Cemil Bayık: Erbakan PKK'ya 3 mektup yolladı

Cemil Bayık: Erbakan PKK'ya 3 mektup yolladı

PKK'nın Kandil'deki lideri Cemil Bayık, Necmettin Erbakan'ın PKK'ya 3 mektup gönderdiğini açıkladı.

Milliyet'ten Mithat Sancar'akonuşan Cemil Bayık, geçmişte yaşanan PKK ile pazarlık süreçleriyle ilgili konuştu. Necmettin Erbakan'ın PKK'ya 3 mektup yolladığını duyuran Bayık, ayrıca PKK'nın bundan önce 2 kez daha çekilme kararı aldığını açıkladı.

"ERBAKAN DÖNEMİNDE ÇEKİLME KARARI ALDIK"

İşte Cemil Bayık'ın ifadeleri:

Bundan önce iki kere geri çekilme kararı aldık. İlki, Erbakan iktidara geldiğinde, yani 1996'da oldu. Erbakan, Kürt meselesi çözülmeden Türkiye'nin ilerleyemeyeceğini ve çok önemli sorunlarla karşılaşacağını çok iyi görmüş ve kavramıştı.

 

"MUTLAKA BİR ŞEY YAPMAK İSTİYORDU"

Bu meselenin mutlaka çözülmesi gerektiğine inanıyordu. Ama bir yandan da korkuyordu. Çünkü o güne kadar kim Kürt sorununu çözmek istediyse, bunu hayatıyla ödemişti. Erbakan, mutlaka bir şeyler yapmak istiyordu.

SURİYE ARACILIĞIYLA 3 MEKTUP YOLLADI

Erbakan, Suriye Devleti üzerinden üç tane mektup gönderdi. Biz de, aynı şekilde Suriye devleti üzerinden Erbakan'a cevaben mektup gönderdik. Bu girişimi çeşitli güçler fark ettiler ve engellemek için harekete geçtiler.

O BOMBANIN ASIL NEDENİ BUYDU

1996'da 6 Mayıs'ta Şam'da Öcalan'ı imha etmek için patlatılan o büyük bombanın esas nedeni buydu. Süreci sabote etmek, savaşı daha da derinleştirmek, amaç buydu.

Amacımız, Kürt sorununun demokratik siyasal yöntemle çözülmesidir. Bu süreci de bu çerçevede değerlendiriyoruz. Sürecin ilerlemesi ve başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ama bu sadece bize bağlı değil. Hükümetin de aynı anlayışla hareket etmesi lazım.

28 ŞUBAT DA BU YÜZDEN OLDU

Cemil Bayık, "28 Şubat'ın bir nedeni de bu muydu?" sorusuna çarpıcı bir yanıt veriyor ve şöyle diyor:

Elbette, bir nedeni değil, esas nedeni buydu. Burada birçok güç var. Bizim mücadelemiz üzerinden siyaset yapan, bundan çıkar elde etmek isteyen birçok güç var. Bunlar önlemek istediler çözüm girişimini.

O zaman şunu tartıştık. Madem Erbakan sorunu çözmek istiyor, bu çok önemli. O zaman, silahlı güçlerimizi Türkiye sınırlarının dışına çıkarmayı çok ciddi olarak tartıştık. Böylece Erbakan'ın eli güçlenebilir, daha cesur adımlar atabilir, diye düşündük. Ama ne uluslararası alanda çözümden yana güçler vardı, ne de Türkiye toplumunda. Bu şartlarda bizim tek yanlı bir şekilde mesafe almamız mümkün görünmedi bize. Geri çekilme kararını bu nedenle uygulayamadık.ensonhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.