Cepte kuruş fatura kabarttı iddiası

Cepte kuruş fatura kabarttı iddiası

Mustafa Dinç, kontörlüden kuruşlu sisteme geçilmesiyle birlikte operatörlerin fiyatlara gizli olarak yüzde 50 üzerinde zam yaptığını iddia ederek bunun haksız kazanç olduğunu belirtti.

 

1 Nisan itibariyle GSM operatörleri, kontörlü sistemden kuruşlu sisteme geçmişti. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, aslında tüketiciler için daha cazip olması gereken bu sistemin devreye girmesiyle operatörlerin fiyatlara gizli zam yapmaya başladığını iddia ederek şöyle konuştu:

"Kontörlü sistemden kuruşlu sisteme geçilmesiyle birlikte 3 GSM operatörü de fiyatlara yüzde 50 üzerinde gizli zam yaptı. Daha önce 2 dakikası ya da 5 dakikası 1 kontörden konuşulabilirken şimdi dakikası 1 kontöre konuşuluyor. Yani eski sistemden daha kötü bir sistem getirilmiş oldu. Eskiden 3 dakika konuştuğunuzda 1 kontör giderken şimdi 3 dakikayı 1 saniye bile geçirseniz 6 dakika konuşmuş gibi kuruş düşüyor. Yani daha kısa konuşanlar daha çok ödemek zorunda kalıyor."

GMS operatörlerinin tüketicinin haberi olmadan artış periyotlarını artırdığını anlatan Mustafa Dinç, "Bu da tüketicinin konuşmadığı süre için para ödemesine yol açıyor. 10 dakikası 50 kuruş diyorlar mesela. Siz 10 saniye bile konuşsanız yine 50 kuruş ödüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Tüketiciler Birliği'ne kuruşlu sisteme geçildiği ilk günden itibaren binlerce şikayet geldiğini anlatan Mustafa Dinç, şunları söyledi: "Biz Tüketiciler Birliği olarak konuyu Bilim ve Teknoloji Kurulu'na şikayet dilekçesiyle ilettik. Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanımız da, durumun izlemeye alındığına dair bir açıklama yaptı. Bize birde tüketicilerin kullandığı tarifelerin kendilerinin haberi olmadan değiştirilmesiyle ilgili çok şikayet geliyor. Vatandaş, abone olurken istediği tarifeyi bir iki ay kullandıktan sonra operatörden kendisine 'Tarifeniz değiştirilmiştir' diye bir mesaj geliyor. Eğer abone bu mesajı okumadıysa hâla kendi tarifesi üzerinden konuştuğunu sanıyor ve astronomik faturalarla karşı karşıya kalıyor. Biz bunun tespiti halinde dava açarak faturayı iptal ettirebiliyoruz."

GSM firmalarının kontörden TL'ye geçmesin ardından yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen vatandaşın aklını kurcalayan bir çok soru bulunuyor. Vatandaşın aklını kurcalayan en ciddi sorun ise kontörlüden TL'ye geçişte zam yapılıp yapılmadığı! Kontörden TL'ye geçişte gizli zam yapıldığına dair ortaya atılan iddialar ve yoğun şikayetler üzerine BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu) zam iddiaları ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma başlattı.

65 DEĞİL 40 KURUŞ OLMALIYDI

Tüketici Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya , '1 Nisan ile birlikte dakikada 40 kuruşu geçmeyecek tahsisler uygulanmalı kararı çıkartıldı. Yeni çıkartılan karar ile daha önceden dakikası 65 kuruş olan tarife 40 kuruş olmalı idi. Ancak Turkcell ne yaptı 2 dakikası 65 kuruş diye bir tarife açıkladı. Böylelikle yüzde 50 zam yapmış oldu. Vatandaş 10 saniye de konuşsa 2 dakika konuşmanın fiyatını ödeyecek, bu da neticede bir zam. Ama ben 120 saniyeyi doya doya konuşurum diyen için bir zam değil tabiî ki" diye iddiada bulundu.

'ZAM YOK' AÇIKLAMASI GELDİ

Kontörlüden TL'ye geçişte zam yapıldığına dair iddialara üç GSM firmasından da açıklama yapıldı. Turkcell, zam ile ilgili iddiaları doğrulamaz iken, "Ara bağlantı ücretlerinde yapılan değişiklere bağlı olarak bizde tarifelerimizi ayarladık" dedi. Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaplan, kontörden TL'ye geçişte saydam davrandıklarını belirtti. Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Yiğit, "Yeni getirilen yasal zorunluluk nedeniyle bazı tarifelerimizde artış bazılarında ise indirim gerçekleştirilmiştir" dedi.

En fazla artışı kim yaptı?

Tüketici şikâyetlerinin artmasından dolayı, üç GSM firması arasında yapılan ölçümlerde en fazla fiyat artışını Vodafone'nun yaptığını iddia eden Kaya, şöyle devam etti: "Turkcell'in özellikle gençlik tarifelerinde ve üniversite öğrencilerine yönelik tarifelerde yüzde 50 zam yapıldı. Avea, halen zam yapmadığını söylüyor ancak yapılan araştırmalar ile Avea'nın da bir tarifesininde zam yaptığını söyleyebiliriz."

İHA - YENİŞAFAK


 

Etiketler :