Peki Evren Ve Şahinkaya Ne İle Suçlanıyor?

Peki Evren Ve Şahinkaya Ne İle Suçlanıyor?

12 Eylül davasına saatler kaldı. Peki Evren ve Şahinkaya ne ile suçlanıyor?

12 Eylül askeri darbesinin bilançosu Türkiye için çok ağır oldu.

İdamlar, işkenceler, gözaltılar, fişlemeler..

Onbinler, darbenin ağır bilançosu altında ezildi.

Demokrasiyi sağlam temellere oturtmak amacıyla yola çıkan darbe demokrasiye vurulan en ağır darbe oldu.

Maraş olayları, Taksim'deki kanlı 1 Mayıs, siyasi cinayetler, yükselen toplumsal muhalefet, darbenin ayak sesleri oldu.

Darbeden sonra partiler, sokaklar, silahlar, kalemler susturuldu.

Tam 31 yıl sonra susanlar darbenin hesabını sormak için harekete geçti.

12 Eylül referandumu darbeyi adaletin terazisine koydu.

Davanın başlamasına saatler kaldı.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'yı sanık sandalyesinde görmek isteyenler, davaya müdahil olmak için dilekçeleri ile mahkemenin yolunu tuttu.

Öyle ki onlar için ayrı bir dava süreci yürütülüyor.

NE İLE SUÇLANIYORLAR
Meşru hükümeti feshederek Meclis'i ortadan kaldırmakla suçlanan darbenin mimarları için müebbet hapis cezası isteniyor.

Evren ve Şahinkaya ile ilgili hazırlanan iddianame darbeyi yargılarken, ordunun müdahalesi ile bıçak gibi kesilen olayları da aydınlatıyor.

Taksim'deki kanlı 1 Mayıs, 1978 Sivas olayları, üniversitelerden sokaklara sıçrayan, çok sayıda gencin ölmesine neden olan üniversite olayları ve tezgahlanan daha bir çok kanlı senaryo darbenin suç delilleri..

'Açılamaz' denilen bir davada, Evren ve Şahinkaya sivil mahkemeye hesap verecek.

12 Eylül adaletin terazisinde kendine nasıl bir yer bulacak?

Nefesler tutuldu, şimdi gözler, mahkemenin vereceği kararda..

15 KİŞİ DAVAYI İZLEYECEK

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 'nde görülecek davayı, müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle yaklaşık 150 kişi izleyecek.

Anayasanın geçici 15. maddesinin, 12 Eylül 2010 'da yapılan referandum ile kaldırılmasının ardından, darbe yapanların yargılanmasının önü açılmıştı.

Türkiye 'nin dört bir tarafından ulaşan şikayet dilekçelerini değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül sürecine ilişkin soruşturma başlatmış, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

SUÇ: ANAYASAYI ORTADAN KALDIRMAYA TEŞEBBÜS
İddianamede, Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya ”sanık” olarak yer almış ve ”Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” suçlarını işledikleri ileri sürülmüştü.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETLE YARGILANACAKLAR
Suç yerinin Ankara, tarihinin de 2 Ocak 1980 ile 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya 'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu 'nun ”Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler”e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmaları istenmişti.

İddianamede, ayrıca, sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanması talep edilmişti.

12 Eylül darbesiyle ilgili davayı görecek Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Evren ve Şahinkaya 'ya, 18 Ocak 2012 'de yurt dışına çıkış yasağı getirmiş, Evren ve Şahinkaya 'nın avukatı, bu karara itiraz etmiş, ancak mahkeme bu itirazın reddine karar vermişti.

'BAYRAK HAKERAT' PLANI İSTENDİ
Mahkeme, dava kapsamında, Genelkurmay Başkanlığı'ndan Aralık 1979 'da TSK tarafından Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 'e teslim edilen uyarı mektubunun, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları arasında yapıldığı iddia edilen toplantılara ilişkin tutanakların, darbe öncesinde hazırlandığı iddia edilen ”Bayrak Harekat Direktifi”nin ve darbenin yapıldığı günle ilgili hazırlanan planların onaylı suretlerini istemiş, MİT Müsteşarlığından, özellikle darbe öncesi döneme ait kurum içerisinde bulunan bilgi ve belgelerle bu konudaki raporların gönderilmesini talep etmişti. Mahkeme, ayrıca, işkence iddialarına ilişkin belgeleri de ilgili kurumlara yazı yazarak istemişti.

Davanın yaklaşmasıyla Evren ve Şahinkaya 'nın avukatı, davaya ilişkin bazı tespit ve itirazların bulunduğu dilekçeyi, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 'ne sunmuş, dilekçede, Türk ceza düzeninde, ”anayasal düzenin kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması suçu diye bir suçun bulunmadığı” savunularak, ”Böyle olunca, Türk ceza düzeninde hiç kimse, anayasal düzenin kısmen veya tamamen ortadan kaldırılması suçu diye bir suçu işlediği iddiasıyla soruşturulamaz, kovuşturulamaz ve yargılanamaz” denilmişti.

500 KİŞİDEN 'MÜDAHİL OLMA TALEBİ'
Davaya, 8 siyasi parti ve sivil toplum kuruluşuyla birlikte müdahillik başvurusu yapanların sayısı 500'e yaklaştı. Davayı, müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle yaklaşık 150 kişi izleyecek.

EVREN KOLUNU KIRDI
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın duruşmaya gelip gelmeyecekleri ise henüz net değil. Ankara GATA'da tedavi gören Kenan Evren'in kolunun kırıldığı belirtilirken; Şahinkaya ise İstanbul GATA'da tedavi altında bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.