Kemal Kılıçdaroğlu'nu da fişlemişler

Kemal Kılıçdaroğlu'nu da fişlemişler

Çevik Bir, savcılık sorgusunda ilginç bilgiler ortaya çıktı

Alınan bilgiye göre Bir, savcılık ifadesinde, 1995 ve 1998 arasında Genelkurmay 2. Başkanı olarak görev yaptığını söyledi. Bir, Genelkurmay Başkanlığı tarafından savcılığa gönderilen Batı Çalışma Grubu (BÇG), İrtica İle Mücadele Konsepti, Kriz Masası, Teşkilat Yapısı, Fiziki Çalışma Alanı, Batı Eylem Planı belgelerinin doğruluğunu kabul etti. Bir, söz konusu belgelerin, MGK kararları doğrultusunda irtica ile mücadele kapsamında hazırlandığını söyledi.

‘Kılıçdaroğlu'ndan haberim yok' dedi

Bir'e, savcılık tarafından yapılan araştırma ve teknik inceleme neticesinde, “CD5/Bcg/bornova” klasöründeki, SSK'daki bölücü ve mezhepçi kadrolaşma ile yapılmakta olan yolsuzlukları konu alan gizli ibareli belgeler gösterildi. Belgede, CHP Genel Başkanı olan eski SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu , SKK ve bazı müteahhit ve bazı kişilerle ilgili bilgiler olduğu belirtilerek, “Bu belgelerin hazırlama talimatını BÇG faaliyeti kapsamında siz mi verdiniz?” diye soruldu. Bir, “Sözkonusu belgeden haberim yoktur bana sunulmadı” dedi.Bir, “DYP'nin hükümetteki oy potansiyelini kırmak örtülü yapılmalıdır. DYP liderinin düşürülmesi, liderden kurtulmanın parti için kazançlı olacağı” şeklindeki el yazılı notları ilk defa gördüğünü ve kendi el yazısı olmadığını da belirtti.

Gazeteciler belgesini BÇG mi hazırladı?'

Bir'e, “Güçlü Eylem Planı” başlıklı andıç da soruldu. “Andıç'ın yayınlanması ve ‘İçimizdeki Alçakları Tanıyalım' başlıklı yazıdan sonra oluşturulan kamuoyu baskısı ile gazeteci Cengiz Çandar'ın babasının kalp krizi geçirerek vefat ettiği, andıç belgesinde adı geçen 8 gazetecinin herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin ‘afaroz' edilerek işten çıkarıldıkları” belirtilerek, “Bu belge BÇG faaliyeti kapsamında sizin faaliyetinizle mi hazırlanmıştır?” diye soruldu.
Bir, şunları anlattı:
“Söz konusu belgeler askeri belgelere uymamaktadır. Şemdin Sakık'ın ifadesi alelacele Genelkurmay'a gönderildi. Bize Andıç şeklinde ‘Şemdin Sakık yakalandı, şunları söyledi' diye sunum yapıldı, bana ve komutana arzedildi. Sakık'ın ifadesini alanlarla, Sakık'ın imzası son sayfada bulunuyormuş. Sakık, sonra bu ifadesinden vazgeçti, inkar etti. ‘Her sayfayı imzalamadım' demiş. Biz de bu durumu öğrenince her sayfası imzalanmadığı için Andıç'ı yayınlamadık. Daha sonra Sakık ‘bunlar ilave edilmiştir, ben söylemedim' demiş. Emekli olduktan sonra bu belgeler bizden habersiz kullanılmış. Birand'ın da ismi olan gazetecilere bu haber servis yapılmış. Birand ‘Paşam bizlerle ilgili Andıç yayınlanmış' dedi. Orda da benim ‘sayın komutana arz' diye yazım var. Birand bana ‘Ben bu konuyu hiç büyütmüyorum, önemsemiyorum' dedi. Ben de evrakı hatırlamadığımı söyledim. Birand sonra bu evrakı basında çok kullandı. 28 Şubat ile ilgisi olduğunu söyledi. Bu olayın BÇG ile hiçbir alakası yoktur. Kasıt yoktur, istismar edilmiştir. Bu tarihlerde terör olayları artmıştı, bazı gazeteciler gidip Kandil'de röportaj yapıyorlardı, daha sonra da gazetelerde manşet haber yapıyorlardı.”

Andıç, bir döneminde çıktı

3 Mayıs 1998'de iki gazetede, Şemdin Sakık'ın “ifadesi” yayınlandı. İfadede “bazı işadamları, sanatçı ve siyasetçilerle birlikte Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand, Akın Birdal, Yalçın Küçük, Yaşar Parlak, Mahir Kaynak ve Mahir Sayın'ın PKK'dan para aldığı önü sürülüyordu.” Bir'in “emekli olduktan sonra bu belgeler bizden habersiz kullanılmış” yönündeki ifadelerinde bazı önemli noktalar dikkati çekiyor. Bir'in Genelkurmay 2. Başkanı olduğu dönemde, yani 3 Mayıs 1998'de Sakık'a ait olduğu öne sürülen ifadeler gazetelerde yayımlandı. Bu belgelerin yayınlanmasından yaklaşık 4 ay sonra da Bir 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi. Söz konusu dönemde SSK Genel Müdürü de Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. 1995'te Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirilen Bir, 1998'de 1. Ordu'ya atandı ve 1999'da da emekli oldu.

MİLLİYET

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.