Ceza kanununa N.Ç ayarı

Ceza kanununa N.Ç ayarı

Yargıtay’ın tartışmalı N.Ç. kararı üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı cinsel istismarın şikayet gerekmeksizin suç kapsamına alınması için düğmeye bastı.

Türkiye’nin kanını donduran tecavüz olayının mağduru N.Ç. ile ilgili Yargıtay’ın ‘rızası var’ onayına tepkiler sürüyor. 13 yaşında 26 kişinin tecavüz ettiği talihsiz kızın davası zaman aşımı gölgesinde de devam ederken TCK’nın ilgili maddelerinde değişiklik yapılması için çalışma başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TCK’nın 103, 104, 105’inci maddelerinde değişiklik yaparak cinsel istismarı şikayete bağlı suç kapsamından çıkarmak üzere harekete geçtiklerini söyledi. Yargıtay’ın kararlarıyla adalet mekanizmasının toplum vicdanını zedelediğini ifade eden Bakan Şahin “Kanunun ilgili maddelerinde düzenleme yapılacak. Ancak bakış açısının da değiştirilmesi şart. İstediğiniz kadar yasayı güçlendirin, onu uygulayıcının orada nasıl baktığı çok önemli. Bugün yaşadığımız sorunun temelinde de o bakış açısı yatıyor” dedi.

Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız

Yargıtay’ın bu davada henüz kararın kesinleşmediğine ilişkin açıklamasını da hatırlatan Bakan Şahin “Konuya ilişkin Adalet Bakanı’nın açıklamaları var. Biz de bakanlık olarak Adalet Bakanlığımızın çıkaracağı bütün karardan bize düşen kısmında yanındayız. Türkiye, bir hukuk devleti. Bunun takibini de beraber yapacağız” açıklaması yaptı. Davayla ilgili hassasiyetlerinin maksimum ölçüde olduğunu vurgulayan Şahin “N.Ç’nin avukatı ile görüştük. N.Ç ile de görüşürüm. O bizim kızımız. Gerekli bütün desteği veririz” diye konuştu. NEVİN BİLGİN - NEŞE SARIDOĞAN ANKARA

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Yargıtay’a N.Ç. protestosu

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Yadgıtay üyelerinin katıldığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 86. kuruluş yıl dönümü etkinliği öğrencilerin protestosu nedeniyle başlamadan iptal edildi. Okulda sivil polis bulunduğunu iddia eden öğrenciler ile okul güvenliği arasında kısa süreli arbede yaşandı. Öğrenciler ellerinde bulunan çeşitli malzemeleri salondakilerin üzerine attı. Kürsüye çıkan Hukuk Fakültesi Dekanı Hüseyin Altaç, “Siz bu hareketinizle Türkiye’nin temeline dinamit koyuyorsunuz.” dedi. Dekanın ardından kürsüye bir öğrenci çıktı. “Yargıtay’ın N.Ç. davasında, kızın kendi rızasıyla ilişkiye girdiği için zanlıların cezasının düşürülmesini onamasını kabul etmiyoruz.” diyen öğrenci bu nedenle Yargıtay Başkanı ve üyelerinin salonda istemediklerini belirtti. Yapılan açıklamaların ardından katılımcılar ve öğrenciler salonu terk etti. Öğrencilerin okuldan çıkmasının ardından okul yönetimi alternatif bir kutlama töreni gerçekleştirdi. Törenin ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı ve üyeleri fakülteden ayrıldı.

‘Yargıdaki bubi tuzaklarını henüz temizleyemedik’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘N.Ç’ye tecavüz’ davasına ilişkin Yargıtay’ın kararı üzerine, yargı ve mevzuattaki sorunların bu tür neticeleri doğurduğunu kaydetti. “Yıllardır biz AB standardında hukuk - yargı derken statükonun bekçileri yargıyı kale ilan etti” diyen Bakan Bağış, yargının ve mevzuattaki çelişkilerin ilk kez olmadığını belirtti. Bakan Bağış “Aynı çarpık mevzuatla yıllarca ekonomik reformlar baltalandı. Vuruşa vuruşa çekilenler yasaların labirentine bubi tuzakları bıraktı. Daha temizleyemedik. Reform çabalarımızı mecliste engelleyen muhalefet süreçteki payını unutmamalı. Yargıda, mevzuatta sorun vardır ve bu bazılarının zannettiği gibi ilk kez olmuyor. Çözüm, AB standardında hukuktur” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.