Herkese emri veren o komutan kim?

Herkese emri veren o komutan kim?

Çevik Bir ve Erol Özkasnak dahil herkes “verilen emri yerine getirdim” dedi. Dün de emekli Org. Türkeri aynı şekilde savunma yaptı. “28 Şubat sürecinde herkese emri veren komutan kim?” sorusu gündeme geldi.

28 ŞUBAT soruşturmasının üçüncü dalgasında gözaltına alınan 7’si muvazzaf, 5’i emekli 11 asker bir günlük gözaltı sürelerinin ardından dün Ankara adliyesine sevk edildi. Aralarında Andıç ve Brifinler paşası emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’nde bulunduğu 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 28 Şubat soruşturmasının ilk iki dalgasında gözaltına alınan ve tutuklanan dönemin en etkili iki ismi Çevik Bir ve Erol Özkasnak dahil tüm şüpheliler, haklarında suçlama konusu olan fiillerin tamamını ‘emir’ üzerine yaptıklarını savunmuşlardı. Son dalgada gözaltına alınan emekli Orgeneral Türkeri de “Suçlama konusu faaliyetleri ‘emir-komuta’ ile yaptım” dedi.

Önce muvazzaflar sonra emekliler

11 şüpheliden adliyeye önce Ankara Merkez Komutanlığı’nda gözaltında tutulan aralarında Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Lojistik Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder’in de bulunduğu 7 muvazzaf asker getirildi. Muvazzafların ardından da emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ile OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türkler’in de aralarında bulunduğu emekli askerler adliyeye getirildi.

BÇG Kriz Masası Belgesi soruldu

Polis sorgusunda, birinci ve ikinci dalga operasyonlarda gözaltına alınan Genelkurmay 2.Başkanı Çevik Bir ile dönemin Genel Sekreteri Erol Özkasnak’a yöneltilen benzer soruların Türkeri ile Türker’e de sorulduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre soruların temelini yine Batı Çalışma Grubu fişlemeleri ve BÇG Kriz Masası oluşturdu. Türkeri’ye Genelkurmay Başkanlığı özel antetli CD içinde yer alan BÇG Kriz Masası Kurulu’nun, Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (KKK İstihbarat Başkanı) ve diğer isimlerden oluştuğu görülmektedir’ şeklindeki antetli belgenin sorulduğu öğrenildi.

İkiz göreviniz BÇG’yi yönetmek mi?

Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’ye, Çevik Bir ve Erol Özkasnak gibi bazı üst düzey komutanlarla arasındaki ilişkinin hangi çerçeve olduğunun sorulduğu kaydedildi. Ayrıca Türkeri’ye Daire Başkanlığı görevinin yanı sıra ikiz bir görev olarak BÇG Kriz Masası’nı yönetip yönetmediği de soruldu. Türkeri’nin kriz masasının başındaki isim olduğu iddia ediliyordu. Türkeri’nin kriz masası çalışmalarından bilgisi olduğunu kabul etmesine karşın yönetiminde olduğu yönündeki bilgileri onaylamadığı öğrenildi.

Islak imzalı belgeler gösterildi

Türkeri’ye sorulan sorular arasında İstihbarata Karşı Koyma kapsamında medya ya da benzeri yerlere psikolojik her hangi bir baskının yapılıp yapılmadığı da yer aldı. Fevzi Türkeri’ye kendi ıslak imzanı taşıyan gizli ibareli belgeler de gösterildi. Belgelerin kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığı ve komutana arz edilip edilmediği soruldu.

Emir komuta zinciri içinde yapıldı

Öte yandan Hasan Celal Güzel’in dava dosyasına giren ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen, ‘İKK. ve Güv. D. Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri’ imzalı 29 Temmuz 1997 tarihli belgede Türkeri’ye sorulan sorular arasında yer aldı. Türkeri ise ifadesinde çalışmaların emir komuta zinciri içerisinde yapıldığını, komutana arz edilip edilmediği hususunda bilgisini olmadığını anlattığı öğrenildi. ZAFER KÜTÜK - MUSTAFA TÜRK

