Cemil Çiçek'ten Feyzioğlu'na Tepki!

Cemil Çiçek'ten Feyzioğlu'na Tepki!

TBMM Başkanı Çiçek, "Yargı kurumlarının açılış günlerinde tribünlere yönelik konuşmalar yapılması toplumun huzuruna katkı sağlamıyor" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek,Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde yaşananlara ilişkin, "Açılış günlerinde daha pozitif, daha olumlu, daha birleştirici, kaynaştırıcı konuşmalar yapmak yerine, gerginliği, sıkıntıyı artıran, biraz da tribünlere yönelik konuşmalar toplumun huzuruna katkı sağlamıyor" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi toplantısına katılmak üzere geldiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te, söz konusu törende yaşananları değerlendirdi.

Toplantıda bulunmadığı için olayın nasıl geliştiğini tam olarak bilemeyeceğini söyleyen Çiçek, "Ama daha evvel Anayasa Mahkemesi'nde yaşadığımız sıkıntıdan sonra da ifade etmeye çalıştım. Türkiye'de bazı tarihler, bazı günler, buluşma, kaynaşma, topluma daha pozitif mesaj verme günü yerine, bir endişe kaynağı, bir sıkıntı kaynağı olmaya başladı. Bunların başında, eskiden 1 Mayıslar endişe kaynağıydı, şimdi bir de yargı kurumlarının açılış günleri bu manada sıkıntı olmaya başladı" diye konuştu.

"Açılış günlerinde daha pozitif, daha olumlu, daha birleştirici, kaynaştırıcı konuşmalar yapmak yerine, gerginliği, sıkıntıyı artıran, biraz da tribünlere yönelik konuşmaların toplumun huzuruna katkı sağlamadığını" vurgulayan Çiçek, "Yani bu haliyle 'bu açılış günleri neye yarıyor?' diye toplumda sorgulanmaya başlar ve bundan da en büyük zararı yargı camiası görür diye düşünüyorum. Oradaki konuşmalar yargının tümü tarafından da kabul edilen konuşmalar değil" değerlendirmesini yaptı.

Yargıdan bahsederken yalnızca hakim ve savcıları değil, onun ayrılmaz bir parçası olan avukatları ve baroları da kastettiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

"Orada herkes belli bir sıfatla konuşuyor, sanki o kurumun, o kurumda görev yapan herkesin görüşü gibi anlatılmaya çalışılıyor, halbuki bu böyle değil. Bu türlü tartışmalar uygun olmayan konuşmalar, kurumlara çok ciddi ölçüde zarar verir. Herkesin bundan sonra buna dikkat etmesi lazım gelir diye düşünüyorum."

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun, hukuk adına değil yargı vesayeti adına bir konuşma yaptığını ve bunun yargısal aktivizmin yakın bir örneği olduğunu belirtti.

Çelik, Feyzioğlu'nun Danıştayın 146. kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasına ilişkin Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Feyzioğlu'nun hukuk adına değil yargı vesayeti adına bir konuşma yaptığını ifade eden Çelik, "Yargısal aktivizmin vahim bir örneği" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken eski Türkiye zihniyetinin yargı üzerinden sistematik bir saldırı gerçekleştirdiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bu konuşmalar hukuk adına yapılmıyor. Sivil siyaseti kuşatmak için yapılıyor. Vesayet zihniyeti 'silahsız kuvvetler göreve' talimatı veriyor, birileri cübbelerini giyerek 'emredersiniz' diyor. Siyaseti GDO'lu ürün haline getirmek için yargı kürsülerini, genetik laboratuvarı gibi kullanmaya kalkıyorlar. Bilmedikleri şudur: Artık vesayet zihniyeti bir 'mumya zihniyet'tir. Her dirilme hamlesi daha çok çürümesini sağlayacak.

