Çiçek'ten BDP'ye kritik uyarı

Çiçek'ten BDP'ye kritik uyarı

Meclis Başkanı Çiçek, BDP’lilere bir kez daha ‘Yemin edin’ çağrısında bulundu.

Meclis'in en önemli görevinin yeni anayasa olduğunu hatırlatan Çiçek, “Tüm partilerin katkısı önemli. Yemin ederek Parlamento çalışmalarına katılmak hem görev hem de sorumluluk” dedi.

TBMMBaşkanı Cemil Çiçek, yemin etmemekte direnen BDP’lileri ‘Sorumluluklarınızı yapın’ çağrısında bulundu. Çiçek, “Türkiye’de 25. seçimi yaptık. Adaylar seçimlere neden girerler? Parlamentoya seçilmek ve

ülkeyi buradan yönetmek için. 12 Haziran seçimlerini de bu Parlamento için yaptık. Herkesi görevini yapmaya davet ediyorum” dedi. Çiçek, Diplomasi Muhabirleri Derneği yönetim kurulu üyelerini kabulünde, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı. Halkın beklentisinin yeni bir Anayasa yapılması yönünde olduğunu vurgulayan Çiçek, “Meclis’in en önemli görevi budur. Tüm partilerin, buAnayasa’nın yapılması konusunda katkıları önemlidir.

TBMM’de temsil edilen partilerin bu süreçte, Meclis dışındaki partilerden ya da sivil toplum kuruluşlarına göre daha fazla sorumluluğu vardır” ifadelerini kullandı.Meclis Başkanı, yemin etmenin ve Parlamento çalışmalarına katılmanın ‘hem görev, hem de sorumluluk’ olduğunun altını çizdi.

YASAMA FAALİYETİ AKSAMAZ

Sürekli bu yönde davette bulunduğunu hatırlatan Çiçek, “Mevcutmevzuat veAnayasa doktrini açısından ön şart; göreve başlamak için yemin etmektir’’ hatırlatmasında bulundu. Çiçek, milletvekillerinin yemin etmemesinin, Meclis çalışmalarını nasıl etkileyeceğinin ve komisyonlarda çalışma yapılıp yapılamayacağının sorulması üzerine “Komisyon çalışmaları da bir yasama faaliyetidir. Yasama faaliyetleri, ‘falanca gelirse yapılır’ gibi bir şarta bağlı değil. Aksi takdirde, bir parti ‘ben Meclis’e gelmiyorum’ diyerek, tüm Meclis’i tıkayabilir’’ şeklinde konuştu.

‘DÜN DÜNDÜR’ DİYEMEM

Çiçek, tutuklu vekillerin durumunun hatırlatılması üzerine, uzun tutukluluk sürelerine temas etti. Çiçek, “Tutukluluk bir tedbirdir,mahkumiyet değildir. Sadece Türk Ceza Hukuku’nu değil, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri de göz önüne alın. Tümk amuoyunun olduğu gibi, bizimde beklentimiz, bu davaların bir an önce sonuçlandırılmasıdır’’ diye konuştu.

Çiçek, ‘normlar hiyerarşisine’ vurgu yaparak, ‘“kuvvetler ayrılığı’’ ilkesini hatırlattı ve yasama ile yürütme organlarının, yargıyamüdahale etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. TBMMBaşkanı Çiçek, geçmişte, yargının yasama ve yürütmeye  müdahalesine tepki koyan bir insan olarak, “dün dündür, bugün bugündür’’ demeyeceğini dile getirdi. Çiçek, bir başka soru üzerine hükümetin İsrail’e yönelik aldığı yaptırımkararlarının ‘doğru adımlar’ olarak değerlendirdi.

1 EKİM RESEPSİYONU İPTAL

TBMM’nin yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla 1 Ekim’de yapılacak resepsiyon iptal edildi. Çiçek, bu kararı, ‘ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önünde tutarak aldığını’ söyledi. Çiçek, “TBMM’nin yeni yasama yılı açılış törenleri planlandığı gibi yapılacak. Ancak akşam yapılan resepsiyon iptal edildi’’ dedi.

EDEBİYAT ÖĞRETMENİN BU ANAYASAYA 2 VERİRDİ

TBMM Başkanı, mevcut Anayasa’nın Türkçe açısından çok sıkıntılı olduğuna dikkat çekti. Çiçek, ‘’Bir cümlede eğer iki kere ‘ve’ kullanılırsa, o metin Türkçe açısından kötü bir metindir. Benim edebiyat öğretmenim, bu Anayasa’yı değerlendirseydi, ancak 10 üzerinden 2 verirdi’’ dedi. Gelişmiş demokrasilerde hukuk metinlerinin o ülkenin dilini en güzel kullanan metinler olduğunu kaydeden Çiçek, “Mevcut Anayasa’da da, kanunlarda da bu açıdan sıkıntılar var. Yeni Anayasa mümkün olduğunca duru bir metin olmalı’’ ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.