Türkeri’ye andıcı savcılar sordu

Ankara Emniyet Müdürüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde bir gece tutulan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’nin polis sorgusunda altında imzası bulunan medya ve CHP andıçlarıyla ilgili herhangi bir soru yöneltilmediği öğrenildi. Gazetecilerin PKK ile ilişkili gibi gösteren ve bazı gazetecilerin işlerini kaybetmesine, İHD Başkanı olan Akın Birdal’ın da silahla ağır yaralanmasına neden olan Medya Andıcı ile CHP’nin Güneydoğu’da HADEP ile işbirliği yaptığı anlatılan CHP Andıcı ile ilgili sorular ise bizzat soruşturmayı yürüten savcılar tarafından Türkeri’ye yöneltildiği öğrenildi.

Albay 1 gün önce yurtdışına çıkmış

28 Şubat soruşturmasının son dalgasında hakkında yakalama kararı çıkarılan emekli istihbarat Albay Cemal Hakan Pelit, polis tarafından evinde bulunamamıştı. Pelit’in, gözaltı kararı çıkmadan bir gün önce İstanbul’a gittiği, buradan da gemiyle yurtdışına çıktığı öğrenildi. Emniyet yetkilileri, ailesinin “çok iyi bir denizci olduğunu ve yurtdışında gemilerde çalışacağını ve Haziran ayından önce Türkiye’ye dönmeyeceğini” söylediği Pelit’in, hangi ülkede olduğunun araştırıldığını kaydetti. Pelit’in ismi Poyrazköy davası kapsamında delil olarak değerlendirilen Deniz Kurmay Yarbay Ali Türkşen imzalı ‘ÇOK GİZLİ’ ibareli ‘ek-c3a7’ sayılı ‘operasyonel faaliyetleri yürütecek personel listesinde geçiyor. Listenin zirvesinde Pelit, istihbaratçı Albay olarak yer alıyordu.

3 ÖZEL YETKİLİ SAVCI SORGULADI

28 Şubat soruşturmasının 3’üncü dalgasında önceki gün göz altına alınan aralarında Özel Kuvvetler Seferberlik Tetkik Kurumu Başkanı Lokman Ekinci’nin de bulunduğu 7 muvazzafın sorgusu özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili, Kemal Çetin, Şemsettin Özcan ve Cemil Tuğtekin tarafından eş zamanlı olarak yapıldı.

Kozmik Paşa belgelerin hiçbirini hatırlayamadı

SEFERBERLİK Tetkik Kurulu Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci’ye de savcı BÇG eylem planı ve BÇG’nin çalışmasının yapıldığı odadaki toplantıları sordu. Ekinci’nin savcının kendisine gösterdiği BÇG Eylem Planı ve ilgili şemalardan haberdar olmadığını daha öncede görmediğini anlattığı öğrenildi. Ancak Lokman Ekinci tutuklandı.

Türkeri ve Ekinci tutuklandı

28 ŞUBAT soruşturmasında gözaltına alınan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, STK Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci’nin de aralarında bulunduğu 11 zanlı tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Emekli Org. Türkeri, emekli Korg. Türker, emekli Albay Osman Atilla Kurtay, muvazzaf Albay Mustafa Köseoğlu, muvazzaf Tuğgeneral Lokman Ekinci, muvazzaf Albay Y. Kemal Yakışkan, muvazzaf Alb. İsmail Hakkı Önder, muvazzaf Uzm. Çavuş Adem Demir, Alb. Eser Şahan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Albay Refik Tanju Sirmen savcılıkça, emekli Asts. Şeref Kavalalı ve emekli Alb. Mehmet Aygüreş ise mahkeme kararıyla serbest kaldı.

SİNCAN’DA TANKLAR NEDEN 2 KEZ YÜRÜDÜ

Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri kendisine gösterilen Psikolojik Harekât Planının, Çevik Bir’in talimatıyla hazırlandığını söyledi. 7 muvazzaf subayın ifadelerinin tamamlanmasının ardından savcılık sorgusuna alınan emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’ye 100’den fazla soru yöneltildi. Sorular arasında Batı Eylem Planı çerçevesinde medyanın kullanılması, basın mensuplarına brifing verilmesi ve Sincan’daki tankların sabah ve akşamüzeri iki kez yürütülmesinin sebebi soruldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.