Yargı kürsülerinin, sivil siyasete taarruz odağı olması, yargının en büyük meselesidir. Yargı, kendini, sivil siyasetin rakibi konumuna sokmak isteyen bu kişilere karşı net duruş sergilemelidir. Türkiye'de sivil siyasete karşı bir tür 'vesayetin silahsız kuvvetleri partisi' kurulmaya çalışılıyor. Bu yapılan konuşmalar 'Vesayet Hareketi Partisi'nde yer kapma yarışının ürünleri. Fakat ne yapılırsa yapılsın, halk kazanacak, sivil siyaset galip gelecek."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmaya ilişkin, "Herhalde o da zannediyorum çatıya oynuyordur, tahmin ediyorum.  onunu için yapmıştır" diyen Kuzu, "Çünkü bütün bu çıkışlar çatıyla alakalı çıkışlar. Anayasa Mahkemesi Başkanının çıkışı da ona benziyor. Bugünkü çıkış da buna benziyor. Bakalım çatıda kim kalacak kim düşecek" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, anayasal ve yasal çerçevede herkesin üslubun devlet adabına uygun olması kaydıyla eleştiri hakkına bulunduğunu, ancak Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştayın kuruluş yıl dönümü törenindeki konuşmasının, protokol ve nezaket kurallarına uygun olmadığını belirtti.  

Kapusuz, TBB Başkanı Feyzioğlu'nun konuşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Danıştayın kuruluş yıl dönümü töreninde yargıyla ilgili konuşma yapması için kürsüye çıkarılan Feyzioğlu'nun cübbesi ile "siyasi şov yaptığını" ifade eden Kapusuz, söz konusu törenin, Barolar Birliği Başkanı'nın güncel siyasi konuları değerlendirdiği, hükümet politikalarını eleştirdiği bir platform olmadığını söyledi.

Kapusuz, toplantının Van depreminde yapılanlarla ilgili hükümetin suçlanabileceği bir yer olmadığına dikkat çekerek, "Elbette herkes anayasal ve yasal çerçevede eleştiri hakkına sahiptir fakat eleştiri uslubunun devlet adabına uygun olması gerekir.  Övgünün de eleştirinin de yeri ve zamanı vardır. Programın ev sahibi Danıştay Başkanı 25 dakika konuşurken Metin Feyzioğlu’nun 1 saatten fazla konuşma yapması, protokol ve nezaket kurallarına uygun değildir. Yargı ile ilgili bir programda devlet protokolü önünde Başbakan’a siyasi göndermelerde bulunarak suçlayıcı ifadeler kullanmak Baro Başkanı’nın haddi değildir" ifadesini kullandı.

Feyzioğlu’nun "aramızdaki muhtemel cumhurbaşkanı adayları" ifadesini kullanmasının ve bir cumhurbaşkanı tarifi yapmasının, siyasi amaçla kürsüye geldiğinin göstergesi olduğunu belirten Kapusuz, şunları kaydetti:

"Katıldığı her programda siyaset yapan Metin Feyzioğlu’nun bugüne kadar baroların meseleleriyle ilgili açıklama yaptığını hiç duymadık. Adı sürekli siyasi tartışmalarla anılan Barolar Birliği Başkanı’nın tamamen siyasi amaçlarla o koltukta oturduğu anlaşılıyor. Bütün bu olanlar şu soruyu akıllara getiriyor; bir süredir muhalefetin muhtemel adaylarından biri olarak basında ismi geçen Metin Feyzioğlu, muhalefete adaylık için mesaj mı vermektedir? Takdir kamuoyunundur.

Devlet protokolü önünde, kuralları ve teammülleri hiçe sayarak yapılan ölçüsüz konuşma, Feyzioğlu’na olmasa bile Barolar Birliği’ne yakışmamıştır. Başbakanımızın verdiği tepki doğrudur ve yerindedir. AK Parti olarak Sayın Başbakanımızın bu anlamlı tepkisinin arkasında olduğumuzu belirtmek isterim."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.