Cep telefonu olan herkesi ilgilendiren değişiklik

Cep telefonu olan herkesi ilgilendiren değişiklik

Mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından kontörlü ve sabit hattlardan alınan Özel İletişim Vergisi hattın kullanım durumuna göre yüzde 5 ile yüzde 25 arasında olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinde uygulanacak ÖİV'ye ilişkin açıklamalarını içeren "Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği" Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti sunan işletmeciler tarafından verilen internet erişim hizmetlerinde yüzde 5 ÖİV uygulanacak. İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti vermek üzere yetkilendirilen işletmecilere verilen internet erişim hizmeti de yüzde 5 ÖİV'ye tabi olurken, mobil elektronik haberleşme işletmecilerince faturalı hat abonelerine verilen internet erişim hizmet bedelleri üzerinden yine yüzde 5 ÖİV hesaplanacak.

HİZMETLER AYRICA GÖSTERİLECEK

Mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından internet erişim hizmetleri ile diğer haberleşme hizmetlerinin birlikte verilmesi halinde her bir hizmet türüne tabi olduğu oranın uygulanabilmesi için hizmetlerin teknik olarak ayrıştırılması ve faturalarda her bir hizmet türünün ayrıca gösterilmesi gerekecek.

Öte yandan mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar yüzde 25 ÖİV'ye tabi olacak. Ancak ön ödemeli hat abonelerine haberleşme hizmetleri ile birlikte internet erişim hizmetleri de verilebildiği dikkate alındığında söz konusu hat kullanıcıları tarafından yapılan yüklemelerin farklı oranlara tabi hizmetlerde kullanılması halinde, her hizmetin tabi olduğu oran üzerinden vergilendirilecek.

KULLANIMA GÖRE VERGİ

Buna göre, ön ödemeli hatta yapılan/yapılacak yüklemenin, mobil internet erişim hizmeti ve diğer mobil elektronik haberleşme hizmetleri için birlikte kullanılabilmesi halinde yüzde 25, münhasıran mobil internet erişim hizmeti amacıyla kullanılabilir olması, başka bir ifadeyle konuşma, kısa mesaj vb. diğer hizmetler için kullanılmaya imkan vermemesi ve yükleme sonrasında bu tür hizmetlerde kullanılmak amacıyla dönüştürülemeyecek mahiyette olması halinde ise yüzde 5 ÖİV hesaplanacak.

Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan ve satışından yüzde 25 ÖİV ödenmiş olan yüklemelerin diğer haberleşme hizmetlerinin yanı sıra internet erişim hizmeti için de kullanılması halinde internet erişim hizmeti dolayısıyla fazla ödenmiş olan vergi, abonelere iade edilmesi koşuluyla ÖİV mükellefi mobil elektronik haberleşme işletmecilerine iade edilecek.

ABONELERE YAPILACAK İADE İŞLEMLERİ

Mobil elektronik haberleşme işletmecileri, ön ödemeli hatlarına yaptıkları yüklemeleri, diğer haberleşme hizmetlerinin yanı sıra internet erişim hizmetinde de kullanan abonelerinden, internet erişim hizmetine isabet eden bedel üzerinden fazla olarak tahsil edilmiş olan ÖİV tutarını birer aylık dönemler itibariyle hesaplayıp, hesaplama yapılan dönemi takip eden ayın sonuna kadar abonelere bildirerek iade yapacak.

HATTINI KAPATANA PARASI İADE

Aboneler, söz konusu verginin hatlarına yükleme yapılması suretiyle iadesini tercih edebileceği gibi nakden iade edilmesini de tercih edebilecek ve işleme ilişkin olarak ilk kez yapacakları tercihin sonraki dönemlerde yapılacak yüklemelerde de geçerli olması talebinde bulunabilecek. Abonelerin hatlarını kapattırmaları veya operatör değiştirmeleri durumunda iade işleminin nakit olarak yapılması esas olacak.

Mobil elektronik haberleşme işletmelerince nakden veya hatta yükleme yoluyla ön ödemeli hat abonelerine iade edilen ÖİV tutarları, işletmecilerin talebi üzerine nakden veya kendi vergi borçlarına mahsuben iade edilecek.

UYGULAMA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Tebliğ ile abonelerine iade ettikleri tutarların mobil elektronik haberleşme işletmecilerine iadesinde istenen belgeler de belirlendi.

Söz konusu tebliğ ile 2 Mayıs 2009 tarihli Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği yürürlükten kaldırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.