Gürsel'in neden feshettiği ortaya çıktı

Gürsel'in neden feshettiği ortaya çıktı

Çankaya'dan Meclis'e gönderilen ve TBMM kayıtlarından ulaşılan darbe dönemlerine ait belgelerden biri de Gürsel'e ait mektup.

Gürsel, mektubunda silah arkadaşlarını 'sapık fikirlere doğru kaymakla' suçluyor.

27 Mayıs 1960 darbesini gerçekleştiren ve Başbakan Adnan Menderes'le birlikte iki bakanı darağacına yollayan Milli Birlik Komitesi (MBK) 38 kişiden oluşuyordu. Komite, darbenin ardından birbirine düştü. Org. Cemal Gürsel'in onayıyla Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun yürüttüğü tasfiye sonucu, ordunun yönetimde kalmasını savunan ve aralarında Alparslan Türkeş, Ahmet Er, İrfan Solmazer ve Numan Esin'in de yer aldığı 14 üye yurtdışına görevli olarak gönderildi. Yani sürgün edildi. Bu süreçte MBK, 13 Kasım 1960 tarihinde kendini feshetti ve 14 üyesini yurtdışına yollayarak yeniden kuruldu. Darbenin başındaki isim olan Cemal Gürsel'in 13 Kasım 1960 tarihli 'komiteyi fesih mektubu' cunta üyelerinin birbirlerine nasıl düştüklerini gözler önüne seriyor.

TBMM kayıtlarına giren belgeler arasında, 27 Mayıs 1960 darbesinin lideri Cemal Gürsel'in, askerî müdahalenin beyin takımını oluşturan milli birlik komitesini feshettiğine dair yazdığı mektubun aslı da yer alıyor. Köşk'ten, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na gönderilen mektupta Gürsel, silah arkadaşlarını 'sapık fikirlere' sahip olmakla suçluyor. Mektubun orijinal sayfalarında şu ifadeler yer alıyor: "Ordunun büyük bir vatanperverlik hissiyle başardığı inkılabımızın hemen akabinde komite üyelerinden bazılarının tahripkâr, sapık fikirlere doğru kaydıkları, iktidarı bırakmamak, askerî ve dikta idaresini kurma yolunda çalıştıkları görülmüştür. Bunlar hükümeti zayıf düşürüp iktisadi temeli sarsacak hareketler ve beyanlarla umumi efkarı daimi bir endişe içinde bulundurmaya ve bu hava içinde seçimden uzaklaşmaya gayret etmişlerdir. Bu üyeler komitenin çok ağır olan ve memleket meselelerini halledecek kanunlar üzerinde çalışmaktan ziyade, memleket memleket gezerek ortalığa garip fikirler yaymaya ve bazı teşekküllerle ve hatta ordunun genç ve masum elemanları ve büyük kumandanlarıyla temasa ve bu suretle bazı hareketler hazırlamaya yeltenmişlerdir. Bu ahval memleketi yeni bir karışıklığa hatta korktuğumuz kardeş kavgasına götürme gibi feci bir hal almak ve vatanımız için ciddi tehlikeler yaratmak istidadı göstermeye başlamıştır. Bu zevatı makul yola getirmek için eskiden beri yaptığımız gayretler maalesef fayda vermemiş, onlar bildikleri yollarda devamda ısrar ve maruz kalacağımız tehlikeyi görmemezlikten gelmişlerdir. Ordunun vatanperver kumandan ve subayları bu ahvali seziyor ve derin bir ıstırap içinde memleketi ve kendi şereflerini düşünüyorlardı. Nihayet memleket için bir felaket mahiyeti alması muhtemel bu hale son vermek üzere komiteyi feshe karar verdim ve komite çalışmalarını baltalayan unsurları tasfiye ederek emekliye sevk etmek zaruriyetini hissettim."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.