güvenliğini sağlamak için devam etmeliler" diye konuştu.

Türkiye'nin baştan beri istediği "No fly zone/uçuşa yasak bölge"yi yeniden savunan Bakan Çavuşoğlu, bu bölgede yerinden edilmiş insanlar için evler ve altyapı oluşturulabileceğini kaydetti. DAEŞ'in Suriye'deki üssü Rakka ile Irak'taki üssü Musul'da yenilmesi gerektiğini de vurguladı.

"ABD ne yazık ki Türkiye’ye saldıran terörist örgütle işbirliği yapıyor"

ABD'nin PYD/YPG'ye silah desteği sorusu karşısında ise, PYD'nin Suriye'deki Kürtleri temsil etmediğini, Kürtler'in tüm Suriye'ye dağıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz bunlarla direkt savaşmak isteseydik, Suriye'ye Kobani'den veya başka bir yerden girerdik. Bizim amacımız DAEŞ'i yenmektir" dedi. Münbiç'in alınması operasyonu öncesinde ABD ile yaptıkları anlaşmada sadece birkaç yüz YPG'linin Fırat'ın batısına geçmesini ve operasyondan hemen sonra geri dönmelerini kabul ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, ancak bazı YPG'lilerin hala bölgede kaldıklarını tespit ettiklerini söyledi. Herkesi yapılan anlaşmaya uymaya çağırdı:

"Herkes yaptığımız anlaşmaya uymalı. Aksi takdirde müttefik olmanın bir anlamı kalmaz. Ayrıca, bir terörist gruba karşı, bir başka terörist gruba güvenmek en büyük hatadır. Onları silahlandırmak çok tehlikelidir. Bunlara verilen silahlar DAEŞ ve diğer terör örgütlerine satıldı. Bu, ekonomik durum nedeniyle Irak'ta da oldu. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Cerablus ve devamında bir başarı gördük. Neden ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı için mücadele eden ılımlı güçleri desteklemiyoruz? PYD/YPG Suriye'nin toprak bütünlüğü için mücadele etmiyor. Kendi devletlerini kurmak için kendi kantonlarını oluşturmaya çalışıyorlar. Suriye'nin toprak bütünlüğünden mi yanayız yoksa ülkenin bölünmesinden mi yanayız? Soru budur. Fakat sebep ne olursa olsun, bir terör örgütüyle işbirliği yapmak kabul edilemez. ABD her zaman terörizmle savaşıyor. Ancak bu olayda talihsiz bir biçimde Türkiye'ye de saldıran terörist bir örgütle işbirliği yapıyor. Ankara'daki iki intihar saldırısını yapan teröristler ABD'nin silah verdiği bu kamplardan geldi. Bu kabul edilemez."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.