Çetin Doğan’a mahkemeden torpil!

Çetin Doğan’a mahkemeden torpil!

AYM Başkanı ‘Hukuk rütbeye bakmaz’ dediği saatlerde İstanbul’da hukuk, Doğan’a rütbesine göre davrandı.

Hakkında yakalama kararı olan Doğan savcılık izniyle gece evde kaldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, önceki gün Anayasa Mahkemesi’nin 48. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda “Hukuk yargılanan kişilerin itibarı, makamı, unvanı ve rütbesi ile asla ilgilenemez.

Ancak uygulamalar bunu teyit etmiyor’’ dedi. Kılıç’ın Ankara’da bunları söylediği dakikalarda İstanbul’da hukuk yine “rütbeye bakarak” işlem yapıyordu. Balyoz Darbe Planı’nın mimarı olduğu iddiasıyla tutuklanan emekli Orgeneral Çetin Doğan’a yakalama kararı olan hiçkimseye tanınmayan ayrıcalıklar tanındı.

GATA’DAN İLK KEZ 19 NİSAN’DA ÇIKTI


12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Oktay Kuban tarafından tahliye edildikten sonra 12. Ağır Ceza Heyeti tarafından hakkında yakalama kararı çıkan emekli Orgeneral Doğan hemen GATA’ya yatmıştı. Ameliyat olmayı reddeden Doğan, 22 Nisan günü öğleden sonra GATA’dan taburcu edildi.

BALYOZ SAVCISINDAN ‘KAFA İZNİ’ ALDI

GATA’dan çıkan Doğan’ın hakkındaki yakalama kararı nedeniyle ya savcılığa teslim olması ya da polislerce alınarak savcıya teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak, Doğan doğruca evine giderken avukatı Balyoz savcılarından Doğan için bir gün ‘kafa izni’ aldı. Hakkında yakalama kararı olan kişi herkesin yerini bilmesine rağmen evinde bir gece geçirdi ve sabah adliyeye gelerek teslim oldu.

Bu hoşgörü herkes için gösterilir mi?

REŞAT PETEK (E. Başsavcı):
Hukuk şüphelinin, sanığın soruşturma ve kovuşturma sırasında suçu işleyip işlemediği ve eldeki delillerine göre karar verir. Hiçkimse ‘tedavi oldum, evime gidiyorum, yarın savcılığa gideceğim’ diyemez. Çetin Doğan, eski orgeneral olması nedeniyle farklı bir muameleye tabi tutuldu. Doğan, evinde olduğu gece başka ortadan kaybolsaydı hesabını kim verecekti.

KÜÇÜK BİR TORPİL YAPILMIŞ

METE GÖKTÜRK (E. DGM Savcısı):
Çetin Doğan, ‘Eve gidiyorum yarın mahkemeye gidiyorum’ diyemez. Belli ki bir esneklik sağlanmış kendisine. Yakalama kararı varsa görüldüğü yerde yakalanması gerekir. Bir nevi küçük bir torpil yapılmış. Elbette yapılan yasal değil. Polis ‘haberimiz yoktu, evine gitmiş’ diyebilir ama bu durumda o da mümkün değil. Sürekli gözaltında olması gerekirdi.

POLİS EVDEN ALABİLİRDİ AMA ALMADI

MUAMMER AYDIN (İstanbul Barosu Başkanı):
Kaçma şüphesi olmadığına göre yakalama kararı olması Çetin Doğan’ın geceyi evinde geçirmesine mani değil. Bunlar insanı şeyler. Bir gece için yakalama kararının uygulanmaması tamamen insaniyetle ilgilidir. Gerçi hakkında yakalama kararı olduğu için polis gidip kendisini evinden oradan alabilirdi de. Polisin de dünya kadar işi var.

BU HOŞGÖRÜ HERKESE GÖSTERİLMEZ

ÜMİT KARDAŞ (E. Askeri Hakim):
Sokağın köşesinde derdest etmek uygulamalarını polis yapmıyor. Yaşlı ve hasta olması nedeniyle gelişen bir olay bu. Tabi bu hoşgörü de herkese gösterilmez.

STAR GAZETE

Etiketler :