Cepten internete vergi iadesi geliyor

Cepten internete vergi iadesi geliyor

Özel İletişim Vergisi’ne internet ayarı geldi. TL yüklemeli hatlarda, internet için ödenen fazla vergi iade edilecek.

Marmara depremi sonrasında hayatımıza giren Özel İletişim Vergisi'ne (ÖİV) internet ayarı yapıldı. Sabah gazetesinin haberine göre, cep telefonlarında ön ödemeli TL yüklemeli hat kullananlar internet için fazladan ödedikleri vergiyi iade alabilecek. Fazladan alınan vergi tutarı birer aylık dönemler itibarıyla hesaplanıp, hesaplama yapılan ayın sonuna kadar abonelere bildirilecek. Bilgilendirmenin nasıl yapılacağı daha sonra netleşecek.

Türkiye'de BTK verilerine göre, 37.4 milyon mobil internet kullanıcısı var. Bunların yaklaşık yüzde 47'si ön ödemeli hat kullanıyor. Yani yaklaşık 34 milyon ön ödemeli hat abonesi var. Ancak tebliğ ön ödemeli hat sahiplerinin hepsini kapsamıyor. Mevcut sistemde, ön ödemeli hattı olup belli bir paket üzerinden ses ve data kullananlar için ÖİV tutarı faturada ayrı ayrı belirtiliyor. Uzmanlar, yeni tebliğin sadece TL yüklemeli hatlar için geçerli olacağını belirtiyor. Düzenlemeden faydalanacak kişi sayısının da 5 milyonu bulabileceği belirtiliyor.

NAKİT DE OLABİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği'nde yaptığı değişiklik dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, mobil internet erişim hizmeti ile diğer mobil elektronik haberleşme hizmetleri birlikte kullanılabildiğinde ÖİV yüzde 25, sadece mobil internet erişim hizmeti olarak kullanılması durumunda ise yüzde 5 olarak hesaplanması yer alıyor. Bu durumda, internet erişimi hizmetlerinde ÖİV yüzde 5 olarak uygulanacak. Operatörler, internet erişim ve diğer haberleşme hizmetini birlikte veriliyorsa bunları teknik olarak ayrıştırıp, faturada hizmet türünü gösterecek.

İnternet erişim hizmeti tutarı üzerinden fazladan tahsil edilen ÖİV tutarı birer aylık olarak hesaplanacak. O dönemi takip eden ay sonunda abonelere iade işlemi yapacak. Aboneler bu bedelin hatlarına yüklenmesini isteyebilecekleri gibi tercihen nakit olarak da alabilecek.

MARMARA DEPREMİYLE BAŞLADI

Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 1999'da yaşanan büyük depremin ardından geldi. O dönem adı 'dayanışma vergisi' olarak öne çıktı. 2000 yılı sonuna kadar uygulanacaktı. 31 Aralık 2000'de önce 4605 sayılı Kanun ile 31.12.2002 tarihine, ardından 4783 sayılı Kanun ile 31.12.2003 tarihine kadar uygulanmak üzere uzatıldı. 2003'te süreklilik arz eden bir vergi oldu. Türkiye 3G'ye geçmeden önce mobil internetin cazibesini artırmak için vergide indirim yapılmıştı. Cep faturasında yüzde 25 olan ÖİV, sabit internet ve mobilde yüzde 5'e indirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.